Het nijntje museum in Utrecht is een populair museum bij ouders met jonge kinderen. Middenin het centrum van de Domstad is in de Agnietenstraat het leukste museum voor peuters en kleuters gemaakt: kinderen kunnen hier naar hartelust spelen en spelenderwijs leren over kunst, taal en beweging.

Het nijntje museum is speciaal ontwikkeld voor peuters en kleuters, dicht bij hun belevingswereld en op hun formaat. Kinderen kunnen er spelenderwijs leren door middel van kunst, taal en beweging.

nijntje museum utrecht entree

 

Wat kun je verwachten in het nijntje museum?

Meteen als je het museum in loopt weet je dat je de wereld van nijntje in stapt: de herkenbare (primaire) kleuren en de vriendelijke tekeningen van Dick Bruna komen je al in de garderobe tegemoet. Er zijn kluisjes waar je je tassen (gratis) kunt opbergen en ruimte waar je je buggy kunt stallen. Als je je kids nog in bedwang kunt houden tot die tijd, succes. Want alles nodigt meteen uit om te spelen en ontdekken.

nijntje museum - straat van het museum

Leerzaam spelen in het nijntje museum

Alle ruimtes in het museum hebben een eigen thema, gericht op het spelenderwijs leren en ontdekken van de wereld. Wat zit dat goed in elkaar, zeg. Het is een paradijs voor kinderen qua speelmogelijkheden en voor ouders is het overduidelijk dat er educatieve elementen in zitten. Net zoals Dick Bruna deed in zijn nijntje boekjes.

Je start in het huis van nijntje, waar je kunt koken, spelen, badderen, tanden poetsen en nijntje in bed toedekken. In het tuinhuisje kun je timmeren en de tuin bijhouden met de grasmaaier, plantjes water geven. Andere ruimtes zijn ‘bij de dokter’, waar je jezelf onder andere kunt wegen en meten en een heuse oogtest kunt doen, ‘in het verkeer’ kun je zelf de spoorbomen bedienen, leer je te wachten voor rood licht en kun je rondrijden op (loop)fietsjes en de trein of bus besturen.

In de ‘dierentuin’ kun je klimmen, glijden en klauteren, bouwen, en er is ook een ruimte waar geknutseld en gekleurd kan worden. In het museum vind je op meerdere plekken nijntje boekjes in alle talen, om even in te bladeren om uit voor te lezen tijdens een kleine speelpauze.

nijntje museum - tuin van nijntje met tuinhuisje

nijntje museum - nijntje verkeersplein met fietsjes

Vernieuwd nijntje museum 2023

Op woensdag 21 juni 2023 is het nijntje museum opnieuw geopend na een flinke verbouwing. Alle bestaande zalen zijn opgeknapt en vernieuwd en daarbij zijn er twee nieuwe themaruimtes gemaakt: ‘de boerderij van jan’ en ‘de winkel van betje’. Ook  ‘de leeszaal van nina’ waar boekjes liggen om uit (voor) te lezen. Dit is ook de plek waar regelmatig voorleesmomenten – in verschillende talen – georganiseerd worden. Op de route door het museum komen bezoekers vanzelf langs een 360 graden projectieruimte. Hier is een voorstelling te zien met boris beer in de hoofdrol.

nijntje museum - kleedkamer van nijntje

nijntje museum - huiskamer met haard

Toegankelijk museum

nijntje museum - toegankelijk museum rolstoelen en driewielers

Heel fijn en belangrijk: het nijntje museum is sinds de verbouwing nog toegankelijker dan voorheen voor alle kinderen. Het museum is rolstoelvriendelijk (er zijn rolstoelen beschikbaar) en er is rekening gehouden met kinderen met een visuele beperking en kinderen die doof of slechthorend zijn. Zo worden er onder andere rondleidingen in Nederlandse Gebarentaal georganiseerd.

Naast visuele activiteiten en spellen zijn er nu ook spellen met reliëf en met verschillende materialen voor sensorisch speelplezier voor het ontdekken met alle zintuigen. Er zijn geurkastjes, voelspellen en beweegspellen. Ook zijn er speciale cabines waar kinderen die prikkelgevoelig zijn even tot rust kunnen komen.

‘Ik wil niet belerend zijn, ik wil dat het gewoon leuk is voor een kind’ – Dick Bruna

nijntje museum-het bureau van dick bruna

 

Het nijntje museum is echt een aanrader!

Het nijntje museum is echt een superleuk (inter)actief uitje samen met je kind! Een van onze favorieten bij een dagje uit met kids in Utrecht. Een beetje nostalgie voor jezelf, en stiekem heel leuk om met je kind mee te spelen in het huis en in het verkeer. En als je na een uur of 2 uitgekeken en gespeeld bent (langer dan dit ben je echt niet bezig), dan loop je zo de Twijnstraat in voor een lekkere lunch of koffie en taart. Bijvoorbeeld bij het Vlaams Broodhuys, waar je voor kinderen gewoon een boterham (met jam, bijvoorbeeld) kunt bestellen en waar genoeg ruimte is om je kinderwagen of buggy te stallen.

Informatie voor je bezoek aan het nijntje museum

  • Koop online je tickets! Je bent goedkoper uit én je vermijdt teleurstellingen op drukke dagen. Ze hanteren dan namelijk een maximum aantal bezoekers in het museum.
  • Kom bij voorkeur met het openbaar vervoer. Het nijntje museum ligt in hartje Utrecht en hoewel er een parkeerterreintje in de buurt is, is daar niet altijd voldoende plek.
  • Eten en drinken is niet toegestaan in het nijntje museum. Bij de koffiecorner in het museum kan je lekkere snacks, een nijntje pannenkoek en drankjes krijgen. Die kan je daar nuttigen.
  • Alle ruimtes zijn bereikbaar met de trap of lift en er zijn vriendelijke medewerkers die alles in de gaten houden.
  • Het nijntje museum is niet alleen maar een speelparadijs, ook aan de ouders is gedacht in het museum. Zo vind je in elke ruimte bordjes met informatie over de ontwikkeling van nijntje en haar vriendjes, over Dick Bruna en meer leuke feitjes zoals dat sinds 2011 de tekeningen uit de nijntje-boeken gebruikt worden als inspiratie voor de ontwikkeling van nieuwe verkeersborden.
  • Meer informatie over het nijntje museum, de openingstijden en andere praktische zaken vind je op www.nijntjemuseum.nl