Veel ouders vragen zich af wat hun kinderen als hobby moeten gaan doen. Natuurlijk heeft je kind daar ook een eigen keuze in. Je wilt immers dat je kind veel plezier heeft bij zijn hobby. Veel ouders die dwingen kinderen min of meer om een hobby te zoeken. Het nadeel is dan dat de kinderen vaak geen motivatie hebben. Dan is het snel voorbij met de pret en moeten ze weer wat anders gaan zoeken. Het is belangrijk om goed te luisteren naar je kind. Weet hij niet precies wat hij echt leuk vindt? In die gevallen kun je hem of haar vragen waar zijn interesses liggen. Als ouder kun je vaak zelf ook wel vaststellen wat leuk is voor je kind en minder leuk. Heeft je kind bijvoorbeeld een grote fantasie. Dan kan toneelles echt iets zijn voor je kind. In dit artikel lees je meer redenen waarom tonneelles een goede hobby voor je kind is.

Het prikkelt de fantasie

Een belangrijke reden waarom toneelles zo leuk is voor kinderen, is omdat het de fantasie prikkelt. Zoals je ongetwijfeld wel weet hebben kinderen een eindeloze stroom aan fantasie. Zeker wanneer ze nog jong zijn; ontwikkelt zich dit zeer snel. Het mooie is dat kinderen dan ook altijd dingen zoeken waarmee ze de fantasie kunnen stimuleren. Zo gaan veel kinderen bijvoorbeeld met barbies spelen. Kinderen maken dan een waar rollenspel. Ze spelen bijvoorbeeld vader en moedertje, maar vaak doen ze nog veel meer dingen. Ook toneelspelen prikkelt dus de fantasie. Misschien nog wel intenser dan wanneer je met poppen speelt. Bij toneel moet je je namelijk volledig in iemand verplaatsen. Je neemt dus geheel een andere rol aan en moet daar dan ook naar handelen. Je moet dus oneindig veel fantasie hebben om daar succesvol in te zijn. Les nemen is dan ook een goede training om deze stroom van fantasie te stimuleren.

Een gouden toekomst

Hoe sneller kinderen leren om te acteren, hoe groter de kans is dat ze er talentvol in worden. Zoals je misschien wel eens hebt gehoord, leren kinderen de meeste zaken aan op jonge leeftijd. Een jong kind leert bijvoorbeeld veel gemakkelijker een andere taal aan dan een ouder persoon. Zo werkt het dus ook met andere talenten die ontwikkeld kunnen worden. Veel toneelspelen zorgt er niet alleen voor dat je kind veel plezier heeft, maar misschien zit er in de toekomst nog wel wat in het vat. Mensen die vroegtijdig toneelles hebben gevolgd eindigen nog wel eens in grote toneelstukken later. Ook kan het zo zijn dat die mensen in films eindigen of in reclames, of ander soort acteerwerk. Heeft je kind die ambities? Je kunt er dan niet vroeg genoeg mee beginnen om die talenten te ontplooien! Natuurlijk moet plezier bovenaan staan, maar het is altijd leuk meegenomen als je er carrière-technisch later misschien ook nog wat aan hebt. Zeker met de automatisering in ons achterhoofd, is bijvoorbeeld de kans groot dat veel banen in de toekomst verloren gaan.

Sociale ontwikkeling

Toneelspelen is ook hele erg goed voor de sociale ontwikkeling van een kind. Om meerdere redenen is het goed voor de sociale ontwikkeling. Allereerst omdat kinderen met toneelspelen moeten leren samenwerken. Er is namelijk een specifiek script. Iedereen krijgt een andere rol. Maar samen moet je er wat van maken. Dit is dus erg goed voor de sociale ontwikkeling. Ook omdat kinderen tijdens toneelspelen zich moeten verplaatsen in andere rollen. Bovendien is het zo dat ze een bepaalde houding binnen een groep moeten aannemen. Ook dit hoort bij de sociale ontwikkeling, want dan kun je nagaan hoe assertief of introvert je kind is. Waar positioneert hij of zij zich het liefst? Ook is het zo dat kinderen in het dagelijks leven niet echt op de voorgrond durven te treden, maar daarentegen juist bij toneel wel naar voren durven komen. Dit komt omdat ze dan een andere rol aannemen en dat dan een stukje minder eng is.

Toneelspelen als jong kind is ook erg goed voor de algemene schoolontwikkeling in de toekomst. Aangezien kinderen dan in de aandacht staan. Ze leren dus omgaan met aandacht. Op die manier wordt het dan bijvoorbeeld makkelijker om een presentatie te geven op de basisschool. Vaak hebben ze dan al geleerd hoe ze duidelijk moeten articuleren en zijn de kinderen dan in de regel ook minder nerveus. Ook voor de middelbare school en latere opleidingen is het dan ook nog eens relevant. De algemene sociale ontwikkeling wordt met toneelles dus in een positief daglicht gesteld.

