10x de leukste buitenactiviteiten voor peuters

De dagen worden langer en de temperaturen gaan omhoog. Het is weer lente! Een fijne tijd om weer zo veel mogelijk buiten te zijn met je peuter. Maar wat kan je allemaal gaan doen? Bekijk hieronder de 10 leukste buiten activiteiten voor peuters en verveel je geen...

4 x waarom spelen met speelgoed belangrijk is voor je kind

Kinderen horen te spelen, toch? Kinderen hebben een geweldige fantasie en zijn dan ook dol op speelgoed. Wat zijn 4 belangrijke redenen waarom spelen met speelgoed  voor kinderen zo belangrijk is? 1. Goed voor de motoriek Spelen in het algemeen is belangrijk voor de...

Spuitluier: alles wat je moet weten over spuitluiers

In dit artikel gaan we het hebben over een onderwerp waar alle ouders (en oppas, grootouders en iedereen die met baby's omgaat) een hekel aan hebben: spuitluiers. Ja, we weten allemaal wat het is, namelijk die ongelukkige situatie waarbij je baby zo'n explosieve berg...

Moedermelk sieraden: De trend van 2023

Ben je zwanger, of ben je onlangs moeder geworden? Dan is dit artikel speciaal voor jou! Alle nieuwe moeders mogen dit artikel onder geen beding overslaan. We vertellen namelijk over dé sieradentrend van 2023 voor kersverse moeders: Moedermelk sieraden. Het is een...

Gender reveal ideeën, tips voor de leukste gender reveal party

Organiseer een onvergetelijke gender reveal party en deel de magie van de onthulling van het geslacht! Een zwangerschap is sowieso speciaal, maar een gender reveal maakt het nog een beetje specialer. Je deelt dan namelijk iets met mensen die je liefhebben. Het...

Word je als ouder soms ook simpel van de kinderliedjes of kindertelevisieprogramma's waar eindeloos wordt gerijmd? Het is niet voor niets dat er veel rijm voorkomt in boeken, liedjes en televisieprogramma's voor kinderen. Rijmen is namelijk enorm belangrijk voor de taalontwikkeling van jouw kind. Wil je weten hoe dit precies zit, wanneer het rijmen begint en hoe je als ouder de taalontwikkeling van jouw kind kunt stimuleren door te rijmen? Lees dan gauw verder. In dit artikel lees je alles over rijmen en de taalontwikkeling van jouw kind.

Versjes en wijsjes

Rijmen is niet een nieuwe techniek in de pedagogie. Rijmen is al jarenlang een van de belangrijkste vaardigheden voor jonge kinderen om te ontwikkelen. Rijmen biedt namelijk meer inzicht in klanken, letters en woorden. Een kind kan klanken leren herkennen en hierdoor ook woorden beter begrijpen. Rijmen wordt daarom al van oudsher gebruikt in de vorm van versjes om de taalontwikkeling te stimuleren. Ook vandaag de dag worden veel van deze oud-Hollandse versjes nog gebruikt, maar natuurlijk worden er ook moderne kinderliedjes en kinderboeken toegepast om het rijmen te stimuleren.

Letters, klanken en woorden

Door te rijmen leren kinderen op jonge leeftijd al letters, klanken en woorden kennen. Het is niet vreemd dat wanneer het eerste woordje wat jouw kind zegt “mama” is, dat het woord “papa” gauw het tweede woordje is. Bij een positieve bevestiging van het woordje mama en het stimuleren van het woordje papa dat hier veel op lijkt, leert jouw kind al vanaf baby leeftijd door middel van rijmen. Zeker in de fase dat kinderen net leren praten, leren veel kinderen dezelfde soort woorden. Dit komt doordat deze woorden sneller bekend klinken.

