Je kent het wel, het is een druilerige dag. Hoe kun je dan het beste de tijd met je kind spenderen? Juist, met een Disneyfilm. Disney is al sinds jaar en dag de grootste producent van allerlei soorten films, waarschijnlijk ben je er zelf ook mee opgegroeid, ik wel tenminste.

Doordat Disney er al even is, is er voor iedereen wel iets leuks te vinden. Dit brengt ook gelijk een probleem met zich mee, welke film moet je nu kiezen? Daar ga ik je mee helpen, dit vinden wij de tien beste Disneyfilms om samen met je kind(eren) te kijken, van 10 naar 1:

10. Assepoester

Op plek 10 in ons overzicht met de tien beste Disneyfilms om samen met je kind(eren) te kijken vind je Assepoester. Waar anders mee te beginnen dan een echte klassieker, de film van dit sprookje heeft er voor gezorgd dat menig kind een echte prinses wilde worden. Een echte feelgood film waarin ‘de prinses’ ondanks veel tegenslagen uiteindelijk toch kan trouwen met de goede prins. Disney is groot fan van dit soort verhalen en de verhaallijn is dan ook nog vaak uit de kast gehaald bijvoorbeeld bij Doornroosje en Belle en het Beest.

Assepoester in de top 10 beste Disneyfilms

9. Lilo en Stitch

Nummer negen brengt ons bij het iets avontuurlijkere verhaal van Lilo en Stitch. Lilo het lieve en schattige meisje met een traumatische jeugdervaring en Stitch het gevaarlijke buitenaardse superwapen, welke vermomd als een hond op aarde leeft. Een op het eerste oog onwaarschijnlijke vriendschap, welke uiteindelijk toch ontstaat.

Dat laat maar zien dat de beste Disneyfilms niet alleen leuk zijn, maar dat er ook een wijze les in schuil gaat. Vriendschappen worden mede gevormd door de avonturen die je samen beleefd. Vergeet dus niet om leuke dingen met je kinderen te doen, daar word je dikke maatjes van.

8. UP

Disney is natuurlijk niet alleen bekend van de eigen sprookjes en films, ook productiestudio Pixar valt onder het grote Disney. Een van de pareltjes is toch wel Up, één van de favorieten van mijn vriend uit dit overzicht met de 10 beste Disneyfilms voor je kind. Deze film uit het jaar 2009 is over het algemeen iets jonger dan de gemiddelde Disney films. Maar toch heeft het verhaal net zoals zoveel Disneyfilms een aantal belangrijke levenslessen die je toch maar mooi mee kan geven aan je kinderen.

Zo wordt er in Up aandacht besteed aan eenzaamheid onder ouderen en dat je moet genieten van je leven, omdat het maar kort is. Als je leuke dingen blijft uitstellen, komt het er misschien wel nooit van, of pas als het te laat is. Daarnaast kijkt de film natuurlijk lekker weg en is het leuk om te zien hoe een oude norse man vrienden wordt met een jong jochie en zo weer plezier krijgt in het leven.

7. Aladdin

Dan het verhaal van de geest in de lamp en de jongen van de straat Aladdin. Het zit allemaal niet mee in het leven van Aladdin. Hij moet zijn eten stelen om te overleven, ondanks dat hij van binnen een goed hart heeft. Dit zorgt er voor dat hij constant gezocht wordt. Dit verandert als hij de geest in de lamp uit een schatkamer haalt en verliefd wordt. Aladdin is de juiste combi tussen romantiek, humor en spanning, waardoor deze film leuk is voor jong en oud. Wil je liever de life action film van Aladdin kijken in plaats van de tekenfilm? Die kunnen we ook van harte aanraden!

6. Monsters en Co

Nummer 6 op de lijst met beste Disneyfilms om samen met je kind(eren) te kijken is voor Monsters en Co. Dit is de tweede film op de lijst afkomstig van productiehuis Pixar. Monsters en co gaat over monsters die werken bij een energiemaatschappij. Het enige verschil is dat deze energie wordt opgewekt door kinderen te laten schrikken. Terwijl de monsters de kinderen moeten laten schrikken, moeten ze ook oppassen. De monsters geloven namelijk dat kinderen giftig zijn en dat je dood gaat bij aanraking.

Monsters en Co in de top 10 beste Disneyfilms

Later in het verhaal komen ze erachter dat dit helemaal niet het geval is en dat kinderen die lachen veel meer energie opwekken dan kinderen die schrikken. De moraal in deze film is dus om niet te veel vooroordelen te hebben over mensen. Ook dit is weer een mooie en waardevolle les die je gelijk kan overbrengen op je kinderen.

5. Vaiana

Halverwege de lijst vinden we Vaiana terug. Vaiana is een verhaal over het avontuurlijk meisje, dat groot fan is van de zee. Ze doet niets liever dan zeilen, maar ze wordt door haar ouders verplicht om binnen de grenzen van het eiland te blijven, omdat de zee anders te wild wordt. Als Vaiana toch op reis voorbij de grenzen besluit te gaan, begint het grote avontuur. Tijdens dit avontuur leert ze zichzelf beter kennen en brengt ze zichzelf de nodige vaardigheden bij. Dit gaat gepaard met het nodige geluk.

