De baby, baarmoeder en buik groeien in een snel tempo. De moeder voelt en ziet haar baby volop bewegen. Door de dikke buik krijgt de moeder steeds meer zwangerschapsklachten waaronder brandend maagzuur en aambeien.

25 weken zwanger: Steeds meer beweging in je buik

Hoe dikker je buik wordt, hoe meer je geniet van de kleine in je buik. Je voelt en ziet je baby steeds meer bewegen. Als jij of je partner een hand op je buik legt dan maakt je baby soms contact. Dat is genieten geblazen, hoewel de dikke buik niet altijd prettig is. Hij begint je in de weg te zitten als je 25 weken zwanger bent. Bewegen gaat minder soepel, je krijgt meer last van lichamelijke klachten en andere problemen, zoals brandend maagzuur en aambeien.

Je baby oefent adem te halen

Hoewel je baby zo goed als af is, zijn er toch nog een paar kleine dingen aan het veranderen. Zo wordt je baby molliger, krijgt je baby’s huid en je baby’s haar een andere kleur. Ook gaat de neus van je baby zich openen als je 25 weken in verwachting bent, waardoor de ademhaling van je baby van start kan gaan.

  • Je baby krijgt steeds meer babyvet. Vanaf nu krijgt je baby elke week meer en meer vet. Dit geeft hem een molliger uiterlijk. Straks als je baby uit je buik komt, kun je dat waarschijnlijk duidelijk zien.
  • De huid van je baby wordt rozer van kleur. Deze roze kleur is afkomstig van de bloedcellen die zich vlak onder de huid aan het vormen zijn. Ook in de longen van je baby worden aan het einde van 25 weken zwangerschap zich bloedcellen ontwikkelen. Hierdoor gaan de longen van je baby zich meer rijpen.
  • De haren van je baby krijgen kleur. Het haar van je baby was totdat je 25 weken was, pigmentloos. Dat betekent dat ze een witte kleur hadden. Vanaf het moment dat je 25 weken zwanger bent, krijgen de haren van je baby de kleur die ze na de geboorte hebben. Best jammer dat je niet dwars door je buik kunt kijken, dan zou je nu alvast kunnen weten welke kleur haren je baby heeft.
  • De neusgaten van je baby zijn af. Ze gaan zich openen als je 25 weken zwanger bent.
  • Je baby begint te oefenen met ademhalen. Doordat je baby’s neusgaten open zijn, kan je baby beginnen met ademhalen. Dat gaat niet in een keer goed. Je baby moet veel oefenen om ademhalen onder de knie te krijgen. Er is trouwens ook niet echt sprake van ademhalen. In dit stadium is ademhalen het inslikken van vruchtwater dat later weer in het vruchtwater wordt uitgeplast.

foetus-25-weken-zwanger

Hoe groot is je baby met 25 weken zwangerschap?

Je baby heeft als je 25 weken in verwachting bent de grootte van een bloemkool. Dat is ongeveer 31 centimeter. Zijn gewicht is 700 gram. Dat is 100 gram meer dan een week geleden, toen je 24 weken zwanger was.

Moeder 25 weken zwanger: brandend maagzuur en aambeien

Hoewel je steeds meer leven in je buik voelt, waardoor je je steeds meer verheugt op de komst van je baby, moet je nog even door je zwangerschap heen bijten. Deze wordt er helaas niet leuker op. Nu je vanuit het tweede trimester het derde trimester nadert, krijg je steeds meer zwangerschapsklachten.

Zwangerschapsklachten bij 25 weken zwanger

Als je 25 weken zwanger bent, kun je last hebben van vele zwangerschapsklachten, waaronder de volgende.

