Gezellig met het gezin in de auto op weg naar je vakantieadres voor je welverdiende vakantie, zou al bij de start wel eens op een teleurstelling kunnen uitlopen. Ruzie, schreeuwen en huilen, zijn vaste ingrediënten voor kids die langdurig op de achterbank van een auto moeten zitten. Enerzijds lastig, maar anderzijds ook volstrekt logisch. Van kinderen kun je niet verwachten dat ze langdurig braaf op de achterbank zitten. Dus op vakantie met de kids? Zo houd je ze zoet onderweg.

Een goede planning

Een goede planning en voorbereiding is essentieel voor een geslaagde vakantie. Wacht dus nooit te lang met koffers inpakken. Doe dit ruim van te voren. Leg alle benodigde papieren en passen op tijd klaar, zodat je zeker weet dat je niets vergeet. Doe ruim op tijd de boodschappen voor de vakantie en pak ook de auto niet op het laatste moment in. Maar wat heeft dit te maken met het humeur van de kids op de achterbank van de auto? Eigenlijk alles. Kinderen reageren ook op het gemoed van de ouders. Als de ouders al goed geluimd en vrolijk de auto instappen, zullen de kinderen ook veel vrolijker zijn. Als je alles op het laatste moment moet doen en gestrest wegrijdt, zal dit zijn weerslag ook op de kinderen hebben. Met een goede planning en voorbereiding start je je reis in ieder geval vrolijk en ontspannen.

Vertrek aan het einde van de dag of ‘s nachts

In de ochtend vertrekken en dan nog een hele dag in de auto zitten is niet het beste idee als je met kids reist. Ideaal is het namelijk als de kinderen lekker in slaap kunnen vallen op de achterbank. Als je aan het einde van de middag vertrekt, dan zullen ze de eerste uren nog redelijk rustig blijven. Als je dan een eerste tussenstop maakt voor het avondeten, dan zullen de kinderen nadien moe zijn en langzaam in slaap vallen. Je rijdt dan de rest van de avond en nacht lekker rustig richting vakantiebestemming. Als je ‘s nachts vertrekt kun je ze in hun pyjama op de achterbank plaats laten nemen. Vaak vallen ze dan vanzelf in slaap en kun je ze in de ochtend tijdens het ontbijt aankleden. Intussen heb je al heel wat uurtjes reizen erop zitten en kom je de rest van de reis ook wel door.

Een picknick onderweg

Kinderen zullen onderweg regelmatig honger hebben. Snoepgoed kun je in de auto nog gemakkelijk uitdelen. Maar om elke pauze in een wegrestaurant te zitten is duur en dit vinden kinderen ook niet altijd even leuk. En vooral met jengelende en morsende kinderen in een restaurant zitten is ook allesbehalve ontspannend voor de ouders. Een goede voorbereiding is daarom weer heel belangrijk. Zorg dat je voldoende en vooral gemakkelijk eten meeneemt, zodat je onderweg op een grasveld uit kunt stappen om te picknicken. Je hoeft je geen zorgen te maken dat kinderen morsen en de kids kunnen even hun energie kwijt. Het eten kun je lekker eenvoudig houden, bijvoorbeeld broodjes, koude pannenkoeken en pakjes drinken. Iedereen is even lekker uit de auto, krijgt voldoende beweging en je stapt met een volle maag weer in de auto.

Spelletjes voor onderweg

Zichzelf vermaken kunnen kinderen wel eventjes volhouden, maar na verloop van tijd gaat dit niet meer en gaan ze elkaar lastig vallen. Dan is het tijd om het ultieme vermaak voor de kids uit de kast te trekken, namelijk samen spelletjes spelen. De kinderen worden afgeleid en spelletjes zijn altijd leuk om te spelen.

Ik ga op reis en ik neem mee…

Misschien wel het meest populaire spelletje voor onderweg: ‘Ik ga op reis en ik neem mee…’. Je begint met een voorwerp dat je meeneemt op reis. De ander herhaalt dit en voegt er een voorwerp aan toe. De volgende herhaalt weer alles en voegt er ook weer een voorwerp aan toe. Dit kun je urenlang herhalen totdat iemand een voorwerp vergeet. Diegene heeft verloren. Maar dan begin je gewoon weer opnieuw.

Een woord verzinnen met de laatste letter van een ander woord

Verzin een woord in een bepaalde categorie, bijvoorbeeld ‘banaan’ in de categorie fruit. De volgende moet dan van de laatste letter, dus de n, een ander fruit verzinnen, zoals nectarine. Ook hier kun je van alles verzinnen en er zijn talloze categorieën, zoals dieren, bloemen of bomen. Het spelletje is ook nog eens heel leerzaam, want de kids kunnen nieuwe woorden en betekenissen leren.

