Voor de bevalling zijn veel zwangere vrouwen erg angstig. Je weet vaak niet wat je kunt verwachten en alle doemverhalen maken het vaak niet makkelijker. Het is goed om van tevoren te weten wat jouw opties zijn voor de pijnbestrijding tijdens de bevalling. De opties zijn namelijk eindeloos. Van medicatie in het ziekenhuis, tot alternatieve mogelijkheden. Veel vrouwen maken graag gebruik van acupressuur tijdens de bevalling. Deze pijnbestrijding door drukpunten kan heel wat pijn tijdens de bevalling verlichten. Wil je weten of deze techniek door drukpunten iets voor jou is tijdens de bevalling? Lees dan snel verder. In dit artikel leggen wij uit wat acupressuur precies is en hoe dit vrouwen kan helpen tijdens de bevalling.

Traditionele Chinese Geneeskunst

Acupressuur is een vorm van traditionele geneeskunst van de Chinezen. Je kent het wel door die naalden die in het lichaam geplaatst worden. De techniek met naalden is maar een vorm van acupressuur. Deze wordt niet toegepast tijdens de bevalling omdat hiervoor specialistische kennis nodig is. Acupressuur is de geneeswijze door drukpunten. Dit kan dus zijn door naalden, maar ook door letterlijk drukken met jouw handen of vingers. Door op drukpunten de nadruk te leggen, kunnen pijnsignalen verminderen. Het is een manier waarop stress uit het lichaam gedrukt kan worden. Spanning kan zorgen voor extra pijnervaring. Door al deze spanning te kunnen wegdrukken, kun je veel ontspannender bevallen. De drukpunten staan ook direct in contact met specifieke lichaamsdelen. Acupressuur is daarom ook een perfecte manier om de bevalling sneller op gang te brengen. Door de juiste drukpunten te kennen die in contact staan met de baarmoedermond, kan deze door drukpunten beter geopend worden.

Goed voor jouw partner

Je hoeft geen specialist aan bed te hebben die acupressuur voorziet. Tijdens de zwangerschap kun je samen met jouw partner leren hoe acupressuur werkt. Je kunt een cursus volgen en zo kan jouw partner jou goed bijstaan tijdens de bevalling. Je doet het nu niet alleen, maar jullie worden een team. Het kan voor veel partners fijn zijn dat ze kunnen helpen en niet langs de zijlijn staan. Jouw partner leert hoe hij/zij tijdens de bevalling de pijn kan verlichten en de bevalling op gang kan brengen. Jouw partner leert waar de belangrijke drukpunten zich bevinden en hoe hij door op speciale wijze te drukken hier mee kan werken. Het is een goede manier om samen de bevalling te beleven. Je hebt op deze manier echt wat aan jouw 'steun en toeverlaat' en jouw partner kan op deze manier goed helpen. Acupressuur cursussen voor de bevalling worden overal gegeven. Zoek online of ga langs bij een specialist bij jou in de buurt. Het kan nooit kwaad om een cursus te volgen.

Hoe het werkt

Om meer in detail in te gaan op hoe acupressuur werkt tijdens de bevalling is het belangrijk om meridianen uit te leggen. Meridianen zijn energielijnen die door het lichaam stromen. Aan alle meridianen worden speciale acties toegeschreven. De ene werkt bijvoorbeeld voor rust in het hoofd en de ander voor pijnverlichting. De drukpunten die op de meridiaan liggen die kunnen zorgen voor pijnverlichting zijn erg belangrijk tijdens de bevalling. Wanneer er een wee komt opzetten wordt dit drukpunt ingedrukt. Dit kan door een vuist, knokkels, vingers of bijvoorbeeld een pollepel. Tijdens de hele wee wordt dit drukpunt ingedrukt en heeft zo een direct effect op de pijnbeleving. Op deze manier ervaren jullie samen de weeën en kan in overleg harder of zachter gedrukt worden. Tijdens de persweeën is deze techniek niet toepasbaar. De vrouw moet zich dan volledig focussen op het persen en drukpunten kunnen hierbij afleiden.

Om de ontsluiting een handje te helpen wordt een drukpunt op de meridiaan gevonden die rechtstreeks effect heeft op de baarmoedermond. Door druk hierop kan de baarmoedermond beter en sneller openen en kan de ontsluiting sneller gaan.

Ook kunnen drukpunten helpen voor ontspanning tijdens de bevalling. Het is voor vrouwen moeilijk om rust en ontspanning te vinden tijdens de bevalling. Het is daarom fijn als jouw partner hierbij kan helpen.