  • Je hebt obstipatie of verstopping. Dit wordt veroorzaakt door veranderende bloedsomloop, verdrukking van je darmen, een vermindering in lichaamsbeweging en hormonen. Je ontlasting raakt verstopt en verhard zich. Hierdoor is het lastig om je poep eruit te krijgen.
  • Je hebt last van aambeien tijdens de zwangerschap. Deze opgezette aderen bij je endeldarm kunnen pijn doen, branderig aanvoelen en jeuken. Aambeien kunnen ook gaan bloeden als je je billen afveegt. Aambeien ontstaan vaak door verstopping of obstipatie. Als je zowel obstipatie als aambeien hebt, dan is dat lastig, aangezien je de meeste last van je aambeien hebt op het moment dat je moet gaan persen, wat dus het geval is bij obstipatie. Schaam je niet voor je aambeien. Het is goed om ermee naar de huisarts te gaan, zeker als je last hebt van rectale bloedingen. Wat je verder kunt doen om je pijn en jeuk te beperken is, vezelrijk voedsel eten, veel water drinken, in beweging blijven om de verstopping te beperken. Ook kun je gebruik gaan maken van vochtige toiletdoekjes in plaats van ruw wc papier als je je billen afveegt.
  • Je hebt brandend maagzuur. De druk op je maag wordt groter nu je baby zo hard groeit. Hierdoor wordt je maagzuur vanuit je maag weer omhoog gedrukt. Je krijgt een branderig gevoel als dit maagzuur in je keel of in je slokdarm terechtkomt. Een eenvoudige oplossing voor dit probleem is je kussen tijdens het slapen wat hoger leggen. Leg bijvoorbeeld een extra kussen onder je kussen. Hierdoor kost het je maagzuur meer moeite om je keel of slokdarm te bereiken. Ook medicatie is mogelijk tegen brandend maagzuur. Let er echter wel op dat het medicatie is die je mag gebruiken tijdens zwangerschap. Overleg altijd met je huisarts, verloskundige of apotheker voordat je medicatie tijdens zwangerschap gebruikt.
  • Je hebt ontstoken tandvlees. Dit lijkt een onschuldig iets dat niets met je zwangerschap te maken heeft, maar dat is niet waar. Ontstoken tandvlees komt vaak voor bij zwangerschap door de invloed van zwangerschapshormonen. Alleen ontstoken tandvlees kan geen kwaad, maar als de ontsteking zich uitbreid en een infectie veroorzaakt, wat ook wel parodontitis heet, dan kan dit leiden tot een premature geboorte of een zwangerschapsvergiftiging. Het is dus een noodzaak dat je iets doet aan ontstoken tandvlees. Verzorg je mond en tanden goed: poets twee keer per dag en flos regelmatig.

Staan jouw kwalen er niet bij? Lees dan het artikel ‘Zwangerschapsklachten’ voor een compleet overzicht van kwalen.
25-weken-zwanger-water-drinken

Wat moet je doen bij 25 weken zwanger?

Als je 25 weken zwanger bent, dan moet je niets, maar kun je je bezighouden met het volgende.

  • Het verzinnen van een naam. Internet staat vol met originele en minder originele babynamen. Ook zijn er vele babynamenboeken te koop in de winkel. Luister ook goed om je heen of je namen hoort die je aanspreken. Schrijf alle namen die je leuk vindt direct op, zodat je ze niet vergeet en kunt delen met je partner.
  • Het regelen van je babyuitzet.
  • Het inrichten van de babykamer.
  • Voldoende drinken. Vocht is belangrijk als je zwanger bent. Draag daarom altijd een flesje water bij je zodat je altijd kunt drinken.

Tip van de week: zeg wat vaker ‘nee’

Als je 25 weken zwanger bent dan wordt je buik snel dikker en raak je weer vermoeider. Het wordt steeds belangrijker dat je tijd voor jezelf neemt om uit te rusten en bij te tanken. Dat lukt niet als je aan de wensen van iedereen wilt voldoen. Zeg eens wat vaker nee op vragen als ‘Kom je even langs?’, ‘Kun je dat even regelen?’ of ‘Ga je mee?’. Dat mag best als je zwanger bent; iedereen zal je begrijpen en jij hebt lekker wat meer rust en tijd voor jezelf.

25 weken zwanger - zwangere vrouw in bad