De baby is 1 jaar, de eerste verjaardag vindt plaats. De ouders zijn apetrots en emotioneel. Ze blikken terug op de bevalling, de geboorte en het afgelopen jaar als de baby 12 maanden is.

Baby 12 maanden: De eerste verjaardag

Het moment dat je baby 1 jaar oud wordt, is een moment om nooit meer te vergeten. De eerste verjaardag van jouw kleintje staat voor eeuwig in je geheugen gegrift. Dat komt niet alleen doordat jij vele voorbereidingen hebt getroffen om er een geweldige dag van te maken, maar ook doordat het prachtig is om jouw kleintje te zien stralen met al zijn cadeaus, eerste taartje (hij mag voor het eerst suiker eten) en prachtige feestkleding. Alleen al hoe hij met zijn handjes wijst en graait naar alle ballonnen en slingers om hem heen, is geweldig om te zien.

Als je baby 12 maanden is, moet je baby op zijn eerste verjaardag, door zijn eenkennigheid wellicht even wennen aan een huis vol visite. Toch duurt het niet lang, hij heeft al snel in de gaten dat al die mensen hem mooie cadeaus brengen en hem alle aandacht van de wereld geven. Al snel gaat je baby de clown uithangen.

baby-12-maanden-verjaardag

Ontwikkeling als je baby 12 maanden oud is: wat heeft hij al veel geleerd

Nu je baby 12 maanden oud is en dus alweer 1 jaar oud, denk je veel na over het afgelopen jaar en wat jouw baby daarin allemaal heeft geleerd. En dat is zeker niet niks.

Motorische ontwikkeling

Gemiddeld is een baby van 12 maanden 76 centimeter lang en weegt hij 9400 gram. Jouw baby heeft zich in een jaar tijd verdrievoudigd in zijn gewicht. Zijn lengte is een derde keer zo groot geworden. Op de verjaardagstoel zit dan ook al een hele grote baby. Of vind je jouw eenjarige nog steeds een kleintje?

Mocht je dit nog vinden van zijn grootte, dan vind je dat misschien niet meer van de manier waarop hij zich beweegt. Jouw baby heeft vanuit stil liggen, geleerd om te tijgeren, te kruipen en misschien zelfs al te staan of te lopen. Zelfstandig leren zitten gaat hem ook al uitstekend af. Hij zit al gezellig bij de grote mensen in zijn kinderstoel. Een fijne motoriek had jouw kleintje een jaar geleden nog niet. Nu kan hij al heel gericht de kleinste dingen vastpakken in de pincetgreep.

Zintuigelijke ontwikkeling

Op zijn eerste verjaardag is jouw baby volop bezig met kijken, horen, ruikt, proeven en voelen. Hij kijkt met grote ogen naar de slingers, ballonnen en bezoek. Hij hoort hoe er voor hem wordt gezongen, ruikt aan zijn verjaardagstaart, proeft ervan en voelt met zijn vingers aan alle prachtige cadeaus.

Cognitieve ontwikkeling

De eerste verjaardag gaat niet ongemerkt aan jouw kleintje voorbij. Hij is er al heel goed bij met zijn koppie. Hij bewondert alles met volle aandacht, hangt de clown uit en slaat alles aandachtig op in zijn baby geheugen. Het bezoek bewondert jullie kleintje om alles wat hij heeft geleerd in het afgelopen jaar; zijn cognitieve ontwikkeling is duidelijk zichtbaar.

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Uiteraard heeft jullie kleintje vooral aandacht voor zijn papa en mama, maar er komt ook weer wat plek vrij voor andere mensen om hem heen, zoals zijn oma en zijn buurvrouw die vaak op hem komen passen. Hij slaat de gezichten van deze mensen op in zijn geheugen en weet nu wie ze zijn. Op de verjaardag van je baby van 12 maanden zie je duidelijk dat je baby een voorkeur heeft voor de mensen die hij het vaakst ziet. Daar kijkt en glimlacht hij het vaakst naar. Ook kruipt hij er geregeld even naartoe voor een heerlijke knuffel.

