Niets is fijner dan op een vrije (mid)dag op de bank te kruipen en samen een fijne film te kijken. Het is helemaal een fijne activiteit als het regent. Op Netflix is er een ruim aanbod met leuke familiefilms voor het hele gezin. Verfilmingen van populaire kinderboeken, van klassiekers van Roald Dahl tot pareltjes van Nederlandse bodem.

Dit zijn de leukste familiefilms op Netflix voor diverse leeftijden:

Pluk van de Petteflet

Naar het gelijknamige boek van Annie M.G. Schmidt. Pluk met zijn kleine rode kraanwagentje is grote vriend van de dieren in het park de Torteltuin vlakbij de flat waar hij woont. Dan hoort hij dat de Torteltuin moet plaatsmaken voor een tegeltuin en een museum. Dat zou betekenen dat alle dieren hun woonplekje kwijtraken. Pluk schiet de dieren te hulp.

Yes day

Een dag die voor kinderen fantastisch is, maar voor ouders een verschrikking zou kunnen zijn: yes-day. In de film Yes Day – met onder andere Jennifer Garner – zeggen een moeder en een vader die heel vaak nee zeggen tegen hun kinderen, besluiten voor één dag op alles ja te zeggen. Met een aantal basisregels die ze vooraf bespreken, zeggen ze die dag op alles ja. Het wordt een bijzondere dag vol avontuur. Nederlands gesproken, vanaf 6 jaar.

Dikkertje Dap

Een van de liefste familiefilms die ik heb gezien: Dikkertje Dap. Op basis van het versje van Annie M.G. Schmidt dat later een bekend kinderliedje werd is de film Dikkertje Dap gemaakt, een van de liefste films die ik ooit zag. Dikkertje Dap is een jongetje dat vlakbij een dierentuin woont. De opa van Dikkertje Dap werkt als dierenverzorger in de dierentuin en Dikkertje gaat iedere dag op bezoek bij zijn beste vriend: de giraf Raf. Als Dikkertje jarig is en de dag daarna voor het eerst naar school gaat, worden de dagelijkse bezoekjes aan Raf minder. Dan verzin hij een list en bevrijdt Raf uit de dierentuin en rijdt hij op zijn rug naar school. Geschikt voor alle leeftijden.

familiefilms op netflix - dikkertje dap film

Minoes

Mag Minoes al een klassieker genoemd worden? Ik denk het wel. Met Carice van Houten in de hoofdrol. Een verslaggever ontmoet een vrouw die er gewoon uitziet als mens, maar denkt als een kat. Ze bezorgt hem de primeur over een lokale ‘dierenliefhebber’ die dat dus absoluut niet is.

Sing

De animatiefilm Sing is leuk voor het hele gezin, zeker voor ouders een trip down memorylane met bekende liedjes. Het verhaal gaat over een optimistische koala die probeert zijn theater te redden met een zangwedstrijd. Aan de talentenjacht doen onder ander een verlegen olifant, een tienergorilla en een gestrest varken mee.

familiefilms op netflix - popcorn en filmklapper

BFG (Grote vriendelijke reus)

Nog een verfilming van een klassieker onder de kinderboeken: De Grote Vriendelijke Reus. BFG (Big Friendly Giant) gaat over een weesmeisje die een superlieve reus ontmoet. De reus hoort haar eigenlijk op te eten – zoals alle reuzen doen, die eten kinderen – maar in plaats daarvan beschermt hij haar tegen de andere reuzen. Nederlands gesproken. Vanaf 6 jaar, kan best een beetje spannend zijn soms.

Dolfje weerwolfje

De film Dolfje Weerwolfje, gebaseerd op de boeken van Paul van Loon, gaat over de jongen Dolf die op zijn zevende verjaardag ineens in een wit pluizig wolfje verandert. Hij wil niet dat iemand het weet, maar zal hij geheim kunnen houden dat hij af en toe in een weerwolf verandert? Vanaf 6 jaar.

Brammetje Baas

Een superleuke film en voor veel kinderen en ouders vast herkenbaar.. Bram gaat naar groep 3, hij is slim en hij houdt een schriftje bij met uitvindingen en moeilijke woorden, allemaal netjes geordend op nummer. Hij is ook een dromer, fantasierijk en snel afgeleid in de klas. Hij kan zich moeilijk concentreren op taken die hij op school moet doen, dat geeft wrijving met zijn meester Vis. Zijn ouders willen graag dat hij zich aanpast, maar niet dat hij zijn enthousiasme verliest. Gebaseerd op het prentenboek van Tamara Bos. Voor alle leeftijden.

De familiefilm klassieker: Annie

The sun’ll come out tomorrow… Jeugdsentiment! De klassieker Annie is tijdloos en is superleuk om samen met je kinderen te kijken. De 11-jarige Annie woont in een weeshuis met de meest vreselijke ‘pleegmoeder’ die er bestaat: Miss Hannigan. Als Annie een zwerfhond mee naar het weeshuis brengt, wil de alcoholistische Hannigan hem naar het slachthuis brengen. Dan komt de privesecretaresse binnen van een miljardair die een kind wil adopteren. Annie en de hond Sandy gaan voor een proefweek mee naar zijn huis. Maar Annie is ervan overtuigd dat haar eigen ouders nog leven en wil naar ze op zoek… Vanaf 6 jaar. Op Netflix staat ook de remake uit 2014 met onder andere Jamie Foxx en Cameron Diaz.

Dora and the Lost City of Gold

Voor de iets oudere kinderen: Dora and the Lost City of Gold gaat over de avontuurlijke Dora. Tijdens een zoektocht naar een oude stad van goud raken haar ouders vermist in de jungle. Ze gaat naar haar neef Diego en probeert op school en in de stad te leven, dat gaat niet helemaal zonder slag of stoot als je in de jungle bent opgegroeid… Dan wordt Dora samen met een paar andere vrienden ontvoerd… Deze live-action film, gebaseerd op de bekende tekenfilm, is mooi gemaakt, spannend en er zit humor in. Vanaf 9 jaar.

Matilda

Matilda van Roald Dahl was mijn favoriete jeugdboek en de film is minstens zo leuk. De gevoelige en ontzettend slimme Matilda heeft nare ouders die haar maar lastig vinden. Ook het hoofd van de school maakt haar het leven zuur. Dan ontdekt Matilda haar verborgen krachten, die ze gebruikt om de pestkoppen in haar leven aan te pakken. Vanaf 6 jaar.

Pietje Bell 1 en 2: De jacht op de tsarenkroon

Pietje Bell is een ondeugende jongen die veel commotie veroorzaakt in de stad. Als hij in de krant onjuist wordt bejegend, gaat hij dat rechtzetten.

In De jacht op de tsarenkroon moet Pietje Bell naar de gevangenis voor iets wat hij niet heeft gedaan. Als hij daar een paar boeven hoort praten over hun plan om de koninklijke kroon te stelen, ontsnapt Pietje. Samen met zijn bende van de Zwarte Hand nemen ze het op tegen de boef Stark. Voor alle leeftijden.

Bekijk ook ons blog met leuke kerstfilms voor kinderen

familiefilms op netflix - vaders en kind kijken film met popcorn

Dit blog is bijgewerkt op 2 oktober 2023