Als je zwanger bent, krijg je te maken met allerlei vervelende kwaaltjes. Denk hierbij aan klachten als vermoeidheid, maar ook aan kortademigheid, vaak moeten plassen en haaruitval. Door de vele kwaaltjes waar je mee te maken krijgt als je zwanger bent, heb je niet altijd zin in seks. Toch kan het zeker helpen seks te hebben tijdens de zwangerschap.

Door seks te hebben met je partner, kun je bepaalde zwangerschapskwaaltjes namelijk verminderen. Wat de relatie tussen seks en zwangerschapskwaaltjes precies is, lees je op deze pagina. Ook krijg je in dit artikel wat algemene informatie over seks tijdens de zwangerschap.

Seks tijdens de zwangerschap

Je bent moe, je voelt je onzeker over je lichaam en je hebt last van allerlei vervelende kwaaltjes. Als je zwanger bent, heb je lang niet altijd zin in seks. Hoeveel zin je hebt in seksuele gemeenschap met je partner, is afhankelijk van je eigen libido. Ook is het afhankelijk van de periode in je zwangerschap. Zo hebben de meeste vrouwen in het eerste trimester absoluut geen zin in seks, maar in het tweede trimester juist wel. Meer hierover, lees je in onderstaande alinea’s.

Seks tijdens het eerste trimester van de zwangerschap

In de eerste drie maanden van je zwangerschap moet je ontzettend wennen aan de vele hormonen in je lichaam. Je bent niet alleen moe, maar je voelt je ook vaak misselijk. Omdat je je niet zo lekker voelt, heb je minder in seks. Dit is niet zo vreemd, maar het kan wel voor spanning zorgen in de relatie.

Als je geen zin hebt in seks, kun je dit het beste eerlijk tegen je partner zeggen. Vertel hem waarom je geen zin hebt in seks. Hij ziet misschien niet zo goed dat je zwanger bent, maar de klachten zijn er zeker wel. Door met elkaar te blijven praten, komen jullie dat eerste trimester gegarandeerd goed door.

Seks tijdens het tweede trimester van de zwangerschap

In het tweede trimester hebben de meeste vrouwen minder last van zwangerschapskwaaltjes. Daarom hebben ze over het algemeen meer zin in seks. Daar komt nog bij dat de tepels, de schaamlippen en de clitoris vanaf dit moment beter doorbloed zijn. Dit betekent dat er minder nodig is om de tepels, de schaamlippen en de clitoris te prikkelen. In het tweede trimester hebben de meeste vrouwen dan ook veel zin in seks, soms zelfs meer dan ooit.

Een gek ‘zwangerschapskwaaltje’ waar je mee te maken kunt krijgen in het tweede trimester van de zwangerschap, is dat je meer seksdromen krijgt. Dit is natuurlijk niet echt een kwaaltje, maar het kan wel vreemd zijn. Zeker als je eigenlijk nooit seksdromen hebt, is het vreemd als je plotseling de meest realistische seksdromen krijgt.

Seks aan het einde van de zwangerschap

In het derde trimester krijgen de meeste vrouwen weer iets meer kwaaltjes. Hierdoor hebben ze niet altijd zin in seks. Daar komt nog bij dat de buik steeds dikker wordt. Hierdoor wordt het lastiger om seks te hebben. Toch is het zeker niet onmogelijk om seks te hebben in de laatste periode van de zwangerschap. Zijn je partner en jij een beetje creatief, dan lukt het zeker.

De voordelen van seks tijdens de zwangerschap

Je hebt er misschien niet altijd zin in, maar het hebben van seks tijdens de zwangerschap brengt diverse voordelen met zich mee. Ten eerste gaat je pijntolerantie omhoog als je regelmatig seks hebt tijdens de zwangerschap. Dit komt omdat er tijdens de seks een stofje vrijkomt: oxytocin. Dit stofje werkt niet alleen rustgevend, maar verhoogt bovendien de pijntolerantie. Toch wel handig, met die bevalling op de planning…

Daarnaast krijg je een sterker immuunsysteem als je regelmatig seks hebt tijdens de zwangerschap. Ook dit is een voordeel, want met die vele zwangerschapskwaaltjes die je nu al hebt, kun je er zeker geen verkoudheid of griep bij hebben.

Een ander voordeel van seks tijdens de zwangerschap, is dat de bloeddruk hierdoor op een natuurlijke manier naar beneden gaat. Een hoge bloeddruk is voor niemand gezond, maar zeker niet voor zwangere vrouwen. Heb je wat meer risico op een hoge bloeddruk, dan is het voor jou en je kindje absoluut gezond om regelmatig seks te hebben tijdens de zwangerschap.

