In de vakanties zijn wij altijd op zoek naar leuke dagjes uit met kinderen. Na een oproepje ontvingen we via onze Instagram pagina de tip voor een bezoek aan GeoFort in Herwijnen en dus gingen we er op uit naar dit spannende forteiland. Benieuwd naar onze ervaring? Lees dan snel verder!

Wat is GeoFort?

GeoFort in Herwijnen is een forteiland dat is omgevormd tot een educatieve attractie waar alles om de toekomst van de aarde draait. Je vindt er allerlei dingen om te doen rondom de thema’s klimaat, milieu, energie en big data. Er zijn zowel binnen- als buitenactiviteiten en het zelf doen en ervaren staat voorop.

GeoFort Herwijen Gelderland

De oorspronkelijke naam van GeoFort is Fort bij de Nieuwe Steeg in de Gelderse plaats Herwijnen. Het fort maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en is sowieso daarom al een bezoekje waard.

Wat kun je doen in GeoFort in Herwijnen?

In GeoFort zijn allerlei verschillende dingen te doen. Bij binnenkomst krijg je een plattegrond waarop alle activiteiten staan aangegeven, zowel binnen als buiten. Je kunt afdalen naar de kern van de aarde, rondlopen in het klimaatdoolhof of geurdoolhof, een moord oplossen, een toren bouwen die tegen een aardbeving bestand is, verschillende educatieve films kijken, in een interactieve zandbak spelen, in een spionagevliegtuig vliegen, en nog veel meer. Kortom, te veel om op te noemen! Je kunt je er met je kinderen makkelijk uren vermaken.

Moordspel GeoFort Herwijnen

Minecraft bij GeoFort

Als klap op de vuurpijl zijn er ook nog verschillende activiteiten rondom Minecraft in het GeoFort. Volgens mijn zoontje van 8 sowieso een groot pluspunt. Zeker de speurtocht waarbij hij ook nog een prijsje kon winnen.

Minecraft bij GeoFort speurtocht

In dit superbekende en populaire 3D spel, is onder de naam GeoCraftNL, heel Nederland nagebouwd. Met 1000 miljard Minecraftblokjes zijn alle huizen, rivieren en wegen in Nederland in virtuele vorm te vinden.

Met dit Minecraftproject won GeoFort in 2018 de Europa Nostra Prijs. Ze kregen deze prijs omdat ze kinderen enthousiast hebben gemaakt voor cultureel erfgoed in de virtuele wereld. Kinderen bouwen hun eigen school, huis, monumenten, kastelen, molens en kerken. Maar juist ook smart cities, duurzame steden en veilige fietspaden. Daarmee krijgen ze ook oog voor de monumenten in de echte wereld.

Minecraft bij GeoFort

De geschiedenis van GeoFort in Herwijnen

Zoals al eerder beschreven is GeoFort, ook wel bekend als Fort bij de Nieuwe Steeg bij Herwijnen in Gelderland, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze linie loopt globaal van Pampus tot voorbij Slot Loevestein en bestaat uit allerlei verschillende forten. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is ooit bedacht om het rijke westen te beschermen tegen de vijanden vanuit het oosten. Door stukken land tot kniehoogte onder water te zetten, werd het de vijand bemoeilijkt om per boot (te ondiep) of te voet Nederland aan te vallen.

Onze ervaring bij GeoFort in Herwijnen

Wij bezochten het fort met alle attracties op een mooie zomerse dag. We konden onze auto makkelijk parkeren en gingen rond een uur of 1 naar binnen. We zijn ongeveer 3 uur binnen geweest en hebben allerlei verschillende dingen gedaan en ontdekt. We hebben ons goed vermaakt, nieuwe dingen geleerd en samen een erg leuke middag gehad. Wanneer je op zoek bent naar een leuk uitje voor gezinnen met kinderen, zouden we een bezoekje aan het GeoFort zeker aanraden.

GeoFort Herwijen Gelderland binnen

En mocht je honger of dorst hebben? Geen probleem! Je kunt voordat je naar binnen gaat, of na je bezoek iets eten en drinken bij het pannenkoekenrestaurant WereldPan dat naast de ingang van het fort zit.

Mocht je zelf ook een bezoek willen brengen aan GeoFort in Herwijnen, kijk dan op de website voor meer informatie over de openingstijden en ticketprijzen.