Ben je net bevallen? En voel je je een beetje uit balans nu je net moeder geworden bent? Geen paniek! Dat hebben veel vrouwen die voor het eerst moeder zijn geworden. Als je wilt weten hoe je loskomt van de twijfel, de onrust en het gevoel dat je het misschien niet goed doet als mama, lees dan snel verder. We hebben tips hoe jij de eerste tijd met je kindje onvergetelijk kunt maken.

Je leven staat op zijn kop als je net bevallen bent

Het moederschap zet je leven op z’n kop, je bent 24 uur per dag met je kindje bezig, alles is nieuw en je bent doodop. De structuur is uit je normale leven omdat alles verandert in deze nieuwe situatie. Hoe moet je als je net bevallen bent voor jezelf zorgen, er voor je partner zijn, je huishouden op de rit houden en ook nog goed voor jezelf zorgen? Hoe gaat dat allemaal als de kraamverzorgende ongeveer 8 dagen na de bevalling weer vertrokken is?

Babyvoetjes net na de bevalling

Veel vrouwen vinden het lastig om dan weer in control te komen en ook nog goed voor zichzelf te zorgen. Je kindje staat op nr. 1 en je bent geneigd jezelf te vergeten. Dat is logisch omdat je nu ook de verantwoordelijkheid voelt over het welzijn van je kindje. En soms voel je je schuldig als je het af en toe helemaal niet leuk vindt om mama te zijn. Als je denkt: ‘nu even niet’. Dat betekent niet dat je dan niet genoeg van je kindje houdt. Je kunt namelijk veel van je kindje houden en tegelijkertijd enorm balen als je middenin de nacht wakker moet worden om je kindje te voeden.

Veel nieuwe moeders voelen zich ‘overwhelmd’ en zijn ook nog lang niet helemaal hersteld van de zwangerschap en de bevalling. Maar ze staan wel 24/7 aan en zijn iedere nacht in de weer met hun kindje. Partners zijn meestal na een week of twee weer gewoon aan het werk en als je kindje dan ook steeds meer gaat huilen (zo rond week 6 na de bevalling is er een ‘huilpiek’), dan kun je je best wanhopig en eenzaam voelen.

In de overlevingsstand als je net bevallen bent

Heb je het gevoel dat je in de overlevingsstand terecht bent gekomen nu je net bevallen bent? Dan vraag je je waarschijnlijk af hoe je weer in controle kunt komen. Graag geven we je, in samenwerking met de specialisten van House of Care, tips hoe je je leven weer terug kunt pakken.

Bij House of Care hebben ze kennis en expertise in huis met betrekking tot alles waarmee je te maken krijgt als je net bevallen bent. Ze hebben de afgelopen 15 jaar studie gedaan naar wat er op je afkomt als je mama wordt en op basis daarvan hebben ze ‘HappyMom’ ontwikkeld. HappyMom is een online cursus met daarin alles wat je nodig hebt om jezelf en je (nieuwe) leven weer een beetje terug te vinden. Ook (of misschien wel júíst) als je kindje nog 8 voedingen per dag nodig heeft en je ‘s nachts weinig aan slaap toekomt.

Wennen aan je nieuwe leven als je net bevallen bent

Een relaxte moeder en een tevreden kindje

Dat klinkt natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Maar ik hoor je denken: Hoe dan? Hoe word ik net na mijn bevalling een relaxte moeder met een tevreden kindje? Onze tips:

