Bij ons thuis houden we wel van een beetje competitie. Wie het eerst thuis is, wie de meeste punten haalt bij het gamen of wie er wint bij een spelletje: er heerst een gezonde winnaarsmentaliteit. Vinden wij, althans. Hoewel ik soms vind dat het wel eens een tandje minder mag. Van Sunny Games kregen we het coöperatieve spel Max de Kat. Super leuk om dit nieuwe spel uit te proberen waarbij het juist niet de bedoeling is dat je tegen elkaar speelt.

Nu hebben we een heleboel spellen in huis, van kaartspel tot bordspel, maar een coöperatief spel stond bij mij nog op het verlanglijstje. Een coöperatief spel is een spel waarbij je niet tegen elkaar speelt, maar gezamenlijk probeert een doel te behalen. Door goed samen te werken proberen te winnen: teamwork dus! Ik had nog niet eerder een coöperatief spel gespeeld, wij alle drie niet trouwens, dus ik was erg benieuwd. Lees hier mijn ervaringen met het spel Max de Kat.

Wat is een coöperatief spel?

Een coöperatief spel is een spel waarbij je moet samenwerken om te winnen. Je speelt niet tegen elkaar, maar met elkaar. Coöperatieve spellen zijn er in alle soorten en maten: er zijn vele bordspellen zoals Max de Kat, maar ook kaartspellen. Ze zijn er voor gezinnen, maar ook wat moeilijkere en strategisch uitdagender spellen voor volwassenen.

Een coöperatief spel heeft als doel om het samenwerken te bevorderen. Samen spelen stimuleert samen delen, elkaar helpen en naar elkaar luisteren en verwoorden hoe jij iets ziet. Een coöperatief spel zorgt voor verbinding onderling en heeft een positieve invloed op zelfvertrouwen en de ontwikkeling van een kind. Heel goed ook voor kinderen (en volwassenen) die niet zo goed tegen hun verlies kunnen. Een coöperatief spel helpt om dat gevoel om te draaien.

max-de-kat-gewonnen

Red de dieren uit de klauwen van Max

Het spel Max de Kat is een bordspel dat al ontzettend leuk is bij het in elkaar zetten. Op het bord zet je de boom klaar, met in de boom een nestje voor vogel, een tak voor eekhoorn en onder de boom een holletje voor muis. Max de Kat zet je in zijn mandje en de drie bosdieren beginnen op de boomstam.

Muis, eekhoorn en vogel zijn onderweg naar hun holletjes in of bij de boom. Maar ze worden achterna gezeten door de Max de Kat. Die heeft honger en lust wel een lekker hapje van een van de dieren. Max zal er dus alles aan doen om ze te vangen en op te peuzelen. En dat willen we natuurlijk niet!

In het spel Max de Kat is het doel om de drie dieren – de muis, de eekhoorn en de vogel – veilig naar de boom te brengen. Eenmaal in het holletje, op de tak en in het nest zijn de drie dieren veilig voor Max en heb je dus gewonnen.

Hoe gaat het spel Max de Kat

Je gooit om de beurt met twee dobbelstenen die voorzien zijn van groene en zwarte stippen. Bij elke groene stip die je gooit mag een van de bosdieren een stapje vooruit, bij elke zwarte stip gaat Max een stap vooruit. Je hebt dus niet ieder een dier of ieder een pionnetje, maar je speelt samen tegen Max de Kat.

Er zitten leuke spelelementen in zoals de binnendoorweggetjes voor de dieren. Maar pas op, want ook Max kent deze sluiproutes. Dat maakt het spel nog extra spannend, hebben we gemerkt. Je moet goed opletten of een van de bosdieren niet aan het eind van het sluipweggetje staat. Goed vooruit kunnen denken is dus belangrijk!

Gelukkig zijn er vier kaartjes met eten voor Max die de dieren op zulke spannende momenten kunnen redden. Komt Max iets te dicht bij een dier? Dan kun je de kat terug naar zijn mand lokken met een van deze kaartjes. Dan moet Max opnieuw beginnen aan de route en hebben de dieren een beetje meer voorsprong. Maar zijn de vier kaartjes op, dan moet je zorgen dat alle dieren bijna binnen zijn!

Alle drie de dieren veilig in hun huisje? Dan is het spel gewonnen!

max-de-kat-bordspel-cooperatief-spel

Spannend en leuk strategiespel

Max de Kat is een heel leuk en spannend strategiespel voor gezinnen met kinderen vanaf ongeveer 4 jaar. Finn is 6 jaar en vindt het spel echt heel leuk en spannend. Vooral als Max dichterbij komt is de spanning af en toe bijna niet te houden.

Het was de eerste keer even wennen om niet tegen elkaar te spelen, hij riep ook meteen ‘Ik ben Max!’. Eenmaal bezig met het spel werd het hem al snel duidelijk dat we het samen gingen opnemen tegen Max. Het is echt heel leuk om te zien hoe hij er in opgaat. We worden ook steeds beter in het vooruitdenken en overleggen samen. En ik moet zeggen dat de spelbeleving ook veel leuker is als je echt samen probeert een doel – in dit geval de dieren in veiligheid brengen – te bereiken.

Ik vind het zelf ook een heel leuk spel, zeker omdat je echt samen probeert te winnen van de kat. Daarnaast moet je ook goed nadenken en vooral ook overleggen met elkaar. Welk diertje zetten we een stap vooruit? Is het al verstandig om Max weer naar zijn mandje te lokken? Het zorgt echt voor een andere spelbeleving als je samen weet te winnen.

Max de Kat spel

Ontzettend leuk om deze afwisseling in de spelletjeskast te brengen. Dit heeft me zeker geïnspireerd om op zoek te gaan naar nog een of twee coöperatieve spellen. Ik denk dat het, naast dat het gezellig en positief is, ook een goede stimulans is om te leren samen spelen en samenwerken, om te luisteren naar elkaar en om zodoende van elkaar te leren. Heel waardevolle een leerzame spelervaring dit, voor ons alle drie.

Max de Kat is verkrijgbaar in (online) spellenspeciaalzaken en de betere speelgoedwinkel voor 25,00 Euro.

Dit artikel over Max de Kat, een coöperatief spel voor het gezin, is tot stand gekomen door middel van een samenwerking.