De band tussen moeder en kind is ontzettend speciaal en sterk. Niet zo vreemd, aangezien de moeder het kindje ongeveer negen maanden in de buik gedragen heeft. Negen maanden lang heb jij je kindje heel dichtbij je gedragen in je buik. In die tijd heeft het kindje zich ontwikkeld en is het dag en nacht bij je geweest. De veilige stem en geur van mama zijn hierdoor heel vertrouwd geworden. Wil je je kindje kalmeren? Zorg er dan voor dat je lekker bij hem of haar in de buurt bent, zodat hij of zij de veilige stem en geur van mama kan horen en ruiken.

Ontwikkeling van de ogen

Omdat het zicht van de baby zich nog verder ontwikkelt na de geboorte, herkent het nog niet direct het gezicht van de moeder. Na de geboorte ziet het nog niet zo heel veel, dus dat is niet zo vreemd. Herkenning van het gezicht komt pas na ongeveer vier tot zes maanden. Ondanks dat een baby je gezicht niet meteen herkent na de geboorte, voelt het wel direct of zijn moeder dichtbij hem is. Hoe dat kan? Hij of zij herkent je niet alleen door je stem, maar ook door je geur.

De geur van vruchtwater en moedermelk

Hoewel het zicht zich dus nog verder moet ontwikkelen, is het reukvermogen wel al helemaal ontwikkeld. Sterker nog, terwijl de kleine nog in de buik zit, herkent het al de geur van moedermelk. Voordat het de geur van moedermelk herkent, herkent de baby eerst de geur van zijn of haar eerste eten: vruchtwater. Dit is al vanaf week 28, snel he? Doordat het deze geur al kent, herkent de baby ook al heel snel de geur van moedermelk. Deze twee lijken namelijk heel veel op elkaar. Wanneer je je kindje voor de eerste keer borstvoeding geeft, zal het dan ook al snel de geur herkennen. Dit geeft hem of haar een veilig gevoel, aangezien het zo weet dat het bij zijn of haar vertrouwde moeder ligt. Het blijkt zelfs zo dat het een pijnstillende en stressverlagende werking heeft. Als de kleine de eerste tijd na de geboorte honger heeft en op zoek is naar je moederborst, gebruikt het met name zijn neusje. De ogen zijn ten slotte nog niet volledig ontwikkeld en het reukvermogen wel.

De geur van je lichaam

Niet alleen de geur van vruchtwater en moedermelk herkent de baby direct, ook de geur van je lichaam herkent hij of zij uit duizenden. Dit is al zo meteen na de geboorte. De natuur regelt dit zo om kind en moeder aan elkaar te hechten. Wist je trouwens dat tijdens de zwangerschap je lichaamsgeur verandert? Dit komt doordat er in die periode verschillende chemische processen in je lichaam plaatsvinden. Door dit proces ontwikkel je een unieke lichaamsgeur die heel herkenbaar is voor de baby. Er is zelfs ooit een test hiermee gedaan. Bij een baby werden kledingstukken van meerdere moeders gelegd, waarvan er slechts eentje van zijn eigen moeder was. Opvallend was dat de baby het gezichtje naar het shirt van zijn eigen moeder draaide. Die geur was ten slotte vertrouwd.

Ook de stem roept herkenning op

Of je nou op het toilet zit, net wakker wordt, in de auto zit of boodschappen aan het doen bent, tijdens je zwangerschap praatte en kletste je waarschijnlijk heel veel tegen de kleine. Dat is heel goed, omdat een baby vanaf ongeveer week 21 dat al kan horen. Door tijdens de zwangerschap al tegen het kindje te praten, herkent het na de geboorte direct je stem. Hierdoor voelt het zich meteen vertrouwd en veilig bij je. Laat zo nu en dan ook je partner tegen je buik praten. Als de baby ruim twee maanden is, zal hij of zij ook actief gaan reageren op jullie stemmen door middel van lieve geluidjes. Niets zo fijn om de erkenning te krijgen dat jullie kindje weet wie zijn ouders zijn.

Stimuleer stemherkenning van jou en je partner

Praat lekker de hele dag door tegen je kindje, zodat het je stem alleen maar meer herkent. Natuurlijk moet niet alleen jij tegen de baby praten, maar ook je partner. Op die manier herkent het jullie beide stemmen en dat is wel zo fijn. Echter is het wel zo dat baby’s nou eenmaal gevoeliger zijn voor hoge tonen en dus ook hoge stemmen. Een vrouwenstem is over het algemeen wat hoger en daar zal hij of zij dan ook sneller op reageren. Veel mensen gaan automatisch een toontje hoger praten wanneer ze tegen een kind of baby praten. Dit verklaart meteen waarom ze dat doen. Doe dat zelf ook wanneer je wil dat je kindje meer op je stem reageert.

Wat kun je doen om dat veilige gevoel nog sterker te maken?

Het komt erop neer dat je baby jouw lichaamsgeur zo ongeveer de lekkerste geur vindt die er is. Om je eigen lichaamsgeur niet te verpesten, is het aan te raden om de eerste weken na de geboorte geen parfum op te spuiten. Ook het gebruik van wasmiddel kan invloed hebben op jouw lichaamsgeur. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om wasmiddel zonder parfum te gebruiken of door niet iedere dag schone kleding aan te trekken. De geur van wasmiddel is ten slotte het meest aanwezig wanneer je iets schoons aantrekt.

Tot slot nog een paar leuke feitjes

  • Doordat het vruchtwater een zoete geur en smaak heeft, geeft de baby de voorkeur aan alles wat een zoete geur heeft. Onder andere vanille en banaan vindt een baby lekker. Daarentegen zijn bijvoorbeeld eieren of garnalen geen favoriet. Later, wanneer de kleine wat ouder is geworden, verandert dit uiteraard.
  • Een baby moet met name in het begin bijna volledig vertrouwen op zijn reukvermogen. Wanneer het verkouden wordt en niet meer zo goed kan ruiken, is dat dan ook heel vervelend. Een baby kan daar zelfs angstig van worden.
  • Kan je kindje niet in slaap komen? Het wil nog weleens helpen om een kledingstuk of voorwerp met jouw lichaamsgeur in het wiegje te leggen. Dat heeft ten slotte een kalmerende werking.
  • Niet alleen voor een baby is de geur van de moeder heel vertrouwend en herkenbaar, ook andersom is dat zo. Als moeder zijnde herken je de geur van je kindje uit duizenden. Ook dit is zo geregeld door de natuur en heeft als reden om de band te versterken.