Je kind zien opgroeien is een interessant proces. Iedereen die kinderen heeft kan dit onderschrijven. Enerzijds is het heel erg interessant, maar anderzijds ook heel leerzaam. De eerste jaren gaat de ontwikkeling van een kind namelijk heel erg snel. Zowel fysiek alsook met betrekking tot het gedrag. Pas als je kind een jaar of 18 is, zal de snelheid van de ontwikkeling pas een beetje afnemen. Vooral de eerste kinderjaren zijn erg leuk. Je kind leert dan de wereld ontdekken en dat brengt leuke situaties met zich mee. Hij of zij gaat dan bijvoorbeeld veel wijzen en zijn eerste woordjes zeggen. In dit artikel een aantal situaties die je als ouder ongetwijfeld gaat herkennen.

Je baby leert wijzen

Een van de eerste dingen die je baby gaat doen is wijzen naar verschillende objecten. Vaak doet de gemiddelde baby dit ongeveer rond het eerste levensjaar. Maar dit kan natuurlijk verschillen, want er ligt een groot verschil in de ontwikkeling van kinderen. Wanneer je baby leert wijzen, dan is dat als ouder heel bijzonder om te zien. Het wijzen kan in verschillende situaties voorkomen. Bijvoorbeeld als je kind iets moois ziet. Kinderen zijn dol op hele bijzondere dingen. Iets wat wij als heel zelfsprekend zien, kan voor een kind juist zeer bijzonder zijn. Bijvoorbeeld een koe in een weiland. Als je op het platteland woont is dat normaliter niet heel bijzonder. Je ziet namelijk genoeg koeien lopen en je bent dat gewend. Maar als je kind er naar wijst dan zie je ineens de bijzonderheid van zo'n dier. Je gaat er anders naar kijken en beseft dat het toch best bijzonder is. Zo leer jij je kind niet alleen nieuwe inzichten in het leven, maar kan je kind ook jou als ouder mooie, nieuwe inzichten geven. Deze wisselwerking is natuurlijk heel erg bijzonder.

Je kind aanmoedigen

Vaak weten ouders niet hoe ze ermee om moeten gaan als kinderen voor de eerste keer gaan wijzen. Zeker bij je eerstgeboren kind is dat natuurlijk wel begrijpelijk. Het gehele opvoedingsproces moet je dan namelijk nog leren. Het is dan ook logisch dat je niet precies weet hoe je met bepaalde situaties om moet gaan. Er is ook geen specifieke richtlijn voor, maar misschien heb je iets aan de volgende tips.

Tip 1: zelf ook mee doen

Een handige manier om je kind te stimuleren om meer gebaren te gebruiken, is om mee te doen met je kind. Kinderen leren heel veel door kopieergedrag. Ze kijken heel veel dingen af van de ouders en anderen om hun heen. Vervolgens gaan ze deze dingen dan ook doen, omdat ze dan willen meemaken hoe het is. Begint je kind dus met wijzen, dan kun jij ook gaan wijzen. Maar hoe doe je dat dan? Stel je voor dat je even een wandeling met je kind gaat maken. Het is lekker weer en de zon schijnt. Een beetje frisse lucht meepakken is daarom geen slecht idee. Dat is gezond voor jou en je kind. Zoals je ongetwijfeld wel weet, is buiten het ware avontuur voor een kind. Dit is alsof hij of zij in een attractiepark is beland. Wanneer je tijdens de tocht leuke dingen ziet, dan moet je als moeder ook gaan wijzen. Zie je bijvoorbeeld een mooi hert? Wijs er dan naar en zeg: 'kijk, kijk!' Je kind zal dat erg leuk vinden en gestimuleerd worden om ook meer te gaan wijzen.

Tip 2: moedig het ook aan

Niet alleen kun je het simuleren, maar aanmoedigen van het wijzen is ook een goede methode om je kind te stimuleren. Hoe ziet dit eruit in de praktijk? Stel je bent aan het wandelen en je kind ziet een konijn voorbij lopen. Hij of zij wordt daar natuurlijk heel erg vrolijk van. Je kind gaat wijzen en zegt: “Kijk, kijk, kijk!”. Zeg dan iets in de trant van: “Juist. Heel goed van je! Dat heb je goed gezien. Dat is een konijn!” Zeg dit met een grote lach op je gezicht. Kinderen worden vrolijk als ze hun moeder ook vrolijk zien. Dit heet het spiegelreflex.

Eindbeschouwing

De ontwikkeling van je kind gaat met pieken en dalen. Soms is er een moment dat het heel snel gaat. In andere periodes kan het zijn dat je denkt: wat duurt het lang voordat hij of zij meer gaat wijzen. Je hoeft je als ouder daar geen zorgen over te maken. Het ontwikkelen doet ieder kind op zijn eigen manier. Alleen als je kind wel erg uit de toon valt, kan het verstandig zijn om daarmee naar een instantie te gaan. Soms is er namelijk wel iets aan de hand. Deze kans is echter niet zo groot.

Hopelijk heeft dit artikel wat inzichten gegeven over de gebaren en de taalontwikkeling van je kind. Iedereen heeft natuurlijk een eigen manier van opvoeden. Maar met deze tips heb je een handige richtlijn die je kunt toepassen. Je kind opvoeden blijft altijd een lastig proces. Maar na een tijdje krijg je er wel handigheid in en weet je wat je wel en niet moet doen.