Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Een kind krijgen geeft veel plezier en toevoeging aan het gemiddelde leven van een gezin. Je leven ziet er plots anders uit wanneer je een ouder bent geworden. Je kunt er veel plezier uithalen en bovendien is het heel leerzaam om een ouder te zijn en een kind op te voeden. Niet alleen leer jij je kind dan veel bij, maar je leert zelf ook veel meer bij. Het opvoeden van een kind is namelijk een heel dynamisch proces met vallen en opstaan. Het gaat vrijwel niemand echt gemakkelijk af en het is ook niet erg om af en toe fouten te maken.
Hoe jonger je kind is, hoe lastiger dit over het algemeen is. Dat is natuurlijk ook wel logisch, aangezien baby's heel slecht informatie kunnen overdragen. Het is dan logisch dat dat voor de gemiddelde ouder als zeer lastig wordt ervaren, want hoe ga je daar nou precies mee om? Als een baby bijvoorbeeld huilt. Hoe ga je daar dan mee om? Is het verstandig om bij elke kreet je baby te troosten, of moet je soms afwachten. Elke ouder pakt het op een andere manier aan. De meningen van opvoeddeskundigen over hoe je dit moet aanpakken verschillen ook. In dit artikel zal het troostreflex bij baby's worden behandeld.
Waarom huilen baby's?
Het is algemeen bekend dat baby's veel huilen. Hoe jonger baby's zijn, hoe meer ze doorgaans huilen. Het is dus meer een standaard dan een regel dat jonge baby's soms wel uren per dag huilen. Veel mensen vragen zich af waar dit door komt. Dit kan natuurlijk verschillende oorzaken hebben. De ene baby huilt bovendien ook veel meer dan de andere baby, dus daar zit dan ook nog eens een groot verschil in. Een van de theorieën is dat jonge baby's heel vroeg huilen, omdat ze nog liever niet uit de baarmoeder willen. De eerste paar maanden moeten ze dus nog wennen aan de echte mensenwereld en dat zou dan een reden kunnen zijn waarom baby's zo excessief huilen in hun jonge jaren.
Wanneer huilt een baby het meest
Natuurlijk is elke baby verschillend, dus het is lastig om hier een exact sluitend antwoord op te geven. Maar over het algemeen huilt een baby het meest rond de zesde week. Dan kan het zijn dat de gemiddelde baby een aantal uren per dag huilt. Wanneer de baby enkele maanden ouder wordt, is de kans echter groot dat dit huilen geleidelijk weer gaat afnemen. Sommige baby's huilen heel veel en ouders kunnen het dan soms lastig vinden om daar op een goede manier mee om te gaan. Want hoe pak je zoiets nou precies aan?
Maak je je zorgen: doe dit om je baby te troosten
Als je baby heel veel huilt en je maakt je daar zorgen over, dan kan het verstandig zijn om professionele hulp in te schakelen. Er kan namelijk iets aan de hand zijn met je baby. Je kunt je daar dan erg ongerust om maken en dat is iets wat je natuurlijk wil voorkomen. Je kunt beter voorzorgsmaatregelen nemen, dan niets doen en je alleen maar onnodig druk maken. Mocht je hulp hebben gezocht en er is uit gekomen dat er waarschijnlijk niets aan de hand is? In dat geval kan het verstandig zijn om je baby te troosten wanneer deze veel huilt. Volgens onderzoekers hebben baby's namelijk een natuurlijk troostreflex. Dit houdt in dat wanneer je bepaalde handelingen verricht, een kind zichzelf automatisch kan troosten via dit reflex. Maar hoe stel je dit troostreflex nou in werking? Vraag je je waarschijnlijk af. Daar zijn verschillende methodes voor die nu zullen worden uitgelicht.
Een speen geven
Een goede manier om je baby te troosten is door je baby een speen te geven. Veel baby's waarderen dit en het zal er dan ook voor zorgen dat je baby rustiger wordt. Baby's worden niet voor niets soms als zuigelingen aangeduid. Een speen kan dus helpen. Is je baby vaak aan het huilen? Zorg er dan altijd voor dat je een speen bij de hand hebt. Let wel: maak deze speen altijd goed schoon van te voren. Je wilt natuurlijk niet dat je baby ziek wordt.
