Zit jij met de handen in het haar? Ben je moe, uitgeput en er even helemaal klaar mee? Dit is helemaal niet vreemd. Een leven als ouder kan behoorlijk uitputtend zijn. Maar hoe ga je hier het beste mee om? Je wilt natuurlijk niet iedere avond uitgeput op de bank voor je uit hoeven staren. In dit artikel met tips voor meer energie lees je hoe je weer helemaal kunt opleven en genoeg energie hebt om die leuke moeder/vrouw/vriendin te zijn!

Tips voor meer energie: Tijd voor jezelf

Iedereen heeft tijd nodig om weer even op te laden. Als moeder kan het lastig zijn om tijd voor jezelf te vinden. Zeker wanneer jouw kind(eren) nog klein zijn, kunnen zij jouw volledige aandacht en energie vragen. Daarnaast moet de was nog gedaan worden, het huishuiden op orde zijn en moet je nog extra taken van de baas afmaken. Op deze manier is het niet vreemd dat jij gauw vermoeid bent. Het is van groot belang om niet te blijven hollen, maar ook tijd voor jezelf te nemen. Natuurlijk kan de afwas doen of de was opvouwen op een gegeven moment therapeutisch werken, maar dit is niet het momentje voor jezelf wat we bedoelen.

Belangrijk in ons overzicht met tips voor meer energie: Neem eens een avondje ‘vrij’. Laat je partner thuis bij de kinderen en geniet zelf een avondje van rust. Ook is het een optie om jouw kinderen een dag extra naar de crèche of opvang te laten gaan. Zo heb jij één dag helemaal voor jezelf. Het is niet egoïstisch en je bent geen slechte moeder wanneer je jouw kinderen extra naar de opvang stuurt. Als jij op deze manier meer energie krijgt en een leukere moeder kan zijn voor jouw kinderen, heeft iedereen er wat aan! Lees hier hoe jij meer tijd overhoudt voor jezelf.

lachende vriendinnen eten samen meer energie

Waar krijg jij energie van?

Wanneer je iets doet wat je leuk vindt, dan kun je daar enorm veel energie van krijgen. Wat is nu iets wat jij echt heel leuk vindt, maar momenteel niet doet? Is het bijvoorbeeld schilderen, dansen, wandelen of een andere hobby of sport? Wanneer jij meer tijd besteedt aan iets wat je echt leuk vindt om te doen, krijg je daar zoveel energie van terug. Boek dus een dansles, ga uit met vriendinnen of ga weer schilderen om zowel tot rust te komen en meer energie te krijgen.

Hormonen

Na de zwangerschap kun je het woord hormonen niet meer horen! Jouw hele lijf is van slag van hormonen en je bent blij toe dat deze tijd achter de rug is. Maar wist je dat na de bevalling jouw lichaam druk bezig is om weer te oude te worden? Dit betekent ook dat jouw hormonen van slag kunnen zijn om weer op oud niveau te komen. Laten hormonen nu ook echt een veroorzaker van vermoeidheid kunnen zijn.

Wil je van jouw vermoeidheid af? Zorg er dan voor dat jouw hormonen in balans komen. Dit doe je door gezond te leven, genoeg nachtrust en voldoende te bewegen. Ook kunnen etherische oliën, voedingssupplementen en kruidenthee helpen om sneller in balans te komen.

vrouw leest boek in bed - meer energie

Slechte gewoontes

Heb je last van vermoeidheid? Je kunt de schuld geven aan jouw drukke baan, jongere kinderen, slapeloze nachten en jouw drukke sociale leven. Maar is dit wel zo eerlijk? Er zijn genoeg slechte gewoontes die ervoor zorgen dat jij vermoeid raakt. Ga jij bijvoorbeeld te laat naar bed, waardoor jij sowieso de acht uur slaap niet haalt? Dan hoef je de schuld helemaal niet af te schuiven op jouw dreumes die nog eens in de nacht wakker wordt.

Beter eten

Ook kan een ongezond eetpatroon vermoeidheid veroorzaken. Onze tips voor meer energie zijn dan ook niet compleet als we het niet over beter eten hebben. Eet jij genoeg groente en fruit en jij wel divers genoeg? Een gezonde eetstijl is cruciaal voor hoe jij je voelt. Te veel vet en suiker zorgt ervoor dat je moe en lamlendig wordt. Ga beter eten en je voelt je binnen no-time een stuk beter. Wanneer jij voedingstekorten hebt, is vermoeidheid een van de eerste symptomen. Je doet er ook goed aan om jouw bloed te laten prikken om te zien of jij wellicht kamt met een voedingstekort wat de vermoeidheid kan veroorzaken.

Koffie

Je bent moe, dus een lekkere bak koffie lijkt het beste medicijn. Van cafeïne kun je een echte opkikker krijgen. Maar wanneer je vermoeid bent en afhankelijk wordt van jouw hete bak koffie, kan dit juist funest werken. Door afhankelijkheid van cafeïne, kun je juist erg vermoeid raken. Na jouw energie boost, komt de domper. Wil je meer energie? Dan kun je dit beter uit een kruidenthee halen dan uit koffie.

Dutjestijd

Heeft jouw kind nog dagelijks een slaapje nodig? Dit dutje is van groot belang voor het humeur van jouw kind. En laat dit nu net eens een mooi moment van de dag zijn dat jij helemaal voor jezelf kan plannen. Je kunt even lekker languit op de bank liggen en ook tegelijkertijd een uiltje knappen. Wanneer jij na een korte nacht met een baby, dreumes of peuter, zelf ook moe bent, dan is dutjestijd ook voor jou een echte aanrader. Een korte powernap waar jij direct meer energie van krijgt!

vrouw hardlopen in het park - meer energie

Tips voor meer energie: Kom in beweging

Wanneer je last hebt van vermoeidheid, is sporten wel echt het laatste waar je behoefte aan hebt. Toch kan beweging een remedie zijn voor vermoeidheid. Ga bijvoorbeeld ’s ochtends na het ontbijt direct een blokje om. Een klein wandelingetje kan een echte energieboost geven voor de rest van de dag. Door te bewegen en te transpireren raak je toxische stoffen kwijt uit jouw lichaam en zorg je voor een gezonde hormoonhuishouding. Het is een belangrijke tip in ons overzicht met tips voor meer energie.

Je geniet van adrenaline en serotine, deze hormonen zorgen ervoor dat jij je lekker in je vel voelt en meer energie hebt. Zorg er dus voor dat jij er iedere dag even uit bent. Ga hardlopen, fietsen, wandelen of schrijf je in bij een sportvereniging voor meer energie! Heb jij de energie er niet voor om het huis uit te gaan? Dit is geen smoes waardoor je niet kunt sporten. Doe thuis een work-out, sport mee achter de TV of doe yoga in huis.

Vermoeidheid is erg vervelend. Je bent niet jezelf meer en kunt minder genieten van alles om je heen. Wil je weer die leuke moeder worden met energie voor tien? Zorg er dan voor dat je niet over jouw eigen grenzen gaat. Neem genoeg tijd voor jezelf, doe activiteiten of hobby’s waar jij energie van krijgt en zorg voor een gezonde levensstijl. Met behulp van onze tips voor meer energie, kun jij al gauw meer energie krijgen! Start vandaag nog met gezond eten en genoeg bewegen Doe al jouw slechte gewoontes de deur uit en wees niet beschaamd om ’s middags samen met jouw dreumes of peuter te genieten van dutjestijd.