Fantasieverstoppertje

Verstoppertje in de auto gaat natuurlijk niet, maar wel in je fantasie. Bedenk een plek waar jij je verstopt en laat de anderen de plek raden door ze vragen te laten stellen. De vragen moeten wel zo gesteld worden dat je alleen maar met ja of nee mag antwoorden. Zo kun je de kinderen urenlang zoet houden.

Rijmspelletjes

Rijmspelletjes spelen zijn ook heel leuk en je kunt het urenlang volhouden. Noem een woord en laat een ander een rijmwoord verzinnen. Je kunt het moeilijker maken doordat er enkel rijmwoorden gebruikt mogen worden van voorwerpen die vanuit de auto zichtbaar zijn.

Hoeveel seconden duurt 1 kilometer

Leer de kinderen tijdens de reis wat over afstanden en tijden. Leg uit hoeveel seconden er in een minuut zitten en hoe lang een kilometer is. Vervolgens moeten de kinderen gaan tellen. Hoeveel seconden duurt 1 kilometer? Als kinderen hier erg enthousiast over zijn willen ze ook al snel weten hoeveel seconden 5 kilometer is. Zo houd je ze al tellend zoet en ben je zo weer een half uurtje of uurtje verder.

Maak een schatkaart

Je kunt thuis een schatkaart maken van de route die je naar je vakantieadres rijdt. Print hiervoor een plattegrond uit Google Maps met daarop de gehele route. Op de kaart markeer je dan bepaalde punten. Als je een bepaald punt op de route bereikt, dan krijgen de kinderen een snoepje, een snack of een cadeautje. Zo krijgen de kinderen een indruk van hoe ver de reis nog is en tegelijkertijd kunnen zij zich alvast verheugen op het volgende punt van de route. Je moet de uitgeprinte kaart wel even plastificeren want een papiertje gaat snel stuk en het ziet er ook nog professioneler uit.

Samen zingen

Zet de favoriete cd met kinderliedjes van de kids op en ga lekker met z’n allen uit volle borst meezingen. Dit is gezellig en iedereen wordt hier vrolijk en blij van. Samen zingen is daarnaast ook heel goed voor de onderlinge familieband. Maakt niet uit welk soort muziek, als je maar gezellig en vrolijk met elkaar kunt zingen. Een bijkomstig voordeel is dat samen zingen de chauffeur ook wakker houdt.

Luistersprookjes

Vooral jonge kinderen zullen sprookjes altijd interessant vinden. Herinner je je misschien de oude luistersprookjes van de Efteling of de luistersprookjes van Lekturama nog, die je vroeger ooit eens van een cassettebandje hebt beluisterd? Ze zijn ook op cd verkrijgbaar en zijn een ideale manier om de kinderen op de achterbank rustig te houden. Deze sprookjes worden niet alleen verteld, maar ook als een hoorspel gespeeld. De kinderen zullen hier rustig naar kunnen luisteren. Tip: je hoeft geen cd’s met luistersprookjes te kopen. Kijk op YouTube en je vind daar alle luistersprookjes van de Efteling en van Lekturama. Als je ze download kun je ze zelf op cd of geheugenstick zetten.

We hebben nog de tablet

De tablet kan een uitkomst zijn om de kinderen onderweg zoet te houden. Misschien niet heel gezellig, omdat ieder kind de hele tijd op een tablet aan het staren is, maar mochten ze echt onhandelbaar worden, dan kan dit wel de oplossing zijn. Download thuis alvast de tablet vol met leuke spelletjes en je hoort ze de eerste paar uurtjes niet meer. Wil je voorkomen dat dat er onnodig veel data wordt verbruikt? Haal dan een eventuele simkaart uit de tablet en download alleen spelletjes die offline gespeeld kunnen worden. Zo hoef je niet bang te zijn voor een belachelijk hoge rekening.

Las enkele leuke pauzes in

Uren achtereen doorrijden kan misschien zonder kinderen, maar kinderen zullen dit niet volhouden. Je zult onderweg dus enkele malen moeten stoppen. Dit zal sowieso zijn om even te eten, maar als je onderweg een leuke speeltuin tegenkomt, waarom dan niet even daar pauze houden? De kinderen kunnen dan lekker even ravotten in de speeltuin en zijn hun energie kwijt. Als je dan in de auto stapt zijn ze misschien al moe en veel rustiger op de achterbank of misschien vallen ze wel in slaap.