Tot slot houd je met regelmatige seks de vagina en baarmoederspieren in goede conditie. Net zoals bij een hogere pijntolerantie het geval is, is ook dit prettig tijdens de bevalling.

Seks en zwangerschapskwaaltjes? Lees deze tips

Zoals je hierboven kunt lezen, is het heel gezond om seks te hebben tijdens de zwangerschap. Toch is het niet altijd even gemakkelijk ‘in actie’ te komen, zeker niet als je veel zwangerschapskwaaltjes ervaart. Om het allemaal iets gemakkelijker te maken, delen we hieronder enkele tips voor seks en zwangerschapskwaaltjes.

Tip 1: vertel je partner waar je last van hebt

Ben je misselijk? Voel je je moe? Heb je last van hoofdpijn? Vertel dit dan aan je partner. Wellicht kan hij je helpen ontspannen, zodat je minder last hebt van die vervelende zwangerschapskwaaltjes. Heb je even nergens last van, dan is het natuurlijk ook goed om dit te delen. Nu kunnen jullie namelijk zonder enige problemen seks hebben. Kortom, houd je partner op de hoogte en betrek hem in hoe je je voelt. Hier wordt de seks niet alleen beter door, maar de relatie in het algemeen.

Tip 2: houd je bh aan bij lekkende borsten

Heb je last van lekkende borsten? Dan kun je je bh aanhouden tijdens de seks. Dit is misschien even wennen, maar deze kleine verandering kan er wel voor zorgen dat je veel prettiger seks kunt hebben met je partner.

Tip 3: laat je eens lekker masseren

Je bent moe en hebt hoofdpijn van een drukke werkdag. Je partner heeft zin in seks, maar jij moet er even niet aan denken. Misschien helpt het als je partner jou even lekker masseert? Door even dat momentje van ontspanning op te zoeken, kunnen je klachten zomaar minder worden. Voel je je beter, dan is er wellicht wel een mogelijkheid tot seks.

Tip 4: kies het juiste tijdstip

Na een tijdje weet je ongeveer wel wanneer je met bepaalde zwangerschapskwaaltjes te maken hebt. Ben je bijvoorbeeld altijd misselijk in de ochtend, maar de rest van de dag niet? Probeer dan eens seks te hebben in de middag of in de avond. Door het juiste moment te kiezen voor seks, wordt het ineens een stuk gemakkelijker. Met de juiste timing is seks gewoon mogelijk.

Tip 5: probeer verschillende standjes

Als je buik eenmaal flink rond is geworden, zijn bepaalde standjes niet meer zo prettig. Toch betekent dit niet dat seks niet meer mogelijk is. Er zijn namelijk vele standjes die je gewoon kunt doen met je partner als je een dikkere buik hebt. Enkele standjes die je zeker kunt proberen als je een dikke buik hebt, zijn de volgende:

  • Lepeltje-lepeltje. Jij ligt op je zij, met je rug naar je partner toe. Je partner gaat achter je liggen, met zijn buik tegen jouw rug aan. Je buik heeft alle ruimte en wordt goed ondersteund door het matras. Eventueel kun je er nog een kussen onder leggen, voor extra ondersteuning.
  • Zittend op schoot. Laat je partner op een stoel zitten en ga bij hem op schoot zitten, met je rug of gezicht naar hem toe. Bijkomend voordeel: jij bepaalt het tempo.
  • Jij bovenop. Zie je het niet zitten om op een stoel te gaan zitten met zijn tweeën, dan kun je ook gewoon in bed bovenop gaan zitten. Ook kun je in dit geval het tempo bepalen en dit is wel zo prettig met die dikke buik.
  • Missionaris. Als je partner goed op zijn knieën en handen steunt, kan de klassieke missionarishouding gewoon nog. Het is misschien even stuntelen in het begin, maar ook dit standje is mogelijk met een dikke buik.

Tot slot kun je ook op de bedrand liggen om veilig seks te hebben met je dikke buik. Je partner gaat voor je zitten (op zijn knieën): zo hebben jullie allebei voldoende vrijheid en is seks toch mogelijk.

Seks en zwangerschapskwaaltjes: wanneer niet?

Het is niet verstandig seks te hebben als je vruchtwater of bloed verliest. Ook is het niet verstandig seks te hebben met je partner als je weeën hebt. Verlies je vruchtwater of bloed, dan is het verstandig om contact op te nemen met je verloskundige.

In alle andere situaties is seks misschien wel mogelijk, maar niet altijd even prettig. Eigenlijk geldt altijd dat je zelf moet bepalen of je wel of geen zin hebt in seks.