Logopedie bij kinderen; wanneer ga je naar de logopedist met je kind?

Logopedie bij kinderen: wanneer is dat nodig? Bij een taalachterstand is het verstandig om snel in te grijpen. Maar verder kan het lastig zijn om te bepalen of en wanneer het nodig is om met je kind naar een logopedist te gaan. Vroeger kwam er op elke basisschool...

De moederkoek (placenta), wat is het & de functie ervan

De moederkoek is een belangrijk orgaan. Het speelt een cruciale rol bij de ontwikkeling van de baby tijdens de zwangerschap. Het verbindt het zich ontwikkelende kindje met de baarmoederwand en zorgt voor de uitwisseling van voedingsstoffen, zuurstof en afvalproducten....

Matrasbeschermer: Zo bescherm je het matras van je kind tegen bedplassen

Bij veel jonge kinderen komt het een ongelukje in bed wel eens voor. Helaas heeft het matras van je kind er soms behoorlijk wat door te lijden. Ook zit je er waarschijnlijk niet op te wachten om het matras elke keer professioneel schoon te laten maken of zelfs te...

De overgang naar de zomertijd

Ieder jaar in het laatste weekend van maart vindt de overgang naar de zomertijd plaats. Dit betekent dat midden in de nacht de klok een uur vooruit wordt gezet; om 02:00 uur gaat de klok dan naar 03:00 uur. Dit betekent in theorie dat je een uur 'mist' op zondag, máár...

Zwangerschapsjeuk: oorzaken en oplossingen

Jeuk tijdens de zwangerschap wordt vaak veroorzaakt door de verhoogde bloedtoevoer naar de huid. Naarmate je zwangerschap vordert, zijn er ook andere dingen die een oorzaak kunnen zijn voor zwangerschapsjeuk. Voor sommige oorzaken is het verstanding om een arts te...

Is ontzwangeren een feit of een fabel? Na de bevalling weer strak in je vel, op je roze wolk en weer helemaal jezelf. Voor sommigen is dat weggelegd, voor sommigen niet. Hoe ga je er mee om als je jezelf even kwijt bent na de bevalling? Ik probeer je te helpen er doorheen te komen! Lees snel verder. Ik geef je graag een aantal tips om je te helpen tijdens het ontzwangeren.

Roze wolk?

Het ziet er allemaal zo mooi uit op televisie en in films, na de bevalling zie je er uit om door een ringetje te halen, de baby ligt er prachtig bij en jij voelt je top, op de welbekende roze wolk.

ontzwangeren-feit-of-fabel-roze-wolk

Of toch niet? Het lijkt wel of je iets heel ergs zegt als je vertelt dat het niet altijd zo rooskleurig hoeft te zijn. Veel vrouwen hebben na de bevalling (en lang daarna) nog last van klotsende hormonen en uit de kluiten getrokken emoties. Op zich niet erg, maar het is wel vervelend. Je wilt je heel graag weer jezelf voelen, maar je zit op een heel andere wolk dan de bedoeling was.

Persoonlijk voelde ik me pas weer volledig mezelf na ruim een jaar na de bevalling. Het was echt niet zo dat ik dagelijks jankend op de bank zat of met middelvingers smeet naar alles wat me niet zinde, maar ik had echt nog wel last van emoties die ik niet altijd herkende.

Geef jezelf de tijd!

Ontzwangeren is wat mij betreft dus echt geen fabeltje. En ontzwangeren kost tijd. Ze zeggen niet voor niets: 9 maanden zwanger, 9 maanden ontzwangeren. Geef je lichaam en je geest die tijd ook. Je moet wennen aan het nieuwe leven met je baby waar jij verantwoordelijk voor bent, het nieuwe ritme (of gebrek daaraan) en aan je nieuwe lijf. Leg vooral uit aan je partner en eventueel andere mensen om je heen wat er door je heen gaat. Dat scheelt een hoop ergernis van beide kanten.

ontzwangeren-feit-of-fabel-geef-jezelf-de-tijd

Tips om je te helpen tijdens het ontzwangeren

  • Pak je rust, doe af en toe een dutje tegelijk met de baby. Uiteraard gaat het huishouden door, maar het stofzuigen of de was doen kun je echt wel even laten wachten.
  • Vraag hulp! Als je even tijd voor jezelf nodig hebt, geef dat dan vooral aan. Er is vast een moeder, zus, schoonzus of wie dan ook die tijd met je kleintje wil doorbrengen. Kun jij even uitrusten, of naar de kapper of wat dan ook. Even tijd voor jezelf!
  • Ga als het even kan lekker wandelen met de baby. Frisse lucht is voor jullie allebei lekker en gezond. En als je alleen wandelt kun je even je hoofd leegmaken.
  • Praat over je gevoelens. Heel veel vrouwen voelen zich onzeker na de bevalling. Het kan al voelen als een opluchting als je weet dat je niet de enige bent die met onzekerheden kampt. Indien nodig kun je zelfs de huisarts inschakelen, al is het maar om even te praten.
  • En, het allerbelangrijkst, vertrouw op jezelf! Weet dat je moederinstinct overneemt en dat er vanzelf ritme ontstaat in je nieuwe dagelijks leven. Je wordt uiteindelijk echt weer jezelf!