Veel ouders vragen zich af wat de definitieve oogkleur van hun baby zal worden. Dit is natuurlijk erg leuk om te weten, aangezien het zeer gezichtsbepalend is. De ogen zijn namelijk de eerste dingen die opvallen wanneer je contact maakt met een ander mens. Ogen zeggen veel over het karakter van een persoon. Het laat zien of iemand authentiek en betrouwbaar is. Verschillende oogkleuren zijn natuurlijk mooi, maar als ouder ben je uiteraard nieuwsgierig wat de oogkleur van je kind gaat worden. Veel mensen denk dat de kleur van de ogen van een baby al bepalend zijn bij de geboorte. Dit is echter een misvatting: er is namelijk een grote kans dat je baby's oogkleuren gaan veranderen naarmate de tijd gaat vorderen. In dit artikel lees je daar mee over.

Waarom niet gelijk de echte kleur ogen?

De kleur ogen van de baby staat dus niet bij de geboorte vast, zoals al even werd vermeld in dit artikel. Maar wat is hier de reden voor, vraag je je waarschijnlijk af. Bij andere lichaamsdelen is het immers toch ook zo dat het gelijk vast staat? Het is niet zo dat een baby met 3 vingers geboren wordt, maar er dan vervolgens nog 2 vingers bij aangroeien. De ogen zijn echter wel veranderlijk en dat heeft een belangrijke reden. Melanine bepaalt de oogkleur. Baby's maken hier echter nog niet genoeg van aan bij de geboorte. Om die reden is de oogkleur dan ook nog niet vast te stellen. Pas na 6 maanden kun je ongeveer weten wat de de definitieve oogkleur van je kind zal zijn. Het is dus belangrijk om even geduld te hebben. Van te voren kun je het namelijk helaas nog niet voorspellen. Na drie levensjaren is de kans groot dat je officieel weet wat de definitieve oogkleur is. Dit verschilt natuurlijk per kind. Ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen manier en op een eigen tempo. Het is dus lastig om daar van te voren al iets over te zeggen.

Wat bepaalt de kleur?

Natuurlijk kun je van te voren al een beetje gaan raden wat de definitieve oogkleur van je baby zal worden. Dit is niet alleen leuk om te doen, maar dit zorgt er ook voor dat je minder nieuwsgierig zal zijn. Om hier achter te komen is het natuurlijk relevant om te weten wat bepalend is als het om de kleur van de ogen gaat. Allereerst speelt genetica een belangrijke rol bij de oogkleur van je baby. Niet alleen de genetica van jou en je partner, maar ook van de voorouders. Het is dus niet altijd zo dat een baby per se de kleur ogen van zijn vader of moeder krijgt. Mochten jij en je partner echter blauwe ogen hebben, dan is de kans ook groot dat je baby blauwe ogen krijgt.

Bruine kleur is dominant

De kans dat je kind een bruine oogkleur krijgt is vrij groot. Dit is namelijk één van de meest dominante kleuren en meer dan 80% van de bevolking heeft bruine ogen. Zeker wanneer jij en je partner ook allebei bruine ogen hebben, is de kans groot dat je baby ook deze kleur krijgt. Vervolgens komen blauwe kleur ogen het meeste voor. Hebben jij en je partner beiden blauwe ogen? Dan is er een grote kans dat dit gen overgedragen worden op je baby. Er is ook nog een mogelijkheid dat je baby groene ogen krijgt. Dit is echter vrij zeldzaam. Slechts 2% van de bevolking heeft namelijk groene ogen. Hebben jij en je partner echter groene ogen? In dat geval wordt de kans vergroot.

Verwachtingen?

Het is lastig om de toekomst te voorspellen, maar lees hieronder welke kleur ogen je kind kan krijgen op basis van de kleur ogen van de ouders.

  • Bruin en Bruin

Bruin is überhaupt al een zeer dominante kleur in de wereldbevolking als het om de ogen gaat. Mochten jij en je partner allebei bruine ogen hebben, dan is de kans vrij groot dat je baby ook deze kleur ogen krijgt. Hierdoor is er dus ook een zeer kleine kans op blauwe ogen en nog een kleinere kans op groene ogen.

  • Bruin en groen

Met deze combinatie is de kans het grootst op bruine ogen. Hoewel een van de ouders groene ogen heeft, blijft de bruine kleur in de meeste gevallen dominant. Deze combinatie zorgt er echter wel voor dat er een grotere kans is op groenere ogen. Dit wordt dan ook een redelijke kans genoemd. De kans op groene ogen is met deze combinatie groter dan de kans op blauwe ogen.

  • Bruin en blauw

Ook bij deze combinatie is de kans groot dat je kind bruine ogen krijgt. Daarnaast is er een redelijke kans op groene ogen, alsook een redelijke kans op blauwe ogen. Er is niet echt een verschil in kans wat betreft groen en blauw met deze combinatie.

  • Groen en Groen

Het is tamelijk uniek wanneer zowel jij en je partner groene ogen hebben. Toch bestaat die kans er, aangezien 2% van de bevolking voorzien is van deze kleur ogen. Mochten jij en je partner hiervan zijn voorzien, dan is de kans groot dat je kind ook groene ogen krijgt. Bovendien betekent dit dat het zeer onwaarschijnlijk is dat je kind bruine ogen krijgt. Dit is tamelijk opvallend, aangezien juist bruine ogen zeer dominant zijn in onze wereld. Er is echter nog wel een kans dat je kind blauwe ogen krijgt. Die kans is immers nooit uitgesloten.

  • Blauw en blauw

Hebben zowel jij en je partner blauwe ogen? Grote kans dat je kind dan ook blauwe ogen krijgt. Hier is zelfs een zeer grote kans op. Zo'n grote kans dat het onwaarschijnlijk is dat je kind een andere kleur ogen krijgt. Toch zijn er natuurlijk uitzonderingen op deze regel, maar je zou er in principe wel geld op kunnen inzetten!