5 x inspiratie voor sfeervolle kerstfoto's

Rianne - 09-12-2015
kerstfotografieheader-1

Voordat ik moeder werd was er één ding wat ik me had voorgenomen om nooit te gaan zullen doen: een foto van mijn kind gebruiken voor een kerstkaart. Want wie zit daar nou op te wachten? Maar je raadt het al…  Toen mijn dochters eerste kerst naderde kwam mijn mamarazzi-hart naar boven en wilde ik heel graag een mooie kerstfoto van haar maken. En toen die foto best aardig uitpakte kon ik het niet laten om hem toch voor een kerstkaart te gebruiken, zij het alleen voor zeer naaste familie. Shame on me, haha! Ondertussen nadert kerst weer en ook nu wil ik graag weer een foto van haar maken. Niet perse voor een kerstkaart, maar gewoon voor later als mooi aandenken. Op zoek naar inspiratie kwam ik op Pinterest een paar leuke kerstfoto’s tegen die ik graag met jullie wil delen:

1. Mooie zwangerschapsfotografie met kerst

Ben je toevallig (hoog)zwanger tijdens de kerst? Ook dan is het leuk om een kerstfoto te maken, bijvoorbeeld een mooie silhouetfoto, waarbij je buik extra opvalt. Bij silhouetfoto’s dient de achtergrond (veel) lichter te zijn dan de voorgrond, hiervoor kun je bijvoorbeeld de kerstboom achter jezelf plaatsen.

zwangere-vrouw-kerstboom

2. Foto’s met kerstlichtjes

Eén van mijn favoriete soort kerstfoto’s is een foto met mooie lichtjes. Hiervoor kun je het lichtsnoer gebruiken die je normaal gesproken in je kerstboom hangt. Een kleine baby die nog niet zelfstandig kan blijven zitten kun je bijvoorbeeld op de bank zetten, of tegen de muur aan. Denk even na over de ondergrond; bijvoorbeeld een (zwart) leren bankstel of een houten of stenen vloer weerspiegelt het licht heel mooi. Dan de outfit van je kind: bij oudere kindjes een feestoutfit en bij baby’s bijvoorbeeld een effen witte romper en een leuke kerstmuts op! De (naakte) huid van een baby licht ook mooi op door de sfeerverlichting, maar dat moet je als ouders wel willen. En dan het nemen van de foto zelf: maak de kamer helemaal donker, alleen de lichtjes zijn aan. De flits van je camera moet uit staan. Als je een spiegelreflexcamera hebt, gebruik dan een lage diafragma-waarde en verhoog indien nodig de ISO-waarde. Veel compact camera’s hebben verschillende programma’s die je kunt instellen, vaak ook een voor sfeerlicht (dat symbool is vaak een kaarsje), gebruik dan dit programma. 

meisje-met-kerstlichtjes

3. Foto’s met de kerstboom

Naast foto’s met alleen lichtjes doen ook de lichtjes in de kerstboom het vaak goed! Helemaal als het warme licht op het gezichtje van je kind schijnt, of als je ook hier een mooie silhouetfoto van je kind(eren) maakt die voor de kerstboom staan.

benen-van-kinderen-met-kerstsokken


meisje-kijkt-in-cadeaudoos-kerstmis

4. Newborn kerstfoto’s

Ook lieve pasgeboren baby’tjes kunnen op de (kerst)foto! Het is juist ideaal dat ze nog zoveel slapen en lekker stil blijven liggen. 

gapende-baby-bij-kerstboom


baby-voetjes-bij-kerstboom

5. Foto’s die iets minder voor de hand liggen

Bij kerst horen wat mij betreft een boom en lichtjes, maar een kerstfoto hoeft natuurlijk niet perse die elementen te bevatten. Kijk bijvoorbeeld eens naar onderstaande voorbeelden. Woon je vlak bij het strand, dan kun je voor het optuigen of na de kerst je boompje nog meenemen voor een leuke foto. Of maak een mooie foto in de sneeuw. Moeten we in Nederland natuurlijk wel een beetje geluk hebben dat dat ook gaat vallen...

kind-sleept-kerstboom-door-sneeuw


jongetje-in-de-sneeuw

Meer inspiratie voor kerstfotografie vind je op ons Pinterestbord 'Kerstfotografie'. Wat is jouw favoriete kerstfoto? En heb je nog leuke tips? Deel het op onze facebookpagina!

Rianne is getrouwd en moeder van twee dochters (2014 en 2016). Ze woont in een rustig dorp en werkt op een ministerie in het drukke Den Haag. Houdt van reizen, uit eten gaan met familie en vrienden, fotograferen en, sinds ze moeder is, ook erg van slapen.
lees meer blog's van Rianne

Ook veel gelezen:
Social
Partners