Rusteloze benen worden ook wel het rusteloze benen syndroom of Restless Legs Syndroom (RLS) genoemd. Zowel mannen als vrouwen hebben de kans om in hun leven last te krijgen van restless legs. Bij de één zal dit erger zijn dan bij de ander. Ook komt deze kwaal bij meer dan een kwart van de zwangere vrouwen voor. Rusteloze benen spelen meestal op op de momenten dat het lichaam rust krijgt. Dit zijn vaak de momenten dat je wil gaan slapen of even ligt uit te rusten. De benen gaan op dat moment prikken, tintelen of jeuken. Het nare gevoel stopt pas als je de benen beweegt, waardoor je niet de mogelijkheid krijgt om voldoende rust te nemen en lastiger in slaap komt.

Wat is de oorzaak van rusteloze benen?

De oorzaak van rusteloze benen is helaas nog steeds niet helemaal duidelijk. Wel lijkt het vaak voor een deel erfelijk te zijn. Volgens sommige artsen komen rusteloze benen door een slechte doorbloeding en wordt er vaak gedacht dat het kan komen door een tekort aan bepaalde vitaminen. Daarnaast wordt ook een tekort aan ijzer, een te laag gehalte aan foliumzuur of beklemmingen van de zenuwen gezien als eventuele veroorzakers van RLS. Het zal dus ook per persoon verschillen wat de reden is van het ontstaan van rusteloze benen.

De gevolgen van restless legs

Hoewel het hebben van restless legs geen directe nadelige gevolgen heeft voor de gezondheid, kan deze kwaal zich wel uiten in vervelende slaapproblemen. Voor zwangere vrouwen kan dit funest zijn, omdat zij juist extra slaap nodig hebben. Omdat de benen juist op het moment dat je wil gaan slapen onprettig gaan aanvoelen, is het vrij lastig om in slaap te komen. Dit kan zich uiten in slapeloze nachten die niet alleen vervelend voor jou zijn, maar ook voor je partner. Te weinig slaap kan zich uiten in verschillende problemen, zoals: prikkelbaarheid, rusteloosheid, stress en soms zelfs depressieve gevoelens. Hoewel restless legs dus geen directe nadelige gevolgen voor de gezondheid heeft, kan het wel indirect voor grote problemen zorgen.

Wanneer krijg je er last van?

Vrouwen die voor hun zwangerschap al last hadden van restless legs lopen grote kans dat dit tijdens hun zwangerschap erger wordt. De meeste vrouwen die last krijgen van rusteloze benen ervaren dit aan het begin van het derde trimester. Na het derde trimester gaan de klachten meestal vaker opspelen en tegen het einde van de zwangerschap nemen de klachten juist weer af. Gelukkig verdwijnen bij de meeste vrouwen de klachten na de zwangerschap volledig. Alleen bij vrouwen die voor de zwangerschap al last hadden van RLS bestaat de kans dat de rusteloze benen ook na de zwangerschap terug blijven komen.

Breng een bezoek aan de huisarts

Hoewel er geen specifieke oplossingen zijn om van restless legs af te komen, is het wel altijd aan te raden om een bezoek te brengen aan de huisarts. De huisarts kan namelijk eventuele tips en hulpmiddelen geven om toch in slaap te komen. De huisarts kan daarnaast verschillende onderzoeken doen om te bepalen of er misschien een ijzertekort of een tekort aan bepaalde vitamines is. Ook kan de huisarts bepaalde zorgen over de restless legs wegnemen en onderzoeken of er inderdaad sprake is van deze kwaal of dat er misschien iets anders aan de hand is.

Wat kun je er zelf tegen doen?

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om minder last van RLS te ervaren. Met behulp van deze tips bestaat de mogelijkheid dat de klachten wat afnemen. Maar dit is helaas niet bij iedereen het geval. Over het algemeen is het belangrijk dat je gezond eet en voldoende rust neemt. Probeer daarnaast geen cafeïne houdende dranken te drinken voor het slapen gaan. Deze maken het probleem erger. Gebruik geen telefoon of tablet voordat je gaat slapen en daarnaast kan het soms helpen om tijdens het slapen de benen een stukje omhoog te leggen. Dit doe je door de benen bijvoorbeeld op een dik en stevig kussen te leggen. Door de benen voordat je gaat slapen te masseren, stimuleer je de doorbloeding en creëer je een ontspannen gevoel om lekker mee in slaap te vallen. Sommige mensen beweren dat een stukje zeep of een lepel onder het hoeslaken bij het voeteneinde kan helpen tegen restless legs. Hier is echter geen enkel bewijs voor.

Voldoende bewegen

Behalve de bovenstaande tips om RLS te verminderen, is ook voldoende beweging erg belangrijk. Bewegen is niet alleen goed om de RLS klachten te verminderen, maar ook om de zwangerschap op een gezonde manier door te brengen. Door te bewegen hou je de doorbloeding in de benen en de rest van het lichaam goed op gang en kun je de eventuele zwangerschapskilo's een beetje onder controle houden. Doe gedurende dag verschillende rek- en strekoefeningen en volg eventueel een aantal lessen yoga. Daarnaast is het goed om elke dag een wandeling te maken, te fietsen of te zwemmen. Een mooi bijkomend effect is dat meer beweging ervoor zal zorgen dat je je energieker gaat voelen en je je ontspannen voelt. Dit heeft niet alleen een positief effect op jou, maar ook op het kindje in je buik.

Luister naar je lichaam

Tijdens het bewegen en alle andere activiteiten die je uitvoert op een dag is het belangrijk dat je altijd goed naar jouw lichaam luistert. Stop met het uitvoeren van een oefening wanneer je pijn ervaart en neem wat meer rust wanneer je het gevoel hebt dat het je even teveel wordt. Door jezelf aan te leren om altijd goed naar je lichaam te luisteren, creëer je de beste omstandigheden voor jou en je kindje. Hier zul je niet alleen tijdens je zwangerschap, maar ook na jouw zwangerschap veel profijt van hebben.