Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Vruchtbare dagen en ovulatie berekenen

Als je probeert om zwanger te worden is het belangrijk om rekening te houden met je vruchtbare dagen en je ovulatie. Vrijen op vruchtbare dagen vraagt timing. Wanneer is je ovulatie en ben je vruchtbaar? Vlak voor je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Met onze...

5 tips om lekker te slapen tijdens je zwangerschap

Dat een zwangerschap gepaard gaat met de nodige kwaaltjes en ongemakken is wel algemeen bekend. Niet goed slapen tijdens je zwangerschap is een veel gehoorde klacht. Ook zit je de dag vaker op het toilet, beweeg je jezelf wat langzamer voort en als je pech hebt ben je...

Flessenwarmer: zo kies je de perfecte flessenwarmer in 2024

Als je een baby hebt, dan weet je hoe belangrijk het is om de fles goed op te warmen voordat je deze aan je baby geeft. Een flessenverwarmer kan daarbij uitkomst bieden. Maar welke is nu de beste keuze voor jou? In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over...

Totdat een baby drie maanden oud is, mag het knippen van de nageltjes nog niet. In plaats daarvan kun je de nageltjes wel voorzichtig vijlen, afscheuren of afbijten, zodat je kind zich niet openkrabt. Vanaf drie maanden mogen babynageltjes wekelijks met een speciaal babyschaartje of knippertje worden geknipt.

Wanneer is nageltjes knippen nodig bij een baby?

Hoewel het knippen van de nageltjes al vanaf de geboorte nodig is, mag dit nog niet. De nageltjes zijn dan nog te broos. Vanaf drie maanden mag je ze wel knippen, het beste is wekelijks, zodat de nageltjes kort blijven.

Knippen mag niet bij een jonge baby

Wist je dat de handjes van je baby al compleet zijn bij een zwangerschap van dertien weken? Op dat moment beginnen de nageltjes te groeien. Hoewel de babynageltjes er best al even zijn, zijn ze toch bij de geboorte nog zeer kwetsbaar. Zo teer dat tot de leeftijd van drie maanden nageltjes knippen nog niet wordt aangeraden. Dit zijn de redenen.

  • als je ze wel knipt, dan ontstaat er een scherp randje waaraan je baby zich open kan krabben
  • baby nageltjes zijn nog te broos om te knippen; ga je ze knippen, dan is er een grote kans op scheuren, wat een ontstoken nagelriempje tot gevolg kan hebben
  • als je wel knipt, dan is de kans aanwezig dat je in de vinger van je kind knipt, omdat alles nog zo klein is
  • als je wel knipt, dan is er een kans dat ze dubbel in de schaar klappen, omdat ze nog zo klein zijn

Knippen mag nog niet, wat dan wel?

Als het knippen van de nageltjes nog niet mag totdat je kind drie maanden is, wat doe je dan wel met de steeds scherper wordende nageltjes waarmee je kind zich gemakkelijk open kan krabben? Er zijn drie dingen die je wel mag doen met de kleine nageltjes van je pasgeboren baby.

  • Vijlen met een kartonnen vijl, waarbij je de vingers van je baby om en om vastpakt en de huid wat naar beneden drukt. Zo kun je het nageltje goed zien en bereiken. Het is belangrijk om slechts naar een kant te vijlen, omdat je anders scherpe randen of scheuren veroorzaakt.
  • Voorzichtig afscheuren. Dit doe je echt heel voorzichtig met de toppen van je handen en alleen als je het ziet zitten. Je moet echt oppassen dat je geen schade aanbrengt aan de broze nageltjes van je baby.
  • Voorzichtig afbijten. Ook dit moet zeer voorzichtig in verband met de tere babynageltjes. Bijt slechts een heel klein stukje af en alleen als je baby niet tegensputtert, zodat je je baby geen pijn doet.

Zie je het niet zitten om de broze babynageltjes te lijf te gaan met een vijl, je tanden of je handen? Kijk dan of je kind geneigd is om zich open te krabben. Zo niet, dan kun je de nageltjes gerust zo laten. Als je baby wel neigt naar openkrabben, dan kun je gebruik maken van krabwantjes. Dit zijn speciale wantjes voor om de handjes en nageltjes om je baby tegen openkrabben te beschermen. Bovendien houden ze de handjes van je baby lekker warm.