Bewust van de uiting

Ook leert toneelspelen kinderen meer bewust worden met betrekking tot de manier hoe ze zich uiten. Hoe gebruiken ze bijvoorbeeld hun handen, emoties en hoe ziet de mimiek eruit. Bij toneelles komen kinderen daar achter. Allereerst leren ze de basisvaardigheden aan, maar daarnaast wordt er vaak ook meer de diepte in gegaan. Natuurlijk is niet elk kind even talentvol. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je kind problemen heeft met articuleren. Tijdens het toneelspelen kan er dan echter getraind worden, zodat er beter kan worden gearticuleerd. Ook hoe je lichaamstaal moet gebruiken krijg je bijvoorbeeld aangeleerd met toneelspelen. De kracht van lichaamstaal gebruiken, terwijl je aan het praten bent, is ongekend. Je kunt dan met veel meer passie vertellen en mensen luisteren zeer aandachtig naar je kind.

Welke leeftijd beginnen?

Veel mensen vragen zich af wat met betrekking tot toneelspelen nu precies de ideale leeftijd is om te beginnen. Dit is van een aantal zaken afhankelijk. Hoe eerder beginnen, hoe beter, maar vaak hebben toneelscholen wel minimumleeftijden. Het is dus ook belangrijk dat daar rekening mee wordt gehouden. Veelal is de minimumleeftijd bij toneelscholen vier jaar. Ze komen dan terecht in een klas met leeftijdsgenoten. Hoe jonger het kind is, hoe eenvoudiger de toneelles aanvankelijk zal zijn. Dat is natuurlijk logisch, want de ontwikkeling van een kind gaat erg snel. Vierjarige kinderen kunnen natuurlijk nog niet gehele monologen onthouden. Vaak wordt er dus rustig aan begonnen. Op het begin bestaat toneelspelen vooral uit verkleden. Het kan dan zijn dat ze op het toneel dieren moeten nadoen of iets dergelijks. Hoe ouder kinderen worden, hoe meer uitdagend het toneelspelen wordt. Na een tijdje krijgen ze echte rollen en moeten ze bijvoorbeeld ook lang op het podium staan. Natuurlijk ontwikkelt het ene kind zich sneller dan het andere kind. Dus ook daar moet rekening mee worden gehouden.

Improvisatie

De kracht van toneelspel, is ook dat je erdoor leert improviseren. Niet alleen is dit handig voor het toneelspelen, maar ook is dit handig wat betreft andere facetten in het dagelijks leven van je kind. Improviseren zorgt er namelijk voor dat je snel en ad rem nieuwe ideeën kunt verzinnen. Op school wordt dat tegenwoordig gestimuleerd. We leven namelijk steeds meer in een wereld waarin het individu voorop komt te staan. De eigen-ik moet gestimuleerd worden en het collectief ligt minder op de voorgrond. Juist in deze maatschappij is improvisatie van groot belang. Niet alleen wat betreft het schoolsysteem, maar ook in je verdere carrière. Je leert er namelijk van out of the box denken. Veel werkgevers zoeken mensen die out of the box denken, omdat deze een bedrijf naar een hoger level kunnen tillen.

Conclusie

Zoals in dit artikel naar voren is gekomen heeft toneelles volgen voor je kind dus veel belangrijke voordelen. De voordelen beperken zich niet alleen maar tot plezier en vermaak. Natuurlijk moeten plezier en vermaak het belangrijkste zijn. Dit is namelijk het fundament om ermee door te gaan. Kinderen zijn namelijk zeer impulsief en willen snel weer iets anders. Het kan bijvoorbeeld zijn dat ze een korte periode heel veel plezier beleven aan iets, maar er dan klaar mee zijn en liever wat anders willen gaan doen. Toneelles is heel afwisselend en vaak blijven kinderen daar dan langer door gemotiveerd.

Je kind kan zelf met het voorstel komen om op toneelles te gaan, maar jij als ouder kunt er ook over beginnen. Je kunt bijvoorbeeld aan je kind de voordelen van het toneelspelen vertellen. Misschien speelt je kind al regelmatig met poppen. Dat is ook een vorm van toneelspelen. Je kunt dan vragen aan je kind hoe het hem of haar lijkt om in het echt te gaan spelen. Probeer je kind zo enthousiast mogelijk te maken. Het voordeel is dat je bij veel toneelscholen eerst een proefles kunt volgen. Je kunt dan gelijk nagaan of het iets is voor je kind, of dat hij of zij beter wat anders kan gaan doen. Toneelles volgen kan namelijk aardig duur zijn. Het is ook belangrijk om met je eigen budget rekening te houden. Zeker met het oog op de zware tijden waarin wij momenteel leven.