Ik ben moeder van twee prachtige dochters, beide zijn vanaf het begin enorm goede slapers. Ons kind ’s nachts wakker? Dat was ondenkbaar. Natuurlijk hebben we weleens iets gemerkt van een slaapregressie of een sprongetje maar zeker geen gebroken nachten. Wij zaten als ouders zijnde helemaal op de roze wolk, iedereen werd uitgerust wakker en wij konden ons niet voorstellen dat het ooit anders zou gaan.

Van goede slaper naar nachtbraker

Totdat onze jongste dochter ongeveer 1,5 jaar oud was en als een blad aan de boom veranderde: ze ging van 12 uur slaap achter elkaar naar alleen maar wakker tussen 1.00 uur en 4.00 uur ‘s nachts. Ze schreeuwde en huilde de hele straat bij elkaar. Wat wij ook deden, niets hielp om haar stil te krijgen. Je denkt van alles; Wat is dit nou? Is ze ziek? Heeft ze pijn? Is het een slaapregressie? Zit ze in een sprongetje?

Als ouders leef je in hoop dat het eenmalig is. De volgende dag houdt je je kind goed in de gaten en bij geen bijzonderheden leg je haar vol goede moed die avond daarna weer in bed. Helaas was het valse hoop: de tweede gebroken nacht was een feit. En voor wij het wisten waren wij een week verder met alleen maar gebroken nachten. Wij waren dit helemaal niet gewend, dit hadden wij nog nooit meegemaakt. Je lontje wordt steeds korter en je concentratie steeds minder. We hadden na een dag werken geen puf meer om avonds iets te ondernemen. Het liefst wil je ook gelijk naar bed omdat je niet weet wat er die nacht gaat komen.

nachten wakker - baby in het donker lacht

Moeten we ons schamen dat ons kind ’s nachts wakker is?

We hebben natuurlijk heel Google uitgeplozen naar tips en adviezen om haar te helpen weer te gaan slapen. We probeerden elke avond iets anders, maar niets leek te helpen. Waarom wordt ons kind ’s nachts wakker? Ze kan het wel, ze heeft het altijd gedaan, wat doen wij verkeerd of wat doen wij anders waardoor ze ineens niet meer kan slapen? Je begint als ouders aan jezelf te twijfelen.

Na anderhalve maand waren we helemaal kapot. Er moest nu echt iets gaan veranderen, want we merkten dat we er niet bepaald leuker van werden als ouders. Wat moeten we doen, moeten we ons schamen dat het niet lukt? En gaat een kinderslaapcoach ons helpen? En hoe dan?

kind 's nachts wakker - baby zit in bedje in het donker

De oplossing: een kinderslaapcoach

Wij hebben uiteindelijk besloten om daadwerkelijk een kinderslaapcoach in te schakelen. Niet lang nadat het coachingstraject gestart werd, al binnen een paar dagen, sliep onze dochter weer als een roosje. Wauw, wat is dit mooi en fijn. Niet alleen voor onze dochter, maar ook voor ons allemaal. Iedereen sliep weer lekker en we werden allemaal uitgerust wakker. Hadden we dit maar eerder gedaan!

Door de begeleiding van de kinderslaapcoach ben ik zo gefascineerd geraakt dat ik de keuze heb gemaakt om zelf ook de opleiding tot kinderslaapcoach te volgen. Wat ik had ervaren wilde ik ook anderen kunnen geven. Om ouders en kinderen te kunnen helpen om weer lekker te slapen en vooral uitgerust wakker te kunnen worden.

Zelf hebben wij mogen ervaren hoe fijn het is om na een lange tijd van gebroken nachten je nachtrust weer terug te hebben. Weer uitgerust wakker te worden, dit gun je iedereen! Het voelde destijds toch als falen omdat het jezelf niet leuk om je eigen kindje in slaap te laten vallen. Niemand heeft hier een opleiding voor gedaan, het ouderschap is toch een beetje vallen en opstaan. Maar een kinderslaapcoach kan een gezin echt helpen om weer allemaal uitgerust wakker te worden en te kunnen functioneren.