8 x Sinterklaas surprise van een schoenendoos

Ben je nog niet toegekomen aan het maken van een Sinterklaassurprise? Geen stress! In dit blog heb ik een aantal leuke surprises verzameld die je lastminute nog kunt maken: Een surprise van een schoenendoos is makkelijk te maken, want die heeft iedereen wel in huis....

Sinterklaas lekkernijen: Dit is het populairste snoepgoed

Heerlijk avondje is gekomen.... Dat geldt niet alleen voor cadeautjes voor het hele gezin, maar ook voor heerlijke Sinterklaas lekkernijen. In dit artikel lees je hoe je de pakjesavond helemaal compleet maakt met snoepgoed en Sinterklaas lekkernijen in stijl. Wij...

Recept: romige tortellini-tomatensoep met broccoli en basilicum

Gezond en lekker eten willen we allemaal graag en zeker als je een druk gezinsleven hebt is het fijn als je het door de week ook makkelijk en snel op tafel kunt zetten. Met verse ingrediënten koken voor het hele gezin hoeft niet ingewikkeld te zijn. Deze romige...

10 x Budgettips voor Sinterklaas

Het is november, dus hij staat al te trappelen (en zijn paard ook): Sinterklaas is bijna weer in het land! Een gezellige, spannende en ook leuke tijd breekt aan, waar het voor kinderen - laten we eerlijk zijn - voornamelijk draait om de Sinterklaascadeautjes. Om nou...

Peuters die heel hard schreeuwen: ‘zelf doen’

Al een aantal jaren krijg ik op social media filmpjes van schattige peuters te zien. Soms in combinatie met schattige puppies. Blijkbaar weet het algoritme van Facebook en Instagram dat ik daar dol op ben. Sinds kort verrichten de peuters in die filmpjes ook nog eens...

De leukste tijd van de herfst is als de blaadjes net beginnen te vallen, net als de eikels en de kastanjes. Op zoek naar mooie herfstschatten maakt boswandelingen leuk en thuis kun je gaan knutselen met kastanjes, eikels en blaadjes die je hebt gevonden.

In onze tuin valt elk jaar een emmer vol kastanjes. Leuk om te verzamelen voor mijn zoon Finn (het is net paaseieren zoeken), er komen een paar ter decoratie in huis maar het merendeel ligt te niksen in die emmer. Dit jaar dacht ik ineens: laat ik eens opzoeken wat je allemaal kunt knutselen met kastanjes. En dan niet het geijkte spinnetje met satéprikkers en wol, maar ook andere leuke ideeën die niet al te moeilijk zijn.

Een selectie van leuke ideeën om te knutselen met kastanjes:

egel knutsel met papier en kastanje - knutselen met kastanjes

Slakken van kastanjes en klei

Het enige dat je nodig hebt zijn kastanjes en klei, dat kan elke klei zijn die je hebt (speelklei zoals PlayDoh bijvoorbeeld). Maak de vorm van een slak van klei: hoofdje, staart en daartussen een wat dikker stuk waar de kastanje in past. Vorm de slak van klei om met de kastanje als huisje op zijn rug. Vergeet niet om voelsprieten te maken, oogjes en een mond. Leuk om op de herfsttafel te zetten. Of je ruimt de klei na het knutselen weer op en dan kun je een volgende keer een andere herfstknutsel maken.

Paddenstoeltjes knutselen met kastanjes en eikels

Ook voor dit simpele knutselprojectje heb je alleen klei nodig uit je knutselvoorraad, en kastanjes en eikels uit het bos. Maak met een plakkaatje klei de ondergrond waar je paddenstoel(en) op komen te staan. Gebruik een eikel als stam voor de paddenstoel en druk deze in de ondergrond van klei. Pak een stukje klei om de kastanje (het hoedje van de paddenstoel) op de eikel te plakken. Dat mag best uitsteken. Maak met witte klei stipjes op de paddenstoel en klei er nog wat besjes of herfstblaadjes bij voor op de grond. Ook leuk om van de overige klei en kastanjes diertjes te maken

