Kind alleen thuis: Op welke leeftijd kan ik mijn kind alleen thuis laten?

Vanaf welke leeftijd kun je je kind alleen thuis laten? Wanneer is je kind verantwoordelijk genoeg om alleen te laten als het gaat om een snelle boodschap, wanneer bij een avondje uit of als je kind een studiedag heeft waar je geen rekening mee hebt gehouden?...

Dreumes leeftijd: wanneer is een kind een dreumes?

Dreumes leeftijd: een dreumes is een kind tussen de 12 en 24 maanden oud. Het is een bijzondere leeftijd waarop kinderen ontzettend snel ontwikkelen en veel ontdekken. Het is dan ook een hele uitdaging om er eentje in huis te hebben, maar het is ook ontzettend leuk om...

Cadeautips voor een 13-jarige jongen: Dit zijn de beste cadeau-ideeën om vriendschapsbanden te versterken

De tienerjaren zijn een spannende tijd vol veranderingen en ontdekkingen. Voor een 13-jarige jongen is vriendschap van onschatbare waarde. Het is het tijdperk waarin ze sterke banden smeden en onvergetelijke herinneringen creëren met hun vrienden. Het kiezen van het...

Nieuwe badkamerluxe voor mama’s: Stijlvol en Praktisch

Mama's verdienen een badkamer die niet alleen stijlvol is, maar ook praktisch en ontspannend. De badkamer is immers een plek waar moeders dagelijks tijd doorbrengen, of het nu gaat om hun eigen persoonlijke verzorging of het baden van hun kleintjes. Het is een ruimte...

6 voorbereidingen voor de herfst

De herfstmaanden staan weer voor de deur. Tijd om de zomerkleding op te ruimen en de herfst- en wintergarderobe een nieuw leven te geven. Ben jij klaar voor de herfstmaanden? Wij hebben alle nodige voorbereidingen die handig zijn om te regelen voor je gezin op een...

De overstap van een klein kinderbedje naar een groot bed is op een bepaald moment onvermijdelijk in het leven van jouw kleintje. Wanneer je die maakt zal helemaal afhangen van de snelheid waarop jouw zoontje of dochtertje evolueert. Sommige kinderen vinden het fijn om de geborgenheid van een ledikantje wat langer te voelen, andere kunnen niet wachten tot ze in een groot bed mogen slapen.

Het is dan ook heel belangrijk om dit te doen op het ritme van jouw peuter en niet te wisselen van bed als jij vindt dat het tijd is. De vraag 'Is jouw kind klaar voor een groot bed?' laat je bijgevolg beter beantwoorden door jouw kleine hummeltje zelf.

Cocon versus klimrek

Het is nu eenmaal een feit dat kinderen heel verschillend zijn. Terwijl het ene kind ontzettend kan genieten van zijn coconnetje, zal de belhamel de spijltjes van het bedje vakkundig gebruiken als klimrek. Sommige kinderen voelen zich nu eenmaal veilig in hun kinderbedje en zijn niet snel geneigd om de overstap naar een groot bed te maken. Dit heeft niets te maken met trager evolueren maar alles met temperament.

Een groot bed installeren wanneer je merkt dat het kind geen aanstalten maakt om over de rand van het bedje te klimmen en het 's ochtends nog na kan genieten van zijn eigen kleine ruimte in de kamer, is op dat moment nog niet echt aan de orde. Indien je dreumes vrolijk naast je bed staat bij het ontwaken kun je een groot bed zeker in overweging nemen.

Schobbejakjes en kleine boefjes

Wanneer je denkt dat jouw peuter klaar is voor een groot bed maar je vreest voor zijn of haar veiligheid doe je er goed aan om alles in overweging te nemen. Vooral veiligheid speelt hierin een grote rol. Sommige kinderen kunnen 's ochtends uit hun bedje klimmen en zich rustig bezighouden in de kamer. In het beste geval komen ze je wekken en willen ze jouw aandacht of spelen op een rustige manier terwijl hij jou nog wat slaap gunt. Maar aan de andere kant heb je de boefjes die alleen te vertrouwen zijn als je hen in 't oog houdt. Ze halen de kasten leeg, gaan stilletjes de keuken in en strooien de cornflakes in de rondte of halen kattenkwaad uit waar je zelf nooit bij zou komen. In dat geval is de gedachte aan een groot bed niet zo geruststellend voor jou en heb je nog een hele klus te klaren vooraleer je met een gerust hart het grote bed kunt installeren.

