Toen ik las dat kinderen gratis lid van de bibliotheek konden worden was mijn zoon nog een baby en ik dacht: dat doen we. Ik vond het ook een mooi moment om zelf weer een lidmaatschap te starten. Vervolgens kwamen we iedere twee weken in de bieb op dinsdag, vaste prik. Eerst nam ik babyboekjes voor hem mee en dat groeide uit tot een hele stapel boeken zelf uitzoeken. Een fijn uitje met z’n tweetjes en een mooie start om de liefde voor boeken en lezen bij te brengen.

voorlezen aan baby's en kinderen - kinderen gratis lid van de bibliotheek

Ik was zelf vroeger echt een boekenwurm en nog steeds lees ik graag. Daarom wil ik hem graag ook die liefde voor boeken meegeven. Behalve dat het heerlijk is om samen even in een andere wereld te duiken in een boek, vind ik het ook heel belangrijk voor zijn ontwikkeling. Voorlezen is bewezen belangrijk voor onder andere de taal- en spraakontwikkeling en daarbij verbreedt het je horizon (Lees ook: 10 redenen waarom voorlezen belangrijk is)

Gelukkig is kennismaken met boeken heel gemakkelijk en gratis, want kinderen worden gratis lid van de bibliotheek. Kinderen tot 18 jaar betalen helemaal niets bij de bibliotheek voor hun lidmaatschap en kunnen iedere keer een stapel leuke boeken meenemen. Tot je 18de verjaardag kun je dus kosteloos eindeloos boeken lenen, heerlijk!

Onbeperkt boeken, luisterboeken en e-books lenen

De Bibliotheek vindt de mogelijkheid dat kinderen gratis lid van de bibliotheek kunnen worden belangrijk, zodat alle kinderen in Nederland toegang hebben tot boeken. Om het voorlezen en lezen te stimuleren en om informatie toegankelijk te maken voor school of hobby. Door de mogelijkheid te geven om kinderen gratis lid van de bibliotheek te maken hebben ze in hun eerste 18 jaar de kans om kosteloos te (leren) lezen en ontwikkelen. Een goede start voor de rest van je leven! Loop simpelweg de dichtstbijzijnde bibliotheek binnen en laat een pasje maken voor je kind, daarna kun je meteen een paar leuke boeken meenemen.

peuter zoekt een boek in de bibliotheek - kinderen gratis lid van de bibliotheek

De bibliotheek heeft een ruim aanbod van babyboeken, prentenboeken, tot stripboeken, informatieve boeken en kinderboeken voor alle avi leesniveaus. Voor ieder wat wils. En in sommige bibliotheken kun je ook boeken reserveren uit andere bibliotheken, dus heb je toegang tot een heel groot assortiment boeken. Met een abonnement op de bibliotheek kan een kind eindeloos veel boeken lenen. In onze bieb kun je 10 boeken tegelijk lenen, maar dat verschilt per bibliotheek. Bij de bibliotheek in Groningen bijvoorbeeld kun je zelfs 25 boeken tegelijk lenen.

En je kunt tegenwoordig veel meer dan alleen boeken lenen in de bibliotheek. Je kunt bijvoorbeeld ook tijdschriften en DVD’s lenen, luisterboeken en e-books lenen of downloaden. Kijk op www.bibliotheek.nl voor meer informatie of vraag een bibliotheekmedewerker naar de voorwaarden van jouw bieb.

Kinderen gratis lid van de bibliotheek: Boekstart

Je kunt je kind op elk willekeurig moment aanmelden bij je bibliotheek, maar het kan al als je kind net geboren is. Als het goed is krijg je als je baby ongeveer 3 maanden oud is een waardebon thuisgestuurd waarmee je in je lokale bibliotheek een Boekstart-koffertje kunt ophalen. In het Boekstart-koffertje zitten twee leuke boekjes om aan je baby voor te lezen en je kind wordt meteen lid van de bieb. De meeste bibliotheken hebben een collectie met babyboekjes die al leuk zijn vanaf het begin. Zachte babyboekjes, boekjes met zwart-witte afbeeldingen (baby’s kunnen in het begin nog geen kleur zien) en boekjes met afbeeldingen van dieren en alledaagse dingen.

Voorlezen aan kinderen van 0 tot 2 jaar - kinderen gratis lid van de bibliotheek

Nu heb ik die waardebon zelf nooit ontvangen, maar toen ik over Boekstart las en onze bibliotheek bezocht kreeg ik het koffertje alsnog. Mocht je de waardebon van Boekstart niet hebben ontvangen en je kindje is nog geen 18 maanden, kijk dan op de website www.boekstart.nl waar je de waardebon kunt downloaden.

Bibliotheek als ontmoetingsplek

Naast het feit dat je in de bibliotheek praktisch alle boeken lenen die je maar wil, worden er ook allerlei leuke activiteiten en workshops georganiseerd voor jong en oud. De meeste bibliotheken hebben vaste voorleesochtenden of -middagen waar je met je kind kunt aanschuiven voor een half uurtje of uurtje, soms zijn er workshops voor kinderen (vaak op woensdagmiddag of in vakanties), lezingen voor jonge ouders, themamiddagen, voorstellingen en andere leuke activiteiten. Ook deze activiteiten worden kosteloos aangeboden. Kortom, lid worden van de bieb is gratis én leuk!

Heel veel leesplezier!