10x de leukste buitenactiviteiten voor peuters

De dagen worden langer en de temperaturen gaan omhoog. Het is weer lente! Een fijne tijd om weer zo veel mogelijk buiten te zijn met je peuter. Maar wat kan je allemaal gaan doen? Bekijk hieronder de 10 leukste buiten activiteiten voor peuters en verveel je geen...

4 x waarom spelen met speelgoed belangrijk is voor je kind

Kinderen horen te spelen, toch? Kinderen hebben een geweldige fantasie en zijn dan ook dol op speelgoed. Wat zijn 4 belangrijke redenen waarom spelen met speelgoed  voor kinderen zo belangrijk is? 1. Goed voor de motoriek Spelen in het algemeen is belangrijk voor de...

Spuitluier: alles wat je moet weten over spuitluiers

In dit artikel gaan we het hebben over een onderwerp waar alle ouders (en oppas, grootouders en iedereen die met baby's omgaat) een hekel aan hebben: spuitluiers. Ja, we weten allemaal wat het is, namelijk die ongelukkige situatie waarbij je baby zo'n explosieve berg...

Moedermelk sieraden: De trend van 2023

Ben je zwanger, of ben je onlangs moeder geworden? Dan is dit artikel speciaal voor jou! Alle nieuwe moeders mogen dit artikel onder geen beding overslaan. We vertellen namelijk over dé sieradentrend van 2023 voor kersverse moeders: Moedermelk sieraden. Het is een...

Gender reveal ideeën, tips voor de leukste gender reveal party

Organiseer een onvergetelijke gender reveal party en deel de magie van de onthulling van het geslacht! Een zwangerschap is sowieso speciaal, maar een gender reveal maakt het nog een beetje specialer. Je deelt dan namelijk iets met mensen die je liefhebben. Het...

Het is het meest populaire social medium van dit moment: TikTok. Met name onder kinderen en jongeren is TikTok favoriet. In de app kun je zelf korte video’s maken en posten en je kunt eindeloos scrollen door video’s van anderen. TikTok is bekend geworden door de video’s met dansjes, maar inmiddels is het platform door zo’n beetje alle niches gevonden. Je kunt er grappige video’s vinden, video’s met tips, how to’s, oneindig veel unboxings, informatieve video’s en nog veel meer. Waar je ook maar interesse in hebt: je vindt het op TikTok.

Hoewel het als een vrij onschuldig platform oogt, zitten er op TikTok – net als op alle online platforms – ook mensen op die minder goede bedoelingen hebben. Bovendien is er content te vinden die mogelijk niet geschikt is voor jouw kind. Als ouders is het daarom goed om te weten hoe TikTok in elkaar zit zodat je weet waar je kinderen zich mee bezig houden.

TikTok - jongen maakt content met mobiele telefoon en ringlight

1. Wat is TikTok?

TikTok staat vol met korte video’s. Er is een grote diversiteit aan onderwerpen zoals dansvideo’s, playbacken of hoe je iets moet doen. De video’s kunnen worden geliked, gedeeld en er kan op worden gereageerd. Op dit moment is TikTok een van de grootste social media apps ter wereld met dagelijks meer dan 100 miljoen kijkers.

2. De leeftijdgrens

Er is officieel een leeftijdsgrens voor TikTok: vanaf 13 jaar mag je gebruik maken van het platform. Toch zijn er ook jongere kinderen te vinden op TikTok. Veel ouders weten niet dat deze leeftijdsgrens er is en bovendien is deze makkelijk te omzeilen door simpelweg een andere geboortedatum in te vullen. De leeftijd wordt niet gecontroleerd door TikTok zelf en daardoor is het ook makkelijker voor jongeren om een account aan te maken.

Wat wel belangrijk is om te weten is dat TikTok enige tijd geleden beboet is omdat de app persoonlijke gegevens verzamelde van zijn gebruikers. Dit dus ook van kinderen onder de 13 jaar die geen toestemming van hun ouders hadden. Vraag je goed af of je wil dat je kind van dit platform gebruik gaat maken en zo ja, welke gegevens volgens jou okee zijn om te delen en welke niet. Praat hierover met je kind.

3. Tiktok en cyberpesten

Vroeger werd er op school gepest en in de buurt, wat al erg genoeg is, maar nu breidt het pesten zich ook uit naar de online wereld. Online pestgedrag – ofwel cyberpesten – is geniepiger en anoniemer en maakt het moeilijker voor ouders en leraren om hier goed grip op te hebben.

Op TikTok kan het voorkomen dat er nare video’s worden rondgestuurd, maar ook nare comments onder een video of priveberichten op je account vallen onder dit gedrag. Het is belangrijk om goed te weten hoe je als ouder met cyberpesten om kan gaan.

tiktok - telefoon met apps

4. Privacy

TikTok is een razend populair social media platform en kinderen zijn er helemaal weg van. Maar waar kinderen online zijn, zijn helaas ook mensen die minder goede bedoelingen hebben. Als je kind een profiel wil aanmaken, is het belangrijk om je goed te verdiepen in de privacy instellingen. Maak het account privé zodat het alleen zichtbaar is voor mensen die je kind toelaat. Bespreek met je kind welke mensen je wel (mensen die je persoonlijk kent) en niet toelaat (mensen die je niet kent, mensen zonder profielfoto, bijvoorbeeld).

Een extra stap op TikTok die zorgt dat je kind veilig online kan zijn: je kunt de functie ’toestaan dat mensen me vinden’ uitschakelen. Dit zorgt gelijk voor wat meer rust voor jou en privacy voor je kind.

5. Zicht hebben op je kind

Het is belangrijk om in de gaten te houden wat jouw kind bekijkt en ook wat je kind voor video’s op TikTok zet. Zorg dat er getiktokt wordt onder jouw toezicht en kijk regelmatig mee om te zien wat jouw kind voor filmpjes kijkt en maakt. Zo heb je er goed zicht op wat er voorbij komt op TikTok en of je kind dat ook mag zien.

Ben je er niet altijd bij als jouw kind TikTok filmpjes maakt of kijkt? Bespreek dan samen wat okee is om te posten en te kijken en als je kind ergens over twijfelt, dat het naar jou toe komt om te checken of iets akkoord is. Laat je kind ook altijd naar je toe komen als het benaderd wordt door een vreemde.

6. Blijf met elkaar bespreken en praten

Het allerbelangrijkste bij alle bovenstaande punten is: blijf praten. Communiceer goed met elkaar over wat je kind bekijkt. Zijn er ook dingen die ze gek of raar vinden? Zorg dat ook het negatieve besproken wordt. Het is belangrijk om duidelijk te maken dat er gesproken kan worden over ook de negatieve aspecten van social media. Bespreek daarnaast ook wat voor video’s je kind zelf uploadt en bekijk deze ook samen. Open blijven en praten over wat je kind ziet en doet is heel belangrijk zodat jij weet waar je kind mee bezig is. En het kan ook nog eens heel leuk zijn om samen video’s te kijken!

tiktok - meisje filmt zichzelf

7. Begeleid het kind

Kijk met je kind mee, maar begeleid hem of haar ook actief in de online wereld. Leg uit waarom privacy belangrijk is en wat de gevolgen kunnen zijn van het delen van persoonlijke informatie. Bespreek ook omgangsvormen online en dat deze hetzelfde zijn als in de echte wereld. Zodoende leert jouw kind op een leuke en veilige manier gebruik maken van apps zoals TikTok. Het begeleiden van kind op social media is niet altijd even makkelijk. Houd dus veel contact met je kind en zorg dat je weet wat er gebeurt online.