Regelmatig kom ik als kinderfysiotherapeut bij ouders op huisbezoek en merk ik dat baby’s te weinig op hun buik worden gelegd als ze wakker zijn. Sinds een tijdje geldt de regel dat baby’s niet meer op hun buik of in zijligging in bed neergelegd mogen worden om te slapen in verband met een verhoogde kans op wiegendood. Maar spelen op de buik is overdag juist heel belangrijk voor je baby. Daar mag je zeker al mee beginnen als je baby twee weken oud is! Graag vertel ik waarom het zo belangrijk is om je baby overdag regelmatig op de buik te leggen.

baby speelt met bal - spelen op de buik voor baby's

Vanuit buikligging ontwikkelt het kind zich verder

Als jouw kind op zijn rug ligt, dan gaan op den duur de beentjes de lucht in. Ze ontdekken hun knieën en voeten en zijn soms zo lenig dat er een voet naar de mond wordt gebracht. Dit is juist goed, want dan is jouw baby zijn buikspieren lekker aan het trainen.

In ruglig worden echter de nek- en rugspieren niet echt getraind. Deze spieren zijn wel erg belangrijk voor het leren kruipen, zitten en staan. Daarom is spelen in buiklig belangrijk. In deze houding traint je baby zijn nek- en rugspieren. Daarnaast zal je baby de volgende mijlpalen, zoals tijgeren, kruipen en zitten allemaal leren vanuit de buiklighouding. Want hoe ga je anders leren zitten vanuit rugligging? Probeer het zelf maar eens. Dat is erg zwaar he?!

baby speelt met bal - spelen op de buik voor baby's

Als je baby spelen op de buik te zwaar vindt

Als een baby net geboren is, dan is de buikligging maar al te zwaar. Baby’s zijn niet gewend om tegen de zwaartekracht in te bewegen. Het is dus heel logisch dat ze dit niet fijn vinden en dat ze wat kreunen als ze op hun buik liggen. Het hoofd is enorm zwaar voor ze om op te tillen. Maar dat is geen reden om jouw baby dan maar weer op zijn rug te leggen gedurende de gehele dag.

Probeer de buikligging telkens kort te oefenen tot het moment dat je kind het niet meer prettig vindt en gaat jengelen. Je wilt tenslotte geen negatieve ervaring voor jouw kind. Dus je hoeft je kind ook echt niet te laten huilen en op zijn buik te laten liggen om te oefenen. Begin eens kort met 10 seconden en doe dit bijvoorbeeld na elk verschoningsmoment. Je doet dit ook al zo gauw 6 keer per dag, dus je kunt lekker veel oefenen met de kleine. Op den duur zal je merken dat hij het langer kan volhouden en zelfs zijn hoofd kan draaien naar de andere kant. Wat een mijlpaal!

Mijn baby heeft reflux, wat moet ik dan doen?

Ik hoor vaak dat baby’s de eerste maanden niet op hun buik hebben gespeeld, omdat ze last hadden van reflux. Ook dan kun je oefenen, maar ik zou na iedere voeding eerst even 30 minuten wachten voordat je ze op hun buikje legt. Houd ze na de voeding dus eerst rechtop bij je. Daarna kun je heel kort je kindje op de buik leggen, zodat het toch deze houding oefent en de nek- en rugspieren traint. Ook hierbij geldt dat je je kind maar kort op de buik legt, tot het begint te jengelen.

Soms vergeet ik het spelen op de buik, is dat erg?

Je kent het misschien wel: je bent heel de dag druk bezig met verzorgen, voeden, troosten en knuffelen. Soms ga je nog op bezoek of wandel je met de kinderwagen een rondje park. En dan kan het bij ouders er nog wel eens bij inschieten. De buikligging is dan niet echt geoefend op de dag. Probeer de buikligging te integreren in je dagelijkse handelen en verzorging van je baby. Op deze manier vergeet je het niet.

Zoals ik net al aangaf, zou ik het in ieder geval na elke verschoningsmoment doen. Stel, je baby heeft al haren, dan zou ik zijn haren in de ochtend kammen in buikligging. Ook weer mooi meegenomen. Daarnaast kun je in buikligging ook beter de nekplooien schoon krijgen, dus ook handig om dit gelijk in buikligging te doen. En als je je baby verplaatst van A naar B, draag jouw baby dan in buikligging. Dit wordt ook zeker gezien als tummy time 😉

baby speelt met badeend in badje - spelen op de buik voor baby's