Wat leeft er allemaal bij jou in de sloot? Je ontdekt het tijdens de Slootjesdagen van het IVN! Zoek de grote spinnende watertor, tel hoeveel verschillende dieren en insecten je ziet en probeer de snelste zwemmers van de sloot te vangen met je schepnet. Van 5 tot en met 11 juni 2023 organiseert het IVN voor de negende keer de Slootjesdagen: een leerzaam, gratis maar vooral superleuk uitje voor ouders, grootouders en kinderen van 4 t/m 12 jaar.

Tijdens de Slootjesdagen staan op verschillende plekken door heel Nederland IVN natuurgidsen klaar met schepnetjes, loeppotjes en zoekkaarten om met jou op avontuur te gaan aan de waterkant. Ontdek alle soorten dieren in het Leeuwarderbos, ga op watersafari bij Haarzuilens, zoek mee naar de geelgerande watertor in Bakkum, ga aan de slag met schepnet en loeppotje in de Flessenhals in Borger of ga op onderzoek uit in het Schiebroeksepark in Rotterdam.

Je kunt – door mee te doen met de Slootjesdagen – ook een belangrijke bijdrage leveren aan het onderzoek naar het Nederlandse waterleven van Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en Wageningen Universiteit en Waterschappen. Doe waterproefjes en tel de diertjes in en om de sloot. Na afloop kun je de resultaten invullen op de website van Waterdiertjes.nl en dan zie je ook meteen wat de kwaliteit van (het water van) jouw slootje is.

Slootjes zijn belangrijk

Het is niet alleen heel leuk om op onderzoek te gaan naar alles wat er leeft in en om de sloot, maar ook belangrijk om te weten. Nederland heeft een netwerk van sloten van maar liefst 330.000 kilometer. Maar toch zijn al veel oorspronkelijke en karakteristieke landschapselementen zoals sloten en heggen verdwenen uit ons landschap, met name door grootschalige landbouw en uitbreiding van steden en wegen.

Behalve dat slootjes, houtwallen, bloemrijke slootkanten en zelfs muurtjes mooi zijn en bijdragen aan de sfeer in het landschap, zijn ze ook van ecologisch belang en voorkomen ze versnippering van ecosystemen. Ze zorgen ervoor dat dieren, insecten en planten in staat zijn om te migreren door het landschap.

Door middel van de Slootjesdagen wil IVN het bewustzijn van kinderen, ouders, grootouders en leerkrachten vergroten dat slootjes ontzettend belangrijk zijn voor de biodiversiteit in Nederland, maar ook voor het watermanagement. Kinderen kunnen zelf op onderzoek uitgaan en maken zo op een laagdrempelige manier kennis met het leven in en om de sloot.

Zo, genoeg educatie: waar kun je dit weekend in de sloot springen? Eh, op de waterkant op onderzoek uit gaan?

Slootjesdag in heel Nederland

Op 100 verschillende plekken door heel Nederland wordt een slootjesdag georganiseerd, dus ongetwijfeld ook bij jou in de buurt. Op de  website van de IVN vind je eenvoudig een locatie bij jou in de buurt waar je dit weekend samen met vriendjes, familie en de begeleiders van het IVM aan de slag kunt bij de sloot. Op deze website vind je ook informatie over hoe je een gezonde sloot herkent, kun je alvast de zoekkaart printen en bestuderen, kun je je eigen schepnet knutselen en je eigen sloot knutselen.

Voor scholen is er op de site van het IVN een gratis lespakket te downloaden voor de groepen 6 tot en met 8. De lessen zijn in de klas én natuurlijk rondom de sloot te geven. Zelf ervaren en onderzoeken staat natuurlijk centraal, kom alles te weten en wordt een echte slootjesonderzoeker!