Besnijdenis bij baby’s komt wereldwijd voor en is ook in Nederland mogelijk. Ouders kiezen om verschillende redenen ervoor om de voorhuid van hun kindje operatief weg te laten halen. Waarom wordt hier voor gekozen en is het verstandig om je kind al op jonge leeftijd te besnijden? Wij zochten het voor je uit.

Hoe gaat het in zijn werk?

Om de eikel van de penis zit een stukje huid dat rekbaar en dun is. Deze voorhuid kan om verschillende redenen worden weggehaald en in veel gevallen gebeurt dit al op zeer jonge leeftijd. Dit noemen we een besnijdenis of een circumcisie. Een besnijdenis bij een baby gebeurt vaak onder volledige narcose, maar kan in een besnijdenis kliniek ook worden uitgevoerd onder plaatselijke verdoving.

Door de besnijdenis komt de eikel geheel of gedeeltelijk bloot te liggen. Het is een korte operatie van 15 minuten, maar je kindje zal wel twee á drie weken nodig hebben om te herstellen. Houd er rekening mee dat je baby last kan hebben van irritaties en dat de wond goed schoon moet worden gehouden. Vervang luiers wat vaker, en doe je kind de eerste twee weken niet in bad (douchen mag wel). Pijnstilling in de vorm van paracetamol is vaak alleen tot 24 uur na de operatie nodig.

De redenen voor besnijdenis bij baby’s

Medische redenen

Wanneer een kindje ter wereld komt met aangeboren urinewegproblemen, kan een besnijdenis in sommige gevallen uitkomst bieden. Als de besnijdenis van de baby een medische reden heeft, wordt dit vanuit de basisverzekering vergoed. De meeste besnijdenissen op medische grond, worden pas op latere leeftijd uitgevoerd, omdat problemen vaak ontstaan door een te nauwe voorhuid. Baby’s hebben hier geen last van.

Religieuze redenen

Veel baby’s worden besneden, omdat dit door de religie wordt voorgeschreven. Deze rituele gebeurtenis gebeurt meestal op jonge leeftijd en wordt als een feestelijke gebeurtenis gezien. Deze circumcisies worden over het algemeen niet door de zorgverzekering vergoed. Er is begrip voor de vrijheid van godsdienst en de beslissingen die ouders maken om hun zoontje te besnijden. Toch roept besnijdenis bij baby’s steeds meer weerstand op in de maatschappij, wanneer hier geen medische reden voor is aan te wijzen.

hygiënische redenen

Veel ouders kiezen voor het besnijden van hun baby om hygiënische redenen. Toch wordt ook dit tegenwoordig vaak afgeraden. Hoewel de penis makkelijk schoon te houden is, wanneer er geen vuil onder de voorhuid kan komen, is ook een onbesneden penis prima schoon te houden. Je kind leren zichzelf goed te wassen is belangrijker en heeft meer effect dan hem besnijden.

De mogelijke gevolgen van de babybesnijdenis

Natuurlijk wil je er vanuit gaan dat de ingreep vlekkeloos verloopt en dat er geen tot weinig negatieve lichamelijke gevolgen zijn. In sommige gevallen kan de besnijdenis direct of pas op latere leeftijd toch voor problemen zorgen.

Mogelijke directe gevolgen

Bij iedere operatieve ingreep zijn risico’s verbonden, dus ook bij een besnijdenis. Na de circumcisie kunnen er infecties ontstaan en ook bloedvergiftiging komt wel eens voor. Daarnaast brengt de anesthesie risico’s met zich mee, waardoor een kindje in het allerergste geval zou kunnen sterven. Ook kan er een vervorming ontstaan van de plasbuis, waardoor je kind problemen met zijn urinewegen en/of blaas kan gaan ervaren.

Mogelijke latere gevolgen

Mannen die ervoor gekozen hebben om zich op latere leeftijd te besnijden, geven soms aan dat dit het gevoel van hun geslachtsorgaan heeft verminderd. Dit wordt door sommigen ervaren als een negatieve invloed op hun seksleven, terwijl anderen het als iets positiefs zien. Zelfbevrediging kan wel wat moeilijker worden, waardoor veel besneden mannen glijmiddel nodig hebben tijdens het masturberen. Ook dit kan als iets vervelends worden ervaren, maar sommige mannen zien het niet als een probleem. Wat niet onderschat mag worden, zijn de mogelijke psychologische gevolgen van een besnijdenis bij een baby. Op latere leeftijd kan je kind zich verminkt voelen, doordat hij niet zelf kon kiezen of hij wel of niet besneden werd.

Waarom zo jong besnijden?

Wanneer een kind niet zelf kan kiezen of hij besneden wil worden of niet, kan dit leiden tot negatieve gevoelens op latere leeftijd. Om deze reden zijn er steeds meer artsen en organisaties in Nederland die baby besnijdenis liever zien gaan dan komen. Toch heerst er ook angst dat een verbod leidt tot het ondergronds gaan van dit gebruik. Als baby besnijdenis zoveel weerstand ondervindt, waarom worden jongetjes dan toch vaak op zo’n jonge leeftijd besneden?

Ouders kiezen hier vaak voor, omdat dit zo hoort volgens hun culturele of religieuze tradities. Ook is het makkelijker, want een baby zal zich niets van de besnijdenis of de pijn herinneren. Het voelt wel de verdovingsprik, wanneer hij niet helemaal onder narcose gaat, maar tijdens de ingreep zelf ondervindt hij geen pijn. Een oudere jongen wordt natuurlijk ook verdoofd, maar als dit alleen plaatselijk is, maakt hij de besnijdenis bewust mee, iets dat als eng kan worden ervaren.

Meisjesbesnijdenis

Meisjesbesnijdenis is een gebruik dat in sommige landen veel voorkomt, doordat het onderdeel is van culturele tradities. Meisjesbesnijdenis in welke vorm dan ook is strafbaar en kan de verantwoordelijke tot twaalf jaar cel opleveren.

Meisjesbesnijdenis wordt ook wel VGV (vrouwelijke genitale verminking) genoemd. VGV is verboden, omdat het bij meisjes leidt tot levenslange seksuele, lichamelijk en psychosociale problemen. Het kan infecties, chronische pijn en urineklachten geven en ook seks wordt vaker pijnlijk ervaren. Bovendien hebben genitaal verminkte vrouwen vaak minder zin in seks en is er minder of geen sprake van seksuele bevrediging. Dit, en nog veel meer problemen, zijn gevolgen van VGV.

Hoewel het in Nederland niet wordt gedaan, wonen er toch veel vrouwen en meisjes hier die besneden zijn in hun land van herkomst. Dit gebeurt vaak zonder verdoving, met stukken glas of scheermesjes. In het ergste geval worden de clitoris en de kleine schaamlippen verwijderd en wordt het overgeblevene van de kleine schaamlippen of de grote schaamlippen aan elkaar genaaid. Het is dus wat anders dan besnijdenis bij jongens of mannen.