De les van deze prachtige film is dan ook om vooral op avontuur te gaan als je hier behoefte aan hebt en niet te bang te zijn voor andermans mening. Toch is het wel belangrijk om altijd voorzichtig te blijven.

4. Cars

Op plek vier vinden we wederom een Pixar film. Nog een favoriet van mijn vriend op deze lijst met de beste Disneyfilms. Samen met onze zoon gingen we dan ook direct naar de bioscoop toen Cars 3 uit kwam. Cars spreekt direct tot de verbeelding van je kind, en in dit geval dus ook mijn vriend. Wie heeft er nou niet ooit gedaan alsof auto’s echt leven. Als één Cars film niet genoeg is voor jou en je kind zijn er nog twee vervolgfilms op het eerste deel.

Cars 3 in de lijst met beste Disneyfilms

Zoals gezegd gaat Cars over levende auto’s de grote held Bliksem Mcqueen is een race auto die voor zijn eerste kampioenschap gaat. Omdat hij een echte superster is, heeft hij ook superster trekjes, hij is nogal verwaand en zelfingenomen. Dit verandert wanneer hij de weg sloopt in een klein stadje en hij langzaam vrienden wordt met de bewoners. Deze brengen hem saamhorigheid en empathie bij, wat later in de film enorm van pas komt. De film leert je dat je niet zo egoïstisch moet zijn en je medemens zo veel mogelijk moet helpen, want wie goed doet, goed ontmoet. Al met al een leuke film om samen met je kind te kijken.

3. Toy Story

We beginnen de top drie met Toy Story, tevens de hoogst genoteerde film van Pixar die we in de lijst met beste Disneyfilms voor je kind gaan tegenkomen. Grote kans dat de jonge moeders onder ons het eerste deel als klein meisje zelf nog in de bioscoop hebben gezien toen die uit kwam. Het eerste deel afkomstig uit 1995 laat je kennis maken met de speeltjes van Andy. Deze speeltjes lijden hun eigen leven wanneer Andy niet in de buurt is en samen beleven ze de grootste avonturen. Hier slaan ze zich door veel samen te werken doorheen en overwinnen ze al hun angsten.

Hier komt gelijk de les van deze film, met samenwerken kom je heel ver, zelfs als je ‘slechts’ speelgoed bent.

2. Frozen, de favoriet van veel meisjes als één van de beste Disneyfilms

Dan nu de film waardoor ieder jong meisje haar wens om een prinses te worden weer werd aangewakkerd, Frozen. Een van de meest populaire en beste Disneyfilms aller tijden, natuurlijk enorm geholpen door de aanwezigheid van streaming diensten. Frozen gaat over prinses Elsa. Elsa heeft superkrachten, waardoor ze alles kan laten bevriezen. Wanneer dit bekend wordt in het koninkrijk vlucht ze naar een berg ver weg. Ondertussen speelt zich allemaal narigheid af in haar koninkrijk.

Een spannende film met een belangrijke les in zelfliefde en dat zelfs de mindere kanten aan jezelf mooi kunnen zijn. Weer een mooie levensles om mee te geven aan je kinderen.

1. The Lion King

We sluiten af met misschien wel één van de mooiste en beste Disneyfilms ooit gemaakt. Iedereen moet deze ontroerende film gezien hebben in zijn leven. En met wie kan je kind deze film beter bekijken dan jijzelf. Het leven aan de top van de voedselketen gaat niet altijd even gemakkelijk, zeker niet als je te maken krijgt met jaloerse familieleden. Simba moet hier mee om leren gaan, net als met het onterecht aangeprate schuldgevoel over het verliezen van een ouder. Na een persoonlijke reis, waarin hij Timon en Pumba ontmoet wie de geruststellende woorden ‘hakuna matata’ uitspreken.

Wanneer Simba jaren later klaar is om koning te worden keer hij terug naar zijn koninkrijk, waar hij moet strijden om het koningschap. Het is een prachtig verhaal, waarin de ontwikkeling van Simba als leeuw centraal staat en je tegelijk een les leert over hoe sommige mensen je kunnen misleiden met mooie praatjes.

Veel kijkplezier met de beste Disneyfilms voor je kind

Dit was hem dan! Ons overzicht met de tien beste Disneyfilms die je samen met je kind kunt bekijken. Natuurlijk zijn er na deze films nog super veel andere Disney klassiekers over om te bekijken, maar we moesten een keuze maken. Naast dat Disney zijn eigen films heeft, kun je samen met je kinderen als ze wat ouder zijn natuurlijk ook Star Wars of Marvel ontdekken. Ook deze films zijn onderdeel van Disney. Dan rest mij niets anders dan jou en je kind veel kijkplezier te wensen.

PS. Op zoek naar meer kijktips? Lees dan ook dit artikel met tips voor Feelgood series en films op Netflix!