Rijmen voor peuters

Wil je de taalontwikkeling van jouw peuter flink stimuleren? Leer jouw peuter dan rijmen. Woorden die op elkaar lijken en vrijwel hetzelfde klinken, zijn veel eenvoudiger om te onthouden. Jouw peuter leert een klank en kan deze toepassen bij heel veel woorden. De woorden: kat, dat, gat en nat hebben allemaal dezelfde klanken. Door te rijmen leert jouw peuter al gauw meer woorden te herkennen.

Zinsopbouw

Rijmen is niet alleen belangrijk om de woordenschat uit te breiden, het helpt ook met het herkennen van de zinsopbouw. Rijm in zinnetjes zodat jouw kind niet alleen meer woorden leert, maar ook een goede zinsstructuur door het rijmen leert herkennen. Door te rijmen zoals: “De koe die is moe, de koe gaat snel naar bed toe.” leert een kind niet alleen te rijmen op -oe, maar ook onbewust de zinsstructuur. Jouw kind kopieert jouw zin en leert onbewust meer over de zinsstructuur.

Leren lezen

Niet alleen op jonge leeftijd heeft jouw kind baat bij rijmen voor de taalontwikkeling, ook wanneer jouw kind in de fase beland dat het leert lezen. Woorden herkennen aan klanken op gehoor is één ding, maar door te rijmen kun je de woorden ook herkennen op papier. Lettergrepen en klanken kunnen beter worden herkend, wanneer je deze kent van andere woorden. Een kind leert het woord “snoep” niet alleen letter voor letter, maar ook door herkenning van de lettercombinaties. Zo is de -oe al te herkennen van het woordje “koe”.

Rijmen stimuleren

Rijmen is dus een zeer belangrijk onderdeel van de taalontwikkeling. Wil jij de taalontwikkeling ook zo goed als mogelijk stimuleren? Dan is rijmen de beste manier om daar mee te beginnen. Dit kan al vanaf peuterleeftijd tot en met kinderleeftijd. We hebben een aantal manieren waarop je het rijmen kunt stimuleren op een rijtje gezet:

  • Versjes en wijsjes. Ken jij nog oud-Hollandse versjes en wijsjes? Gebruik dan deze rijmpjes waar jij mee bent opgegroeid. Deze versjes zijn nog steeds relevant en educatief.
  • Kinderliedjes. Kinderliedjes rijmen niet voor niets. Zing leuke kinderliedjes tegen jouw kind en leer de liedjes aan jouw kinderen. Zo kunnen jullie samen uit volle borst de leukste kinderliedjes zingen. Heb je geen gouden keeltje? Dan kun je natuurlijk ook leuke kinderalbums gebruiken voor achtergrondmuziek in huis.
  • Educatieve programma's. Televisieprogramma's voor kinderen zijn niet enkel voor het vermaak. Veel kinderprogamma's zijn ook nog eens educatief. Kies voor educatieve programma's om jouw kind te laten kijken. Zeker voor peuterleeftijd zijn er veel leuke en educatieve programma's die veel gebruik maken van rijme.
  • Kinderboeken. Een verhaaltje voor het slapengaan is nog altijd een favoriet middel om de taalontwikkeling te stimuleren. Kies leuke boeken die rijmen om jouw kind de leukste rijmpjes te leren en een betere woordenschat.
  • Tijdens het spelen. Een kind leert veel door te spelen. Ga lekker samen spelen en rijm samen tussen het spelen door.
  • Aan tafel. Rijm als gezin tijdens het avondeten. Iedereen mag een nieuw woord zeggen dat rijmt op het woord dat de vorige heeft gezegd. Het is niet alleen een leuk spel voor aan tafel, maar ook een ideale manier om op spelende wijze te leren rijmen.

Leren rijmen in onmisbaar voor de taalontwikkeling van jouw kind. Je kunt al spelenderwijs leren rijmen. Wanneer jouw kind op jonge leeftijd leert rijmen, zal hij/zij eerder woorden en klanken gaan herkennen. Dit heeft een grote positieve invloed op de ontwikkeling van spreekvaardigheid en leesvaardigheid. Begin vandaag nog met rijmen en stimuleer de taalontwikkeling van jouw kind.