Op avontuur aan de waterkant tijdens de Slootjesdagen 2018

Margot - 06-06-2018
slootjesdagen2018-header-groot-0-1528280849-37904

Wat leeft er allemaal bij jou in de sloot? Je ontdekt het tijdens de Slootjesdagen 2018 van het IVN! Zoek de grote spinnende watertor, tel hoeveel verschillende dieren en insecten je ziet en probeer de snelste zwemmers van de sloot te vangen met je schepnet. Van 8 tot en met 10 juni organiseert het IVN voor de vijfde keer de Slootjesdagen: een leerzaam, gratis maar vooral superleuk uitje voor ouders, grootouders en kinderen van 4 t/m 12 jaar.

Tijdens de Slootjesdagen 2018 staan op verschillende plekken door heel Nederland IVN natuurgidsen klaar met schepnetjes, loeppotjes en zoekkaarten om met jou op avontuur te gaan aan de waterkant. Ontdek alle soorten dieren in het Leeuwarderbos, ga aan de slag met schepnet en microscoop in het Lege Midden, volg een slootjestekenworkshop in het Vondelpark in Amsterdam of ga op een spannende excursie naar Speelpolder het Wijland bij Rotterdam. En maak je daar leuke foto's van, dan kun je ook nog eens meedoen met de fotowedstrijd en leuke prijzen winnen!

Tijdens deze editie kun je voor het eerst waterbeestjes tellen en waterproefjes doen. Na afloop kun je de resultaten invullen op de website van het IVN en dan zie je ook meteen wat de kwaliteit van (het water van) jouw slootje is.

Slootjes zijn belangrijk

Dat is niet alleen heel leuk, maar ook belangrijk om te weten. Veel oorspronkelijke en karakteristieke landschapselementen zoals sloten en heggen zijn al verdwenen uit ons landschap, met name door grootschalige landbouw en uitbreiding van steden en wegen. Behalve dat slootjes, houtwallen, bloemrijke slootkanten en zelfs muurtjes mooi zijn en bijdragen aan de sfeer in het landschap, zijn ze ook van ecologisch belang en voorkomen ze versnippering van ecosystemen. Ze zorgen ervoor dat dieren, insecten en planten in staat zijn om te migreren door het landschap.

Zo, genoeg educatie: waar kun je dit weekend in de sloot springen? Eh, op de waterkant op onderzoek uit gaan?

Slootjesdag in heel Nederland

Op 100 verschillende plekken door heel Nederland wordt een slootjesdag georganiseerd, dus ongetwijfeld ook bij jou in de buurt. Op de speciale website van de IVN vind je eenvoudig een locatie bij jou in de buurt. Ook vind je er alvast wat informatie over hoe je een gezonde sloot herkent, een aantal leuke proefjes voor thuis en een leuke kikker knutselplaat!

Margot woont samen met haar vriend en hun zoontje. Met een achtergrond in media en marketing is ze nu de drijvende kracht achter MeerVoorMamas.nl. Woont in de stad, maar komt graag in het groen. Houdt van reizen, leuke nieuwe plekjes ontdekken (vooral waar je kunt eten) en bevindt zich het liefst aan/op/in het water.
lees meer blog's van Margot

Ook veel gelezen:
Social
Partners