De volgende in rij

Een een eerste bedje heeft iets van een eerste vriendje en die kun je niet zomaar van elkaar scheiden. En ook al was je van plan om zo lang mogelijk te wachten om de overschakeling naar een groot bed te maken, soms gebeurt het wel eens dat een nieuwe broertje of zusje die relatie komt verstoren. Wanneer twee kindjes snel op elkaar volgen en je weet dat twee kinderbedjes, door plaatsgebrek, geen optie zijn, neem je best een lange aanloop naar een nieuw groot bed.
Afhankelijk van het karakter van je peuter kun je het voorbereiden om zijn bedje af te staan aan het nieuwe broertje of zusje wat op komst is. Indien je merkt dat het daar moeite mee heeft kun je even op de rem gaan staan om het enkele dagen later opnieuw aan te brengen. Wacht echter nooit tot het nieuwkomertje het bedje inpalmt en jouw kleine dreumes het gevoel krijgt dat hij geen aanspraak meer kan maken op zijn eigen slaapplekje. Op die manier creëer je jaloezie naar het nieuwelingetje, wat later kan escaleren.

Klaar voor een groot bed? Wat nu?

Met deze handige tips kun je de overstap van kinderledikantje naar een groot bed makkelijker maken voor iedereen in het gezin:

Laat je peuter zelf een nieuw bed kiezen

Indien het budget het toelaat om een nieuw bed te kopen kun je samen met je peuter zijn of haar nieuwe bed uitzoeken. Je kunt samen een meubelzaak of slaapcenter bezoeken of online een mooi bed uitkiezen. Wanneer je niet akkoord bent, om welke reden dan ook, met de gemaakte keuze, laat je ook weten waarom het niet kan en vertel waarom een ander bed wél kan. Zorg er in elk geval voor dat het kindje het gevoel heeft dat het zelf de keuze heeft kunnen maken.

Knutselen en timmeren met papa of mama

Een groot nieuw bed wordt meestal geleverd als bouwpakket. Jouw kind betrekken in heel het proces van planken en plankjes tot een heus bed, zorgt ervoor dat bij elke schroef het enthousiasme groeit. Vooral als jij dat enthousiasme op een leuke manier kunt aanwakkeren.

Samen het bed opdekken

Indien mogelijk kun je oma en opa ook betrekken in dit gebeuren en maak je er een heus feestje van. Een nieuw dekbed en overtrek zijn de uitgelezen cadeautjes en als jullie dan ook samen het bed kunnen opdekken is de kans groot dat jouw hummeltje die avond zelfs vroeg naar bed wil.

Mijn nieuwe bed is te groot!

Er zijn kinderen die zich de eerste tijd verloren voelen in een nieuw groot bed. Dit kun je eenvoudig oplossen door de niet beslapen kant op te vullen met knuffels en mooie sierkussentjes. De tijd zal wel uitwijzen wanneer deze niet meer nodig zijn en zo kan het kind de knusheid van zijn slaapplekje zelf organiseren.

Uit bed vallen

Sommige kinderen zijn een beetje bang om uit het grote bed te donderen omdat ze de veiligheid van de spijlen missen. In dat geval kun je een bedhek plaatsen zodat het kleintje zich weer helemaal veilig voelt. Zorg er wel voor dat het goed vast zit maar ook weer makkelijk weer te verwijderen is.

Lekker samen in het grote bed

Het zou best kunnen dat jouw peuter een voorgeschiedenis heeft van angst om alleen te slapen. Waarschijnlijk heb je de grootste moeite gedaan om het slaapritueel zo aan te passen dat het nu zonder angst en zonder mopperen naar bed gaat. Een groot bed kan ervoor zorgen dat deze angst zich opnieuw manifesteert. Het grote voordeel is dat je, in het beste geval, de valkuilen kent en deze nu handig weet te omzeilen. Indien je niet kunt weerstaan aan de verleiding om, nu het bed toch groot genoeg is, de eerste dagen bij je peuter op bed te gaan liggen tot het zandmannetje geweest is, ga je hem of haar de bevestiging geven dat hij bescherming nodig heeft. In het hoofdje van een klein kind wordt het bed dan een onveilige plek en dat moet je ten allen tijde vermijden.

Afspraken maken

Geef vooral duidelijk aan wat je van je kind verwacht nu het in een groot bed slaapt. Mag het je wekken als het wakker is? Mag het in stilte spelen in bed? Mag het alleen de kamer verlaten of niet? Dit zijn regeltjes die je best op voorhand samen afspreekt om ergernis en ongelukjes te vermijden. Als je kind weet wat van hem verwacht wordt is het makkelijker voor iedereen.