Leescrisis? ‘Tuurlijk, nog een crisis’, hoor ik je denken. Maar wist je dat twee op de vijf Nederlandse jongeren niet lezen? Een zorgwekkend aandeel, constateren experts, die ook zien dat de laaggeletterdheid in Nederland zeer snel stijgt met mogelijk grote gevolgen.

In Nederland zijn meer dan 2,5 miljoen mensen laaggeletterd. Een volwassene is laaggeletterd als je moeite hebt met lezen, schrijven en/of rekenen, en ook digitale vaardigheden mist. Dat heeft gevolgen op veel vlakken in het dagelijks leven.

We willen graag iets doen om te voorkomen dat de volgende generatie binnen die groep gaat vallen. Daarom is het belangrijk dat kinderen leren en ervaren hoe leuk het is om te lezen. Hoe eerder, hoe beter! In dit blog geven we je 5 leuke boekentips waarmee je je kinderen aan het lezen kunt krijgen. Op die manier willen ook wij een bijdrage leveren aan een oplossing voor de huidige leescrisis.

Waarom is lezen belangrijk?

Als je niet goed kunt lezen, kom je op verschillende gebieden in de problemen. Je loopt direct een achterstand op op verschillende gebieden in onze samenleving. Goed kunnen lezen is belangrijk om post van bijvoorbeeld de huisarts of de Belastingdienst, of bijsluiters bij medicijnen te begrijpen. Het is bijvoorbeeld moeilijker om vacatures te lezen of een goede sollicitatiebrief te schrijven als je op zoek bent naar een nieuwe baan. Als dat niet lukt, ben je afhankelijk van anderen. Het kan zelfs tot een sociaal isolement leiden.

Lezen is ook belangrijk om goed om te kunnen gaan met een computer of smartphone. Uit onderzoek is gebleken dat jongeren die lezen, beter en sneller echt nieuws van nepnieuws kunnen onderscheiden. Dat is interessant, nietwaar?

Bovendien is lezen gewoon heel leuk: even helemaal opgaan in een andere wereld of iets lezen waar je veel interesse in hebt en meer over wilt weten. Lezen verbreedt je kennis en verruimt je blik. Je leest over mensen en situaties die je zelf wellicht niet kent of meemaakt.

jongen leest boek in bibliotheek - leescrisis

Hoe maken we lezen weer populair?

Maak lezen weer populair om de leescrisis te doorbreken, dat is klinkt makkelijker dan het is. Toch begint het bij de toegang tot boeken. Het is belangrijk om boeken in huis te halen voor je kinderen. Koop verschillende soorten boeken en laat ze zelf ontdekken wat ze leuk vinden om te lezen. Weet je nooit wat je moet kiezen in de boekwinkel? Graag helpen we je een handje en zetten we een aantal leuke boeken voor je op een rijtje die je voor een scherpe prijs kunt vinden bij BoekenVoordeel:

Tip 1: Kikker speelt verstoppertje

Voorlezen is belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. De boeken van Kikker en zijn vriendjes zijn leuke boeken om voor te lezen van Max Velthuijs. Dit boek Kikker speelt verstoppertje is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 2 jaar.

In dit boek spelen Kikker en zijn vriendjes verstoppertje. Kikker is hem. Maar iedereen verstopt zich zo goed dat hij niemand kan vinden. Hij loopt verder en verder… en verdwaalt in het bos! Wat nu? Hoe moet hij terug naar huis?

moeder lees haar peuterdochter voor- leescrisis

Tip 2: Dikkie Dik boek met een handpop

Iedereen kent Dikkie Dik toch? Nog een leuk voorleesboekje om samen met je kind te lezen. In dit kartonboekje over de vriendschap tussen Dikkie Dik en Beer vind je ook twee handpoppen: een grote van Dikkie Dik voor jou als voorlezer en een kleintje van Beer voor je kind op kinderhandformaat. Zo kunnen jullie het verhaaltje lezen en direct naspelen met de poppen.

Tip 3: De waanzinnige boomhut van 104 verdiepingen

Dit is een boekentip voor kinderen vanaf een jaar of 8 die zelf een heerlijk boek willen lezen. De boeken van de Waanzinnige Boomhut serie zijn erg populair bij kinderen. Ook het deel ‘104 verdiepingen’ is weer een echte aanrader en een leuke tip als cadeau voor Sinterklaas. Het boek zit boordevol knotsgekke illustraties van de eerste tot de honderdenvierde verdieping.