Taalontwikkeling

Zingt je baby al mee met zijn eerste verjaardagsliedjes? Dat lukt waarschijnlijk nog niet, maar het woordje ‘hoera’ lukt misschien al wel. Uiteraard slaat hij daarbij zijn handjes hoog de lucht in, terwijl er een brede grijns op zijn gezicht verschijnt als je baby 12 maanden is.

Moeder van een baby 12 maanden oud: een emotioneel moment

Merk jij ook dat je erg emotioneel bent op de eerste verjaardag van jouw kleintje, die alweer zo groot is geworden? Dat is natuurlijk niet gek. Er is zoveel gebeurt in het afgelopen jaar, zoveel veranderd in je leven als je baby 12 maanden is. Het begon met het moment dat je een zwangerschapstest deed en vol spanning zag dat je zwanger was. Een zwangerschap ondergaan was ook niet niks: lichamelijke zwangerschapskwaaltjes doorstaan, hormonen die door je lijf gieren, je lichaam dat compleet verandert en het besef dat je zou gaan bevallen en moeder zou worden.

De bevalling was ook niet niks. Daarna volgde een van de mooiste momenten van je leven: de geboorte van je kindje. In de kraamtijd en de maanden daarop leefde je op een roze wolk, zo verliefd was je op je kleintje. En nu je er over nadenkt ben je dat nog steeds: op het karaktertje en op alles wat hij in het afgelopen jaar heeft ontwikkeld. Wat ook veranderde is jouw vrije leventje.

Van een vrij mens ben je verandert in een huismus die druk in de weer is met haar baby en het huishouden. Je bent verandert van een vrolijke, onbezorgde partner in een sacherijnige, oververmoeide partner. Jullie relatie is er hierdoor niet beter op geworden Of valt dit laatste wel mee en genieten jullie vooral veel van het samen verzorgen en opvoeden van jullie baby? Hoe dan ook, nu staan jullie hier samen, op een hele speciale dag: de eerste verjaardag van jullie baby. Tranen van vreugde prikkelen in jullie ogen.

baby-12-maanden-gezin

Wat moet je doen als je baby 12 maanden is?

Het consultatiebureau mag je een keer overslaan als je baby 12 maanden is. Zo kun je je volledig op de eerste verjaardag van je kind richten. Hoe lang van te voren was je al bezig met de voorbereidingen? Een maand, een paar weken of een week? Het is fijn dat het nu eindelijk zover is en je je volledig op je baby kunt richten, die volop geniet van zijn allereerste feestje. Hoe vieren jullie het? Groots of wat kleiner. Het is belangrijk bij deze keuze dat je goed kijkt naar je kind. Wat voor type is het? Iemand die het heerlijk vindt om omringt te zijn door mensen of iemand die meer geniet van kleiner gezelschap?

Heb je inspiratie nodig voor het allereerste verjaardagscadeau voor je kind? Hier zijn een paar ideeën voor cadeaus als je baby 12 maanden is.

  • een loopfiets
  • een zandbak
  • een klein tafeltje met een stoeltje is erg leuk als je baby 12 maanden is
  • een poppenwagen
  • een babypop
  • een poppenhuis
  • een autogarage
  • een gereedschapskist

Tip van de maand: Maak een fotoboek van baby’s eerste jaar

Misschien heb je al een of meerdere fotoboeken liggen als je baby 12 maanden is, misschien nog helemaal niet. Het is een heel goed idee om een speciaal fotoboek te maken van jouw baby’s eerste jaar: van zijn geboorte tot aan zijn eerste verjaardag. Het is altijd moeilijk om foto’s te selecteren, zeker als je er duizenden gemaakt hebt, zoals van jouw baby. Kies alleen de allermooisten uit en plaats niet teveel foto’s op een pagina. Eentje kan al genoeg zijn. Zo kun je nog beter zien hoe jouw baby zich in het afgelopen jaar heeft ontwikkeld en kun je al je herinneringen nog beter bewaren.

Herinneringen maken en bewaren