Meer jonge kinderen dan ooit hebben overgewicht, maar er is genoeg dat je kan doen om je kleuter te helpen een gezond gewicht te bereiken. In onderstaand artikel krijg je enkele praktische tips aangereikt hoe je overgewicht bij je kleuter tussen twee en vijf jaar opnieuw in evenwicht kan brengen door kleine nieuwe eetgewoontes in te voeren. Of doe een beroep op voedingsdeskundigen. Zij kunnen eveneens zorgen voor uitstekende raadgevingen. Hier lees je een paar bruikbare tips.

Het aantal kleuters met overgewicht groeit gestaag

Overgewicht van je kleuter is slecht voor de gezondheid, nu en in de toekomst. Kinderen met overgewicht zullen eveneens te zwaar zijn als ze volwassen worden waardoor ze een verhoogd risico lopen op een reeks gezondheidsproblemen zoals hartaandoeningen, diabetes en beroertes. Bovendien is het niet altijd eenvoudig overgewicht bij je kleuter vast te stellen. Je kan best hiervoor een BMI berekening online maken als ondersteuning. Gelukkig is er bemoedigend nieuws. Je kan veel doen om je kleuter te helpen een gezond gewicht te bereiken en te behouden. Onthou dat jij je zorgen maakt over het gewicht van je kind, je altijd advies kan inwinnen bij een huisarts of voedingsdeskundige.

Hoe kinderen obesitas krijgen

Net als volwassenen worden kinderen te zwaar wanneer ze meer energie verorberen door eten en drinken dan ze gebruiken. In tegenstelling tot volwassenen groeien kinderen nog steeds en dat betekent dat ze meer energie nodig hebben om te groeien. Het is van vitaal belang dat ze deze energie krijgen van voedzaam gezond voedsel en niet van voedingsmiddelen die gevuld zijn met vet en suiker. De twee grote boosdoeners voor overgewicht. Het klinkt misschien vreemd, maar de meeste kinderen met overgewicht hoeven niet op dieet te gaan of af te vallen. In plaats daarvan kunnen ze proberen hun gewicht hetzelfde te houden als ze groter worden. Op die manier komen ze steeds dichter bij een gezond gewicht. Maar als je kleuter een BMI met overgewicht heeft is het belangrijk dat het eetgedrag verandert en regelmatig aan fysieke activiteit wordt gedaan om het het ideale gewicht te bereiken.

Zorg voor gezond eten voor je kleuter en geef het goede voorbeeld

Als het gaat om het dieet van je kind wanneer je overgewicht vaststelt, moet je geen calorieën beginnen te tellen. Geef in plaats daarvan een gezond, uitgebalanceerd dieet dat je kind een leven lang gezond eten biedt. De beste manier om je kind gezond te laten eten, is zelf het goede voorbeeld geven. Als je kleuter aan overgewicht lijdt, denk dan eens aan de houding ten opzichte van voedsel bij je thuis. Eet je samen als een gezin of eet je tussendoor snacks? Staat de televisie aan tijdens de maaltijden? Vertrouw je op kant-en-klaar maaltijden of bereid je zelf eten voor? Stel een regelmatig menuschema op zodat het hele gezin van maaltijden kan genieten in plaats van toe te laten dat je kind snacks neemt wanneer zij of hij daar zin in heeft. Een voorbeeld stellen als ouder is superbelangrijk. Kook hetzelfde voedsel voor iedereen, ook als het niet mogelijk is voor iedereen om tegelijk te eten.

Bewegen en actief zijn bij je kleuter

Lichaamsbeweging verbrandt calorieën wat je kind heeft opgenomen. Het is ook belangrijk als je kleuter sterke, gezonde botten en spieren ontwikkelt. Het beste van alles is dat actief zijn, deel uitmaakt van de kindertijd. Kinderen die alleen kunnen lopen, zouden elke dag minstens drie uur actief moeten zijn. Afgezien van wanneer ze slapen, moeten kinderen jonger dan vijf jaar vermijden langdurig inactief te zijn. Urenlang tv kijken of te lang vastzitten in een buggy is niet goed voor hun gezondheid en ontwikkeling.

Gezonde eetgewoontes voor kleuters met overgewicht

Hieronder vind je een kleine opsomming welke maatregelen je kan treffen om obesitas te beperken:

  • Bereid je maaltijden op basis van zetmeelrijke koolhydraten zoals pasta, rijst en aardappelen
  • Eet vijf porties fruit en groenten per dag
  • Eet magere eiwitten zoals vlees, vis, eieren, bonen, peulvruchten en linzen
  • Verminderen met verzadigd vet die je vindt in verwerkt vlees, cakes, taarten en koekjes
  • Beperk suikerhoudende voedingsmiddelen en koolzuurhoudende dranken
  • Hou suikerhoudende dranken beperkt tot het minimum. Ongezoet vruchtensap kan je verdunnen met water
  • Gebruik weinig of geen zout, zowel in de keuken als op tafel. Supermarktmaaltijden en vleeswaren bevatten veel zout

Gezonde snacks voor kleuters onder de vijf jaar

Als je kind honger heeft tussen de maaltijden door, geef het dan gezonde snacks zoals vers fruit of een glas melk. Vermijd sowieso suikerhoudend voedsel zoals chocolade en gebak. Calcium is superbelangrijk voor kinderen. Zorg ervoor dat je kind dagelijks drie porties calcium voedsel heeft. Dat kan in de vorm van een stuk kaas, een glas melk en yoghurt zijn.

Tips voor kieskeurige eters

Als je kind weigert bepaalde voedingsmiddelen te eten, is het uiteraard moeilijker om een gezonder dieet te introduceren. Probeer de eetgewoonten stapsgewijs te veranderen. Denk eerst aan de rest van de eetgewoonten van het gezin in de hoop dat je kind de eetgewoonte kopieert. Als je zelf bijvoorbeeld geen groenten eet, zal het hoogst onwaarschijnlijk zijn dat je kind dat wel zal doen. Breng jouw kind geleidelijk nieuwe voedingsmiddelen aan, zowel groenten en fruit. Probeer deze volgende tips eens uit:

  • Geef aanvankelijk kleine hoeveelheden. Grote porties onbekend voedsel zullen als onaangenaam worden ervaren
  • Prijs je kind om nieuw voedsel uit te proberen.
  • Geef nooit op. Wetenschappelijke onderzoek heeft uitgewezen dat je soms vijftien keer opnieuw moet proberen voor je resultaat boekt

Beperk de tijd om op schermen te kijken

Er is geen snel advies over hoeveel teveel is, maar vakspecialisten adviseren dat dat kinderen niet meer dan twee uur per dag televisie mogen kijken. Een aanrader is om alle elektronische schermen uit de slaapkamer te verwijderen zoals videogames of andere spelletjes waar een kleuter een scherm voor gebruikt. Onvoldoende slaaprust werkt zwaarlijvigheid in de hand naast gedrag en de humeurigheid van een kind.