Vanaf drie maanden mag je nagels knippen

Als je baby drie maanden oud is, dan zijn de babynageltjes hard genoeg om geknipt te mogen worden. Dat doe je niet zomaar even met je eigen nagelschaar of knipper. Daarvoor moet je gebruik maken van het juiste materiaal dat geschikt is voor de tere kindernageltjes en kinderhandjes, namelijk:

  • een babyschaartje, dat voorzien is van stompe puntjes, zodat je je baby niet verwond als hij zich onverwachts beweegt.
  • een knippertje dat bestemd is voor babynagels

Wanneer en waar kun je het beste de nagels knippen van je baby

Baby’s houden van veel dingen, maar er zijn ook specifieke dingen waar ze niet zo dol op zijn, zoals tanden poetsen en haren wassen. Net als dat je de tanden van je kind nou eenmaal moet poetsen en de haren van je kind moet wassen, tegen de zin van je kind in, zo moeten ook de nagels van je kind gewoon geknipt worden, of je kind nou wel of niet wil. Nagels knippen is dus iets dat veelal niet in de smaak valt bij kleintjes. Wat is dan een goed moment om dit vervelende klusje toch uit te voeren? Het knippen van de nageltjes kan het best op een plek of moment als deze:

  • op een vast moment liggend op de commode, omdat je er hier goed bij kunt komen
  • als je kind in bed ligt te slapen, zodat je kind rustig ligt en er niks van merkt
  • op een moment dat je kind tevreden en rustig is, zodat er minder kans is dat je kind tegen gaat sputteren en je rustig kunt knippen
  • als je samen met je partner thuis bent, zodat jullie het klusje samen kunnen klaren: een persoon knipt en de ander houdt ondertussen het babyhandje of voetje vast

Als je kind op in een van de bovenstaande gevallen toch onrustig wordt, dan kun je eventueel stoppen met je knipronde en er op een ander moment mee verder gaan, bijvoorbeeld vlak daarna als je kind in bed ligt te slapen.

Beter niet knippen na het badderen of douchen

Hoewel nagels knippen na een bad of douche een goed idee is voor een volwassene of ouder kind, is nagels knippen na het in bad doen of douchen met je baby een minder goed plan. De nagels van je baby zijn op die momenten te zacht, waardoor je heel gemakkelijk en snel in de teen of vinger van je baby knipt.

Nagels knippen: hoe doe je dat?

Er is niet een bepaalde manier van nageltjes knippen bij je baby. Iedere ouder moet hierin zijn eigen manier ontdekken. Vind je het lastig, dan kun je gebruikmaken van het onderstaande stappenplan.

  • Spreid de tenen of vingers van je baby
  • Duw de teentop of vingertop een beetje naar achteren
  • Knip de teennagels recht af en de vingernagels mee met de vingervorm, dus een beetje rond

Als je het knippen van de nageltjes van je baby eng vindt, omdat je bang bent om je baby pijn te doen, dan kun je er ook voor kiezen om het knippen niet te doen en in plaats daarvan te vijlen.

Hoe vaak doe je dat?

Als je eenmaal na drie maanden begonnen bent met knippen van de nageltjes dan blijf je het met regelmaat doen. Je kunt bijvoorbeeld een vast moment uitkiezen, zodat je het niet kunt vergeten. Het verschilt een beetje per kind hoe snel de nageltjes groeien, maar over het algemeen moeten de nageltjes van de hand een keer per week of iets vaker worden geknipt en de nagels van de voet wat minder vaak. Soms voldoet een keer in de twee weken, soms groeit een voetnagel sneller en moet je hem iets vaker knippen.

Wat als door het nagels knippen de nagelriem ontstoken raakt?

Je hebt je uiterste best gedaan om het nageltjes knippen van je baby zo voorzichtig mogelijk uit te voeren, maar hebt toch, bijvoorbeeld door het onrustige gedrag van je baby, de nagelriem beschadigd. Dan slaat hij rood aan. Is de nagelriem duidelijk erg ontstoken en ‘klaagt’ je kleintje erover, maak dan de vinger die ontstoken is, met betadine jodium of alcohol schoon, het beste drie keer per dag. Heelt de nagelriem niet? Dan kun je een sodabad proberen, ook drie keer per dag. Zie je na drie dagen weer geen vooruitgang? Ga dan met je baby naar de huisarts.