Veilig en bewust

Acupressuur is een veilige manier van pijnbestrijding en heeft geen bijwerkingen. Deze techniek helpt bij alle zwangere vrouwen. Het is daarom een goede optie om af te wegen als pijnbestrijding tijdens de bevalling. Naast dat het een veilige manier is van pijnbestrijding, is het ook belangrijk dat het geen effect heeft op jouw bewustzijn. Veel vormen van pijnbestrijding hebben als neveneffect dat je bij 'high' wordt. Op deze manier met je niet helemaal bij tijdens jouw bevalling. Veel vrouwen willen de geboorte juist bewust meemaken en dan kunnen alternatieve vormen van pijnbestrijding, zoals acupressuur, uitkomst bieden.

Voor wie?

Acupressuur is een veilige vorm van pijnbestrijding tijdens de bevalling. Het heeft geen bijwerkingen en is hierdoor een goede optie voor veel vrouwen. Het leren van acupressuur kost wel enige tijd, dus begin op tijd met deze cursussen. Je moet openstaan voor de werking van deze techniek wil het baten. Het kan nooit kwaad om een proefles aan te vragen om van een specialist te horen hoe deze techniek werkt. Je kunt dan zelf bepalen of dit iets is voor jou of niet. Voor vrouwen die hun bevalling bewust willen meemaken, is acupressuur een zeer goede optie. Je blijft voor de volle 100% bij jouw bewustzijn en bent jouw extra alert op jouw lichaam. Je leert tijdens de cursus acupressuur hoe jouw lichaam werkt en hoe de meridianen in jouw lichaam werken. Je bent dus net een stapje extra mindful bezig tijdens jouw bevalling. Het is ook de beste optie voor stellen die de bevalling samen willen ervaren. Ga te werk als een team en leer hoe jouw partner jouw pijn kan verlichten tijdens de bevalling. Vrouwen met veel angst voor de bevalling is het ook aan te raden om hun opties te ontdekken. Wanneer je meer te weten komt over alternatieve manieren van pijnbestrijding kan het al heel wat angst wegnemen. De aanrader is om gewoon een proefles te nemen en te zien of acupressuur iets voor jouw bevalling is.

Het geboorteplan

Aan het einde van jouw zwangerschap is het tijd om het geboorteplan op te stellen. Hierin beschrijf jij wat jij verwacht en wenst van en tijdens de bevalling. Hierin staat bijvoorbeeld of je borstvoeding wilt geven, extra hulp wilt en welke vorm van pijnbestrijding jij verkiest. Het is altijd aan te raden om jouw opties met de verloskundige of gynaecoloog te bespreken. Kunnen zij acupressuur aanraden en hoe kunnen zij hier jou bij assisteren als het nodig is. Formuleer jouw wensen duidelijk in het geboorteplan om de bevalling zo het beste te kunnen voorbereiden. Je hoeft gelukkig niet voor maar een optie te kiezen. Je kunt altijd aangeven dat je eerst acupressuur wilt proberen en als dit niet sterk genoeg is, kun je altijd ervoor kiezen om van pijnbestrijding te wisselen.

Doula en acupressuur

Een doula is een vrouw die zwangere vrouwen helpt en ondersteunt tijdens de zwangerschap en bevalling. Zij beschikt niet over officiële papieren en kan meer gezien worden als geboortecoach. Het is een vrouw met veel ervaring en veel vrouwen vinden het erg fijn om een extra maatje aan het bed te hebben. Doula's kunnen ook helpen met acupressuur. Sommige doula's zijn hier zelf gespecialiseerd in. De taak van een doula is om de barende vrouw tijdens de bevalling zo goed mogelijk te helpen en gerust te stellen. Ook kan een doula helpen met pijnbestrijding. Het is zeker aan te raden wanneer je een doula wilt inschakelen, om te zien of zij ook kan helpen met acupressuur tijdens de bevalling.

Wil jij een effectieve vorm van pijnbestrijding en jouw bevalling soepel laten verlopen zonder chemische middelen zoals medicatie? Er zijn genoeg alternatieve vormen van pijnbestrijding voor tijdens de bevalling. Op deze manier kun je bewuster de bevalling meemaken en heeft het geen schadelijk effect op jou of de baby. Acupressuur is zo'n vorm van een effectieve en veilige pijnbestrijder. Deze Chinese geneeskunst wordt op vele terreinen toegepast, waaronder ook de bevalling. Door speciale druktechnieken op de meridianen kunnen pijnsignalen verminderen en lichaamsdelen gestimuleerd worden. Hierdoor geniet je van een snellere bevalling en met natuurlijke pijnstillers. De drukmassage wordt uitgevoerd door de partner en zo kunnen jullie op unieke wijze de bevalling samen ervaren. Op zoek naar een alternatieve vorm van pijnbestrijding? Neem een proefles acupressuur en zie of dit een goede optie voor jouw bevalling is.