Hoe voelen weeën?

Als je zwanger bent heb je vast al vragen gesteld aan andere moeders, bijvoorbeeld: Hoe weet ik dat de de bevalling begonnen is? Of, hoe voelen weeën? De antwoorden op deze vragen kunnen erg van elkaar verschillen: ‘Ik had een ikea kastje in elkaar gezet. De volgende...

‘Mijn vrouw is blijvend ziek door sepsis tijdens de bevalling’

Dario en zijn vrouw Carli (37) hebben samen een zoontje van drie, maar door een veel te laat herkende sepsis (een ernstige reactie van het lichaam op een infectie, die kan leiden tot orgaanfalen, weefselschade en sterfte) brengt Carli nu al ruim drie jaar 99% van haar...

Eisprong symptomen: Zo herken je de lichamelijke symptomen van je eisprong

Elke vrouw met een regelmatige cyclus ervaart elke maand een eisprong. Dat betekent dat er elke maand een eicel via een eierstok richting je baarmoeder gaat. Dit is het moment dat de eicel bevrucht kan worden door een zaadcel. Gebeurt dit niet, dan wordt de eicel...

Studiedagen op de basisschool

Na zes weken vakantie was mijn zoon er wel weer aan toe om naar school te gaan, en wij ook. O wacht, we beginnen met studiedagen, waardoor mijn zoon eerst nog een dag vrij heeft op de eerste maandag van het schooljaar. We besloten er een leuke dag van te maken en zijn...

Spruw bij je baby

Spruw kan iedereen treffen, maar komt het meest voor bij baby's jonger dan 6 maanden en bij oudere volwassenen. Meestal treft het baby’s en peuters onder de twee jaar. Het komt heel vaak voor in het eerste levensjaar en bij relatief veel kinderen: ongeveer één op de...

De laatste tijd hoor je steeds meer over TikTok, een social media platform dat heel populair is onder kinderen en jongeren. Social media platformen komen en gaan, het is bijna niet meer bij te houden. Toch is het goed om te weten hoe TikTok in elkaar zit zodat je weet waar je kinderen zich mee bezig houden.

1. Wat is TikTok?

TikTok staat vol met korte video's. Er is een grote diversiteit aan onderwerpen zoals dans video's, playbacken of hoe je iets moet doen. De video's kunnen worden geliked, gedeeld en er kan op worden gereageerd. Op dit moment is TikTok een van de grootste social media apps ter wereld met dagelijks meer dan 100 miljoen kijkers.

2. De leeftijdgrens

Er is officieel een leeftijdsgrens voor TikTok en die staat op vanaf 13 jaar. Toch wordt hier vaak niet aangehouden, er wordt dan simpelweg toch een andere leeftijd ingevuld. De leeftijd wordt niet gecontroleerd en daardoor is het ook makkelijker voor jongeren om lid te worden van het platform. Wat wel belangrijk is om te weten is dat TikTok dit jaar nog beboet is omdat de app persoonlijke gegevens verzamelde van zijn gebruikers. Dit dus ook van kinderen onder de 13 jaar die geen toestemming van hun ouders hadden.

3. Tiktok en cyberpesten

Vroeger werd er veel op school gepest maar nu treed het ook buiten de schoolmuren. Doordat het ook online gebeurd is het moeilijker voor ouders en leraren om hier goed grip op te hebben. TikTok wordt dus ook gebruikt om nare video's rond te sturen. Het is belangrijk om goed te weten hoe je als ouder met cyberpesten om kan gaan.

4. Privacy

TikTok is een razend populair social media platform en kinderen zijn er helemaal weg van. Maar waar kinderen zijn online, zijn helaas ook vaak pedofielen actief. Op TikTok zijn er hier ook een groot aantal te vinden. Daardoor is het belangrijk om je goed te verdiepen in de privacy instellingen. Zodra de app is geïnstalleerd is het heel belangrijk om gelijk ervoor te zorgen dat het account privé wordt. Ook moet het 'toestaan dat mensen me vinden' uitgeschakeld worden. Dit zorgt gelijk voor wat meer rust voor jou en privacy voor je kind.

5. Zicht hebben op je kind

Het is belangrijk om het in de gaten te houden want wat bekijkt jouw kind? Zorg dat er getiktokt wordt in jouw zicht en kijk een keertje mee om te zien wat jouw kind voor filmpjes kijkt. Zo heb je er goed zicht op wat er voor bij komt op TikTok en of je kind dat ook mag zien.

6. Blijf met elkaar bespreken en praten

Communiceer goed met elkaar over wat het kind ziet en bekijkt. Zijn er ook dingen die ze gek of raar vinden? Zorg dat ook het negatieve besproken wordt. Het is belangrijk om duidelijk te maken dat er gesproken kan worden over ook de negatieve aspecten van social media. Bespreek daarnaast ook wat voor video's je kind zelf upload en bekijk deze ook. Blijven praten en communiceren is heel belangrijk om duidelijk te hebben wat er allemaal gebeurd.

7. Begeleid het kind

Het is dus goed om je kind in de gaten te houden op TikTok. Wat je als ouder moet weten over TikTok is met name de privacy, zorg dat dit goed ingesteld is! Het begeleiden van kind op social media is niet altijd even makkelijk. Houdt dus veel contact met je kind en zorg dat je weet wat er gebeurd online.