Bewegen
Een veelgebruikte manier om baby's te troosten, is door je baby te laten bewegen. Dit kan op verschillende manieren tot uiting komen. Enerzijds kun je bijvoorbeeld je baby goed vastpakken en hem of haar in je hand wiegen. Dit is vaak een goede methode om de baby weer een beetje tot rust te laten komen. Zeker in combinatie met het troost-effect kan dit namelijk zeer effectief zijn. Maar daarnaast is het soms ook functioneel om met de baby te gaan wandelen. Door wandelingen kan een baby ook heel rustig worden. Bijvoorbeeld een blokje om in een kinderwagen. Op die manier kan de baby rustig worden en zal erin resulteren dat deze minder zal huilen. Ook een schommelstoel kan heel handig zijn. Door het schommelen kan het namelijk zo zijn dat je baby moe wordt en daardoor weer gemakkelijker in slaap zal vallen.
Liedjes zingen
Je baby troosten kan ook door liedjes te zingen. Dit hoeven geen hele diepzinnige liedjes te zijn, maar het gaat meer om de ritmische tonen, alwaar een baby rustig van kan worden. Aan de ene kant kun je deze tonen zelf tot stand brengen, maar het is ook mogelijk om wat speelgoed te kopen alwaar monotone baby-geluidjes uitkomen. Een kind kan daar over het algemeen erg rustig van worden en dat is natuurlijk een groot voordeel te noemen.
Geavanceerde middelen
Tegenwoordig heb je ook veel luxe middelen op de markt, waar de moeders van vroeger alleen maar van zouden kunnen dromen. Zo zijn er tegenwoordig veel zogenaamde babyshushers op de markt. Een dergelijke apparaat creëert specifieke rustgevende geluiden waar een baby heel rustig van wordt. Het voordeel van een shusher is dat de geluiden bewezen werken bij de kinderen. Vaak werkt het nog beter dan eigen geluiden die je maakt. Bovendien kan de babyshusher overal mee naartoe genomen worden, waardoor je hem dus ook mee kan nemen wanneer je bijvoorbeeld op vakantie gaat.
Methodes
Sommige baby's kunnen zeer hardnekkig huilen en dan is er bijna geen beginnen aan. Zelfs de aangeboden hulpmiddelen kunnen dan geen soelaas bieden. Om die reden zijn er tegenwoordig echte methodes ontworpen om een baby te kalmeren en deze weer blij te maken. Zo is de Happiest-baby methode tegenwoordig heel populair. Dit is bedacht door verschillende orthopedagogen die een goede manier zochten om baby's middels een bekwame en eenvoudige methode van het huilen af te krijgen. Maar hoe ziet die methode er nu uit? Vraag je je waarschijnlijk af. In principe zijn er een aantal stappen die worden gevolgd bij deze methode.
De eerste stap is het inwikkelen van de baby. Dit resulteert erin dat de baby zich meer beschermd voelt en dit kan het troostreflex al enigszins in de hand werken. Vervolgens is het verstandig om de baby vast te pakken. Op die manier voelt de baby de connectie met de moeder en dat is een positief iets. Het beste kun je dit doen in de zijligging, maar ook in de buikligging is mogelijk. Dit is ook afhankelijk van wat je baby prefereert. Vervolgens kun je sussende toontjes tegen je baby zeggen. Tegelijkertijd met het zeggen van sussende toontjes kun je jouw kind wiegen. Op die manier kan die enigszins rustig worden en dat is natuurlijk heel belangrijk. Wanneer je kind enigszins gekalmeerd is, kun je hem of haar vervolgens een speen geven. Na deze stappen is de kans groot dat je baby niet meer hoeft te huilen.
Eindbeschouwing
Zoals je hebt kunnen lezen zijn er dus veel methodes om een baby te troosten. Welke manier het beste is, is enigszins afhankelijk van je baby, maar ook de leeftijd en de hoeveelheid van het huilen. In principe huilen baby's altijd. Ook zit er veel verschil in de hoeveelheid van het huilen. Sommige baby's huilen vaak, anderen wat minder. Wanneer je baby echter heel vaak huilt, kan er ook wat anders mis zijn. Zeker als de troostmanieren ook totaal niet werken kan er dus wel wat aan de hand zijn. Mocht dat het geval zijn, dan is het altijd verstandig om hulp te zoeken. Al is het maar om jezelf een beetje gerust te stellen. Je wilt natuurlijk niet dat er wat ergs aan de hand is. En mocht dat wel zo zijn, dan wil je daar natuurlijk op tijd bij zijn.