Het lijkt erop dat de ontwikkeling van je kind op gebied van groei blijft stilstaan. De andere kinderen hebben een fikse voorsprong in de lengte gemaakt en ontwikkelen zich tot normale aankomende volwassenen, maar de je kind lijkt achterop te hinken. Klas- en leeftijdgenoten torenen met kop en schouder boven je dreumes uit. In dit artikel “Alles over de groeistoornissen bij jonge kinderen” lees je wat de oorzaken kunnen zijn. In vele gevallen hoef je je geen zorgen te maken. Sommige kinderen zijn laatbloeiers. Hieronder handige tips en wat te doen bij groeistoornissen.

Praten met kinderen over groei en de verwachtingen

De groei van kinderen kan individueel nogal verschillen tijdens de pubertijd. Net als bij bij volwassenen, zijn kinderen soms groter of kleiner. Over het algemeen bereiken meisjes de puberteit eerder dan jongens hoewel sommige meisjes achter kunnen blijven bij hun leeftijdsgenoten in borstontwikkeling of het krijgen van hun eerste maandstonden. Dit is meestal normaal. Probeer vooral de groei tussen broers en zussen niet met elkaar te vergelijken. Door bijvoorbeeld aandacht te schenken aan lengte, voelen kinderen zich soms niet goed in hun vel over hun grootte. Spoor je kinderen aan om hun eigen groei ontwikkeling te accepteren. Leg uit dat sommige kinderen met verschillende snelheden groeien en zich ontwikkelen. De meeste laatbloeiers halen later wel alles in. Kinderen hebben veel vragen over groei. Beantwoord vragen eerlijk en begin eventueel zelf over groei om je kinderen te helpen.

Vaak denken ouders onterecht dat er een probleem is

Kinderen die klein zijn krijgen het vaak zwaar te verduren door leeftijdsgenoten en hebben mogelijk hulp nodig bij het socialiseren. Vaak worden ze uitgesloten binnen een groep op school. Zo kan bijvoorbeeld een kleine jongen moeilijk een plaats verwerven in een voetbalteam door zijn gestalte. Maar door zich te concentreren op alternatieve sporten zoals tennis, kan je kind zich beter voelen over zichzelf. Een andere manier om de gemoedstoestand van je kind te boosten, is door activiteiten aan te moedigen die niets te maken hebben met lengte of gewichtstoename. Gespecialiseerde vaardigheden en persoonlijke kwaliteiten – zoals muzikale gaven of iemand die tekenkwaliteiten heeft – zijn immers ook dingen om apetrots op te zijn. Sommige ouders maken zich nodeloos zorgen over de groei en ontwikkeling van hun kind. Het kan ook geruststellend zijn om te weten dat de meeste kinderen met een ontwikkelingsachterstand gezond en normaal zijn. Het spreekt voor zich dat kleine ouders meestal kleinere kinderen voortbrengen en niet alle kinderen ontwikkelen zich in hetzelfde ritme om te groeien.

Wat is een normale groei?

Het allereerste levensjaar is een periode van verbazingwekkende verandering, waarbij baby's gemiddeld vijfentwintig centimeter lang worden en het geboortegewicht verdrievoudigt. Aangezien de hypersnelle groei in die eerste maanden plaatsvindt, kunnen nieuwe ouders zich zorgen maken waarom die aanwas na de eerste verjaardag van het kind niet meer zo snel evolueert. Het is een groot misverstand dat de ouders ten onrechte zich afvragen hoe het komt dat de groei vertraagt. Het is heel normaal dat na twaalf maanden de groei achter blijft. Geen enkel kind groeit gedurende de kindertijd in een perfect geijkt groeiritme. Daar bestaat geen algemene formule voor en dat kan wisselen van kind tot kind. Weken of maanden van iets langzamere aanwas worden bij de overgrote meerderheid van de kinderen afgewisseld met grotere groei intervallen. Uit recent uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat kinderen vooral in de lente sneller groeihormonen aanmaken dan de andere jaargetijden van het jaar, hoewel dit niet als een algemene noemer mag worden aanzien. Een belangrijke groeischeut start meestal op het ogenblik dat je tiener begint te puberen. Bij jongens ligt die leeftijd hoger. Voor meisjes schommelt dit tussen de acht en dertien jaar. Het groeiproces wordt overigens vaak geassocieerd met de seksuele ontwikkeling bij opgroeiende kinderen. Tegen de tijd dat meisjes vijftien jaar oud worden en jongens zestien of zeventien jaar oud zijn, is de groei van de puberteit voor de meesten beëindigd en bereiken de meesten de fysieke volwassenheid.

Hoe wordt de diagnose van een groeistoornis vastgesteld

De test die een arts kan adviseren om een groeistoornis op te sporen, hangt af van de resultaten bij elke evaluatie stap. Een klein kind dat een blakende gezondheid heeft en groeit op een normaal ritme, kan alleen tijdens de jeugdleeftijd worden vastgesteld. Wie een mindere groeischeut beleeft dan aanvankelijk werd verwacht, zal vaak aanvullende tests nodig hebben om de exacte diagnose te kunnen vaststellen. De arts of gespecialiseerde endocrinoloog zal zoeken naar de vele oorzakelijke verbanden van een kleine gestalte en het mogelijk falen tijdens de groeiperiode. Bloedonderzoek kan worden gedaan om te zoeken naar hormoon- en chromosoomafwijkingen. Meestal wordt een röntgenfoto van de botten uitgevoerd en een MRI die het groeihormoon controleren op afwijkingen. Dit houdt in dat het kind medicijnen wordt gegeven die ervoor zorgen dat een alternatieve medicatie zijn werk doet om het groeihormoon te vervangen. Vervolgens worden op verschillende tijdstippen enkele bloedmonsters genomen om de waardes van de groeihormonen te controleren en te evalueren.

Hoe wordt een groeistoornis behandeld

Hoewel een therapie voor de afwijking meestal niet noodzakelijk of hoogdringend is, kan diagnosticeren in een vroeg stadium bij sommige kinderen helpen om het groeiproces van hun leeftijdsgenoten te evenaren. Wanneer een ziekte wordt opgespoord, kan een specifieke behandeling worden voorgeschreven. Menselijk groeihormoon wordt door de band genomen als een medische therapie zonder neveneffecten beschouwd, hoewel een behandeling een hele tijd in beslag kan nemen.

Zelfbeeld van je kind opkrikken

Je kan het zelfvertrouwen en zelfbeeld van je kind opkrikken door positief je kind te ondersteunen zoals persoonlijkheid, intelligentie en talenten te benadrukken. Schouderklopjes om het zelfbeeld omhoog te krikken zorgen voor een positief effect. Het is heel belangrijk om aandacht te besteden aan de mentale probleempjes waarmee kinderen met groeiproblemen mee worden opgezadeld. Vaak wordt de kleinste jongen in de school als het kneusje van de klas beschouwd. Pesten is daar het meest logische gevolg van. Geestelijke gezondheidszorg biedt hiervoor meestal een oplossing.