Lichamelijk fit en ontspannen zijn, beiden zijn belangrijk om vlot te bevallen. Een aantal technieken zoals yoga of ademhalingsoefeningen kunnen je hierbij helpen. Maar hoe goed je jezelf ook voorbereidt op je bevalling, toch zal de arbeid en het bevallen in meerdere of mindere mate pijn met zich meebrengen. Er bestaan medische manieren om de pijn weg te nemen, zoals een epidurale verdoving. Hypnose is dan weer een volledig natuurlijke manier om pijn draaglijk te maken.

Invasieve versus non-invasieve manieren om te verdoven

Een epidurale verdoving geldt als een zogenaamde invasieve manier van verdoving. Hypnose is daarentegen een natuurlijke manier om de pijn te verminderen. Hypnose is een term die bij veel mensen vreemde associaties oproept. Ze denken dan aan shows waarin mensen in een soort vreemde toestand gebracht worden en op commando allerlei gekke dingen beginnen te doen.

Bepaalde operaties of tandheelkundige ingrepen gebeuren nu al onder hypnose

Hypnose wordt in de medische wereld meer en meer erkend. Zo gebeuren er regelmatig operaties waarbij de patiënt niet met narcose verdoofd wordt, maar onder hypnose gebracht wordt. Vooral op het vlak van het wegnemen van pijn, is hypnose meer en meer ingeburgerd. Zo gebeuren er regelmatig tandheelkundige ingrepen onder hypnose en is hypnose ook bij de behandeling van chronische pijn een effectieve behandeling.

De moderne hypnose is een uitvinding van de Amerikaanse arts Milton Erickson. Hij ontwikkelde een manier om mensen in hypnose of een zogenaamde trance te brengen en paste deze veelvuldig toe op zijn patiënten.

Hypnose is niet hetzelfde als slapen of buiten bewustzijn verkeren

Als je gehypnotiseerd bent, voel je je wel degelijk wakker en alert, alleen ga je bepaalde prikkels uitschakelen. Dit kunnen visuele prikkels zijn, maar dus ook pijnprikkels.

Het verschil tussen hypnose en zelfhypnose

In de wereld van de hypnose maakt men een onderscheid tussen hypnose met behulp van een hypnotherapeut en zelfhypnose.

Een hypnotherapeut is bijvoorbeeld een arts, psycholoog of een medisch geschoold persoon die zich toegelegd heeft op de technieken om iemand in een trance te brengen en deze dan ook op een gecontroleerde manier toepast.

Als we spreken over bevallingen onder hypnose, dan is er evenwel sprake van zelfhypnose. En dit zijn daarbij een aantal technieken die je voor je bevalling aangeleerd krijgt in een cursus hypnose voor zwangere vrouwen en die je vervolgens op het moment van de bevalling gaat toepassen.

Pijn verdragen dankzij endorfine

Bij zelfhypnose leer je jezelf een ontspannen gevoel te geven. Eens je in deze toestand bent, dan maakt je lichaam endorfine aan, wat je voor een relaxt en tegelijk alert gevoel zorgt. Je bent dus in een soort van lichte trance waardoor je pijn minder aanvoelt. Dit kun je vergelijken met hardlopers die spreken over een “runners high”. Ook daar zorgt endorfine ervoor dat je gemakkelijker pijn aankunt.

Zo op het eerste gezicht zijn hier veel positieve kanten aan. Zo krijg je bij de bevalling geen ruggenprik en ben je gevrijwaard van de risico’s die hierbij komen kijken. Ook je baby zal geen last hebben van de nevenwerkingen van een al te pijnlijke bevalling en op een ontspannen en gelukkige manier geboren worden. Vrouwen met een sterke angst voor de bevalling of die in het algemeen een wat angstig karakter hebben, zijn hoe dan ook gebaat bij het aanleren van hypnosetechnieken.

Kan iedereen hier baat bij hebben?

Een bevalling waarbij je gebruik maakt van hypnose is niet voor iedereen weggelegd. Je moet er gemotiveerd voor zijn en er rotsvast in geloven. Het vergt ook wel wat training om jezelf te diep te leren ontspannen.

