Ik: ‘Zeg Finn, zal ik je vanavond voorlezen uit De Koffiekakker?’

Finn (6 jaar): ‘Hahahaha!’

Ik: ‘Ja of nee?’

Finn: *krijgt de hik van het lachen*

Versjes over poep in het prentenboek De Koffiekakker

prentenboek-koffiekakker-verhaal-huis-op-palen

Gegarandeerd gieren en brullen, de ‘vrolijke poeperige versjes’ in het prentenboek De Koffiekakker. Wat wil je, het gaat over poep! Uiteraard lag Finn meer dan eens in een deuk, soms gevolgd door een ‘iiiieeel!’. Maar naast hilarisch zijn de versjes ook leerzaam, want dit boek gaat over (het gebruik van) poep in alle delen van de wereld.

prentenboek-koffiekakker-verhaal-huis-van-poep

Wist je bijvoorbeeld dat de beste koffie ter wereld gemaakt wordt van uitgepoepte pitjes van de koffiebessen? En dat je op uitlaatgassen van koeienpoep heel goed kunt koken? Dat Masai dierenpoep gebruiken om hun hutten te isoleren? En dat er een volk is in India dat hun huis op palen bouwt met gaten in de vloer als wc’s? En dat daar dan varkens onder lopen die…

Afijn, het prentenboek ‘De Koffiekakker’ bevat verhaaltjes die je misschien beter niet tijdens het eten wil voorlezen. Maar leuk zijn ze absoluut!

Verhalen op rijm

prentenboek-koffiekakker-verhaal-koken-op-water-poep-gas

Zoals bekend zijn ook deze verhaaltjes weer op rijm, wat het nog leuker en grappiger maakt. Bovendien worden de versjes ondersteund door prachtige kleurrijke prenten gemaakt door het illustrator-duo Ivan en Ilia. Zij tekenden de illustraties bij meer prentenboeken van Marianne Busser en Ron Schröder, zoals bijvoorbeeld De Sproeipoeper (ook zo’n leuk boek!) alle delen van Opa en Oma Oelewapper.

Op elke twee bladzijdes staat een nieuw versje, elk versje vertelt een ander poep-weetje op rijm. Heel leuk om af en toe eentje uit voor te lezen. Of – als je te nieuwsgierig bent zoals wij – je kunt ook gewoon het hele boek met alle versjes in een keer uitlezen.

Leerzame versjes

prentenboek-koffiekakker-verhaal-over-inuit

Ik vond het behalve leuk en grappig heel interessant om te lezen! Nu vind ik niet per se dat in elk boek iets educatiefs hoeft te staan, maar ik kan het wel waarderen als dit op een speelse en vriendelijke manier wordt gedaan zoals in dit prentenboek. Je leert dat in sommige andere landen en culturen poep niet per se iets is dat vies is, maar juist heel nuttig gebruikt kan worden.

Complimenten voor de research die de schrijvers van ‘De koffiekakker’ hebben gedaan naar al deze gebruiken. Én naar het gebruik van de juiste benaming voor de inheemse bevolking van de Arctische regio’s (in bijvoorbeeld Groenland, Canada en Alaska): de Inuit (spreek uit als ‘in-uu-wie).

Hoe dan ook: als je een leuk boek voor jezelf en je kinderen zoekt of een leuk cadeau, dan kan ik ‘De Koffiekakker’ van harte aanbevelen. Ik garandeer minimaal één keer een onbedaarlijke lachbui, veel gegniffel en zéker drie keer een ‘iiieeeuwww!’ Voor meer lol in je boekenkast koop je ‘De koffiekakker’ voor 9,99 euro bij je lokale boekhandel of online.

Dit artikel over het prentenboek De Koffiekakker is tot stand gekomen door middel van een samenwerking.