In het boek ga je op bezoek bij Andy en Terry in hun boomhut die nu 104 fantastische verdiepingen telt. Ze hebben er dertien nieuwe verdiepingen bijgebouwd, zoals een trap zonder einde, een boerbank en zelfs een machtig fort. Andy en Terry zoeken een grappig verhaal voor hun volgende boek en belanden in een race tegen de tijd.

Dus waar wacht je op? Begin vandaag nog met lezen en kom naar boven in de waanzinnige boomhut van 104 verdiepingen!

meisje leest boek onder de deken samen met hond - leescrisis

Tip 4: De zoete zusjes helpen de natuur

Nog een leuk boek voor kinderen om zelf te lezen. Dit boek uit de serie van De Zoete Zusjes is geschikt vanaf ongeveer 6 jaar.

In De Zoete Zusjes helpen de natuur gaan ze aan de slag om de speelplek bij hun in de buurt te redden van bouwplannen. Want daar leven allemaal bloemen, vlinders en vogels, en Bram heeft er een geheime boomhut! Daarom verzinnen Saar en Janna een actieplan. Wil je weten wat ze gaan doen? Lees dan gauw het nieuwe boek uit de Zoete Zusjes-serie!

Tip 5: Vos en Haas de boom van Uil

De boekjes van Vos en Haas zijn klassiekers voor kinderen die net beginnen met lezen. In een eenvoudige, maar spitsvondige taal vertelt Sylvia Vanden Heede grappige avonturen. De leuke speelse tekeningen van Thé Tjong-Khing brengen Vos en Haas en hun vrienden tot leven.

Sylvia Vanden Heede schrijft voor kinderen die net kunnen lezen, maar ook voor oudere kinderen en tieners. Haar werk werd onder meer bekroond met een Zilveren Griffel en de Gouden Uil Prijs van de Jonge Lezer.

Op de website en in de meer dan 100 vestigingen van BoekenVoordeel vind je de leukste boeken voor jong en oud voor hele scherpe prijzen. Er is voor iedereen iets te vinden! En tijdens mijn zoektocht naar leuke kinderboeken, vond ik ook voor mezelf nog een paar leuke boeken die ik niet kon laten liggen.

Boeken lenen in de Bibliotheek

Als je geen boeken wilt of kunt kopen en je kinderen toch aan het lezen wilt krijgen

, kun je er ook voor kiezen om een abonnement te nemen op een tijdschrift. Of je kunt er natuurlijk voor kiezen om boeken te lenen bij de plaatselijke bibliotheek. Vanaf 1 juli 2022 kan iedereen onder de 18 jaar in heel Nederland gratis lid worden van de bibliotheek.

peuter zoekt een boek in de bibliotheek - leescrisis

Nieuwe initiatieven in de leescrisis om lezen te stimuleren

Lezen wordt steeds minder als een vrijetijdsbesteding gezien. Er is ontzettend veel concurrentie van andere dingen die kinderen kunnen doen, zoals gamen, Snappen, YouTuben en Netflixen. Maar als kinderen in hun vrije tijd met plezier een boek oppakken, hebben ook hun schoolprestaties daar baat bij. Het is dus belangrijk om als ouders schermtijd voor kinderen te beperken en het lezen van een boek te stimuleren.

De boekenbranche doet haar uiterste best om jongeren in deze leescrisis met allerlei nieuwe initiatieven weer aan het lezen te krijgen. Zo worden er korte verhalen gemaakt die zich afspelen in de wereld van het populaire videospel Assassin’s Creed. En met succes, want bijna de helft van de jonge gamers liet naderhand weten meer te willen gaan lezen. Ook wordt er om de leescrisis te doorbreken een samenwerking gelanceerd tussen de populaire kinderboekenreeks De Waanzinnige Boomhut en het digitale platform Minecraft.

Samen kunnen we leescrisis stapje voor stapje doorbreken. Laten we daar vandaag nog mee beginnen! Hoe stimuleer jij het lezen van boeken bij je kinderen?

jongen leest boek in bibliotheek - leescrisis