Gelukkig zijn er meer en meer cursussen in hypnotherapie voor zwangere vrouwen. Het is een trend die ontstaan is in de Verenigde Staten en vindt nu stilletjes aan zijn weg in Europa. In Groot-Brittannië beveelt de overheid dit bijvoorbeeld actief aan. De officiële reden is dat een bevalling onder hypnose minder kost dan een bevalling waarbij een dure behandeling met pijnstillers voorzien is.

Erkende trainingen met hypnotherapeuten

Een zwangerschapscursus hypnose start zoals veel andere zwangerschapscursussen na 20 weken zwangerschap. Therapeuten die deze opleidingen organiseren leggen er dus de nadruk op dat de zwangere vrouw zichzelf leert hypnotiseren.

Je leert je aandacht op jezelf en je innerlijke beleving te focussen en roept hierbij bijvoorbeeld beelden op van een wandeling in de natuur of andere prettige herinnering die je helemaal terug actief beleeft. In die zin kun je dit fenomeen vergelijken met een moment waarop je volledig ondergedompeld bent in een film of volledig verdiept bent in een boek en de buitenwereld volledig vergeet.

Suggestie is het sleutelwoord

Een woord dat we vaak horen terugkeren als het over zelfhypnose gaat is “suggestie”. De suggestie dat een bevalling moeilijk en pijnlijk is wordt nogal vaak bevestigd in films en series waarin je puffende en roepende moeders ziet. Onbewust lijken veel vrouwen daar iets van mee te dragen. Als je bij jezelf de suggestie geeft dat weeën heel pijnlijk zijn, zullen ze ook extra pijnlijk aanvoelen, luidt het bij hypnotherapeuten. Als je anderzijds jezelf op een subtiele manier kan suggereren dat de pijn draagbaar is als je bijvoorbeeld op de goede manier ademhaalt of aan de juiste dingen denkt, dan wordt de pijn blijkbaar ook effectief draaglijker.

Zijn er dan geen nadelen verbonden aan hypnose bij een bevalling?

Het gebrek aan kennis en informatie over hypnose is op dit moment nog een nadeel. Iedereen die bij de bevalling betrokken is, moet op de hoogte gebracht worden dat er met hypnose gewerkt wordt. Hypnose maakt je uiterlijk rustig en dat kan ervoor zorgen dat verpleegkundigen zich bijvoorbeeld vergissen in het stadium van de bevalling.

Hypnotherapeuten ontkennen ook dat je bijvoorbeeld achteraf niets meer weet over je bevalling. Ze zeggen dat je wel degelijk alles observeert en meewerkt en dus eigenlijk heel alert bent.

Op deze manier is het ook onmogelijk om na de bevalling in hypnose te “blijven”. Als iemand actief tegen je praat of bepaalde signalen geeft, kom je ook weer heel gemakkelijk uit hypnose.

Aangezien veel mensen hypnose associëren met slapen of een soort half bewusteloze toestand, kiezen nog al te weinig mensen voor een dergelijke behandeling.

Zoals gezegd is er op het moment van de bevalling ook geen hypnotherapeut die je in deze vorm van hypnose zal brengen. Je doet dit volledig zelf. Dit maakt dat je bijvoorbeeld ook hypnose kunt toepassen als je thuis bevalt.

Besluit

Als je interesse hebt voor hypnose of denkt dat dit iets voor jou is, dan kun je er best informatie over inwinnen via je vroedvrouw of je ziekenhuis. Het is belangrijk dat een instructeur die je de technieken van hypnose zal aanleren hierin geschoold is en een erkend diploma heeft.

Hypnose is een volwaardige manier om op een natuurlijke manier pijn te bestrijden. Bij de bevalling en de arbeid kun je jezelf in een vorm van trance brengen die de pijn draaglijker zal maken. Bovendien ben je zelf steeds alert bij de geboorte van je kind betrokken. Dankzij de tools die je via hypnose aangereikt krijgt, kun je ook na de geboorte sneller ontspannen. Dit kan bijvoorbeeld positieve effecten hebben op de melkproductie als je ervoor kiest om borstvoeding te geven.