knutselen met kastanjes

Uiltjes maken van kastanjes

Nodig: kastanjes, eikeldopjes, geel en oranje vilt (of papier), een watervaste stift en goede lijm (lijmpistool, bijvoorbeeld). Plak met lijm twee eikeldopjes aan de voorkant, de kant van het ‘buikje’, van de kastanje. Dat worden de ogen van het uiltje. Knip een snavel, pootjes en vleugeltjes van het vilt en plak deze op de juiste plekken. Teken met een stift ogen in de eikeldopjes en je uiltje is klaar. Je kunt er een leuk tafereeltje van maken door verschillende uiltjes op een tak te lijmen.

Kastanjes versieren met een verfstift

Hiervoor heb je alleen kastanjes nodig en acrylstiften. Met een watervaste stift of acrylverf zou het ook kunnen. Je kunt de kastanjes versieren met verschillende patronen, je kunt erop schrijven en je kunt er ook gezichtjes op tekenen, of maak er egeltjes of uiltjes van. Laat je fantasie de vrije loop!

Egel knutselen met kastanjes

Een leuk knutselwerkje dat je kunt ophangen op de koelkast of een andere plek waar jullie kunstwerken tentoonstellen: een egel knutselen van papier met een kastanje als neus. Knip van donkerbruin papier de vorm van een egel (een soort avocadovorm) en knip van een lichtbruin papier dezelfde vorm, maar dan kleiner. Plak de twee vormen op elkaar. Knip nu strookjes donkerbruin papier, dit worden de stekels. Plak de stekels rondom het egellijfje. Teken twee oogjes en een mond en laat ruimte daartussen voor de kastanje. Plak deze in het midden en je egeltje is klaar. Leuk én een goede oefening voor de fijne motoriek (knippen, plakken) van je kind.

Figuren maken van kastanjes

Je hebt naast kastanjes alleen kleine satéprikkers nodig en eventueel pijpragers en wiebeloogjes. Prik satéprikkers in meerdere kastanjes. Door de kastanjes aan elkaar te maken kun je een figuur maken, bijvoorbeeld een slak, dino, slang,  Je kunt een heel dierenpark knutselen met kastanjes als je een flinke emmer vol kastanjes hebt verzameld.

Herfstkrans knutselen met kastanjes en andere herfstschatten

Misschien niet echt een project dat je met kleine kinderen doet, maar wel leuk om zelf te maken als je gaat knutselen met kastanjes: maak een herfstkrans! Verzamel eikels, eikeldopjes, (veel) kastanjes, dennenappels en bijvoorbeeld ook boomschors en gedroogd mos als opvulling. Gebruik een kant-en-klare krans van riet, deze koop je bijvoorbeeld bij Action of het tuincentrum.

Plak met een lijmpistool de krans vol met kastanjes, dennenappels en eikels. In plaats van lijm kun je ook satéprikkers gebruiken om de kastanjes in de krans te prikken. Als alles ‘vol’ is, plak je her en der eikeldopjes, mos, stukjes boomschors en herfstbladeren. Voor een beetje extra kleur kun je er een paar gedroogde sinaasappelschijfjes op plakken. Super leuk om je huis in herfstsfeer te brengen!

krans maken met kastanjes en lijmpistool - knutselen met kastanjes

Kastanje-vleermuizen

Leuk als versiering voor Halloween bijvoorbeeld: vleermuisjes van kastanjes. Hiervoor heb je – naast kastanjes – zwart papier, wiebeloogjes en een witte acrylstift of permanent marker nodig. Teken op zwart papier twee vleugeltjes en vergeet niet een extra plakstrookje. Knip ook twee oortjes uit het zwarte papier.

Plak twee wiebeloogjes op de kastanje. Vouw de lijmstrookjes op de vleugels en oortjes om en lijm de onderdelen vast aan de kastanje. Teken een mondje met hoektandjes en klaar is je vleermuisje.

Alle voorbeelden van bovenstaande knutseltips voor het knutselen met kastanjes – en meer – vind je op ons Pinterestaccount!