  • Schuif de neiging om jezelf weg te cijferen opzij en zet jezelf op nr. 1. Vooral in de eerste weken moet je eigen herstel prioriteit krijgen; verdiep je in hoe je lijf ontzwangert en wat je nodig hebt om weer goed in je vel te komen.
  • Laat je niet in de war brengen door de goed bedoelde adviezen uit je omgeving en de ‘normen’ die je van buitenaf worden opgelegd. Daar word je alleen maar onzekerder van. Ga op zoek naar jullie eigen manier voor jou en je kindje. Want ieder mens en dus ieder kindje is anders. Dat betekent: experimenteren en heel veel oefenen; er kan niks fout gaan. Je leert ervan.
  • In plaats van alle ballen in de lucht houden, moet je de meeste loslaten om je kindje te leren kennen en zelf te herstellen. Probeer te accepteren dat misschien niet alles spic en span is in je huis. Maak hierover ook goede afspraken met je partner en doe het samen. Deze chaotische periode is tijdelijk en er komt vanzelf een moment dat je de boel weer onder controle hebt. Extra tip: gebruik de ouderwetse methode Rust, Reinheid en Regelmaat (niet sexy, maar wel erg effectief).
  • Vergeet het idee van een shortcut om zo snel mogelijk ‘back to the normal life’ te zijn als je net bevallen bent en accepteer dat het tijd en aandacht kost om mama te worden. Het is absoluut de moeite waard om er die moeite in te stoppen. Alles is nieuw, je hebt er geen opleiding voor gedaan en je moet je nieuwe balans gaan leren bepalen; dat is geen schande en voor heel veel nieuwe moeders heel erg herkenbaar.

Hoe je dit nou concreet in de praktijk brengt, leer je in de cursus HappyMom.

HappyMom helpt je met de eerste tijd met je kindje

HappyMom is een toegankelijk programma, dat je helpt om te ontdekken welke factoren een belangrijke rol spelen in de eerste tijd met je kindje. Het programma heeft 8 (video) modules en een introductievideo die je helpen met het krijgen van meer vertrouwen in jezelf als moeder en meer balans in je leven. Alles bij elkaar nog geen 2 uurtjes kijktijd. Daarnaast zit er bonusmateriaal bij in de vorm van privé podcasts en e-books. Geen verplichte kost, maar wel extra verdieping voor degene die dat fijn vindt.

HappyMom helpt je om stap voor stap te leren en te ontdekken wat jij en je kindje nodig hebben om te ontspannen en blij te worden. Simpele tools om meer te genieten van je ‘momlife’, zonder mega veranderingen door te voeren. Praktisch, concreet en makkelijk toe te passen of uit te proberen.

HappyMom in de eerste tijd met je kindje

Voor wie is de cursus HappyMom?

De cursus HappyMom is in principe ontwikkeld voor moeders die hun eerste kindje hebben gekregen, maar dat wil niet zeggen dat je er niets aan hebt als het jouw tweede of derde was. De cursus is geschikt voor moeders die net bevallen zijn. De focus ligt op de periode vanaf 3 weken tot 4 maanden na de bevalling. De cursus is dus niet gemaakt voor mama’s die één of twee jaar geleden bevallen zijn.

Wat kun je verwachten van de HappyMom cursus?

In de HappyMom cursus ga je allereerst meer leren over ontzwangeren. Van je fysieke herstel tot hoe het zit met die hormonen en de veranderingen in je brein bij het ontzwangeren, en vooral wat kun je ermee? Daarnaast gaat het over de relatie met je kindje. Over veilige hechting, waardoor je kindje in zijn latere leven gezonde relaties kan aangaan. Ook is er een module over al die gedachten en emoties die je af en toe zo in de weg kunnen zitten en ondermijnen. Je krijgt tools om die te ‘managen’.

In de cursus wordt alles uitgelegd over de beproefde methode Rust, Reinheid en Regelmaat. Er zit een e-book bij met meer dan 100 concrete tips om de controle weer terug te krijgen. En natuurlijk leer je alles wat je wilt weten over huilen en troosten van je kindje, de groei en ontwikkeling van je kindje en hoe je je kindje leert slapen.

De makers van HappyMom hebben zich bij de opzet van de cursus steeds afgevraagd: “Wat is nou dat ene ding wat je moet weten (of wat je wil doen of uitproberen) dat 80% van de kwaliteit van je leven als moeder gaat verbeteren?”

Het gaat om de eerste tijd met je kindje. Die periode net na je bevalling komt nooit meer terug. Dan wil je niet gestresst zijn. Daar wil je van genieten.

Dit artikel over hoe je de eerste tijd met je kindje onvergetelijk maakt is tot stand gekomen door middel van een samenwerking.