We hebben allemaal unieke kinderen

In mijn praktijk zie ik als kinderfysiotherapeut dagelijks verschillende, unieke kinderen. Op het ene moment zie ik een kind dat rondstuitert door de behandelkamer. Op het andere moment zie ik een kind voor me zitten dat bijna in de huid van zijn ouder kruipt. Het ene...

Sprookjesachtige knotwilgenroute in de Rhoonse grienden

Statig staan ze daar, keurig in het gelid. Sommige hebben alweer een volle bos op hun kop, andere nog niet. Knotwilgen, daarover heb ik het. Onmiskenbaar mijn favoriete bomen. In het Nationaal Park ‘De Biesbosch’, zeer dicht bij mijn huis, stikt het ervan. De bomen...

Opgroeien in de digitale wereld

Ik ben geboren in een analoge wereld. Kun je nagaan hoe oud ik ben. Mijn eerste kennismaking met de digitale wereld was de ‘Commodore 64’ die in de praktijk van mijn vader stond. Met name op mijn broer had dat ding een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Hij...

Zo organiseer je een slaapfeestje in de achtertuin

Is jouw kind binnenkort jarig en ben je op zoek naar een originele manier om een kinderfeestje te vieren? Een slaapfeestje in de achtertuin kan dan een leuk idee zijn! Je hebt voor zo’n slaapfeestje niet zoveel nodig en de kinderen zullen het fantastisch vinden. In...

Kind ziek op vakantie: Wat kun je doen?

Zijn jullie lekker met het gezin aan het genieten van zon, zee en strand, wordt je kind ziek op vakantie. Wat moet je doen en wie kun je bellen voor hulp? Wat te doen bij een zonnesteek of diarree? Handige tips om goed voorbereid op reis te gaan en wat je kunt doen...

Het Nijntje museum in Utrecht is een populair museum bij ouders met kinderen. Ook ik hoorde ik er goede verhalen over! Dus gingen mijn vriend en ik onlangs samen met ons zoontje van 2 naar de Domstad voor een ochtendje Nijntje & vriendjes.

nijntje-deur

Wat kun je verwachten in het Nijntje museum?

Meteen als je het museum in loopt weet je dat je de wereld van Nijntje in stapt: de herkenbare (primaire) kleuren en de vriendelijke tekeningen van Dick Bruna komen je al in de garderobe tegemoet. Er zijn kluisjes waar je je tassen (gratis) kunt opbergen en ruimte waar je je buggy kunt stallen. Als je je kids nog in bedwang kunt houden tot die tijd, succes. Na die ruimte is het: los! Letterlijk in ons geval, onze peuterzoon (momenteel in de fase dat mama overal mee naartoe moet) ging meteen op ontdekkingstocht. Alles is ruim opgezet en nodigt uit om te spelen en ontdekken.

We waren er op een zonnige zondagochtend vlak na openingstijd en hoewel ik had verwacht dat het enorm druk zou zijn, viel het me enorm mee. Het museum heeft 10 ruime kamers waar kinderen vrij kunnen bewegen en spelen. Onze peuter had het enorm naar zijn zin en vond elke ruimte één grote ontdekking. Met name de interactieve dingen (knopjes! geluiden!) vond hij erg leuk.

‘Ik wil niet belerend zijn, ik wil dat het gewoon leuk is voor een kind’ – Dick Bruna

nijntje-illustrator

Leerzaam spelen in het Nijntje museum

Alle 10 ruimtes in het museum hebben een eigen thema, gericht op het spelenderwijs leren en ontdekken van de wereld. Wat zit dat goed in elkaar, zeg. Het is een paradijs voor kinderen qua speelmogelijkheden, en voor ouders is het overduidelijk dat er educatieve elementen in zitten. Net zoals in de Nijntje boekjes. Je start in het huis van Nijntje, waar je kunt koken, spelen, badderen, tanden poetsen en Nijntje in bed toedekken. In het tuinhuisje kun je timmeren en de tuin bijhouden met de grasmaaier, plantjes water geven.

Voorlezen in het Nijntje museum

Andere ruimtes zijn ‘bij de dokter’, waar je jezelf onder andere kunt wegen en meten en een heuse oogtest kunt doen, ‘in het verkeer’ kun je zelf de spoorbomen bedienen, leer je te wachten voor rood licht en kun je rondrijden op (loop)fietsjes en de trein of bus besturen. In de ‘dierentuin’ kun je klimmen, glijden en klauteren, bouwen, en er is ook een ruimte waar geknutseld en gekleurd kan worden. Iedere zondagmiddag wordt er voorgelezen in het Nijntje Museum. In het museum vind je op meerdere plekken Nijntje boekjes in alle talen, om even in te bladeren om uit voor te lezen tijdens een kleine speelpauze.

Eten en drinken zijn niet toegestaan in het Nijntje museum. Bij de koffiecorner kan je lekkere snacks, een Nijntje pannenkoek en drankjes krijgen. Die kan je daar nuttigen. Alle ruimtes zijn bereikbaar met de trap of lift en er zijn vriendelijke medewerkers die alles in de gaten houden. Het Nijntje museum is niet alleen maar een speelparadijs, ook aan de ouders is gedacht in het museum. Zo vind je in elke ruimte bordjes met informatie over de ontwikkeling van Nijntje en haar vriendjes, over Dick Bruna en meer leuke feitjes zoals dat sinds 2011 de tekeningen uit de Nijntje-boeken gebruikt worden als inspiratie voor de ontwikkeling van nieuwe verkeersborden.

rijden

nijntje-boekjes

nijntje-werkplaats

Het Nijntje museum is echt een aanrader!

Het Nijntje museum is echt een superleuk (inter)actief uitje samen met je kind! Een van onze favorieten bij een dagje uit met kids in Utrecht. Een beetje nostalgie voor jezelf, en stiekem heel leuk om met je kind mee te spelen in het huis en in het verkeer. Althans, dat vond ik. En als je na een uur of 2 uitgekeken en gespeeld bent (langer dan dit ben je echt niet bezig), dan loop je zo de Twijnstraat in voor een lekkere lunch of koffie en taart. Wij aten bij het Vlaams Broodhuys een broodje, waar je voor kinderen gewoon een boterham (met jam, bijvoorbeeld) kunt bestellen en waar genoeg ruimte is om je kinderwagen of buggy te stallen.

Informatie voor je bezoek aan het Nijntje museum

  • Koop online je tickets! Je bent goedkoper uit én je vermijd teleurstellingen op drukke dagen. Ze hanteren dan namelijk een maximum aantal bezoekers in het museum.
  • Kom bij voorkeur met het openbaar vervoer. Het Nijntje museum ligt in hartje Utrecht en hoewel er een parkeerterreintje in de buurt is, is daar niet altijd voldoende plek.
  • Meer informatie over het Nijntje museum, de openingstijden en andere praktische zaken vind je op www.nijntjemuseum.nl