Wanneer jij het als ouder beslist, nietwaar? Je kind een telefoon geven ja of nee en zo ja, wanneer dan? Dat is voor ouders vaak een dilemma. Het is heel makkelijk om mee te gaan in de moderne technologieën, maar toch is er een aantal zaken waar je bij stil kunt staan. Wat is de reden dat je kind een mobiel wil? Wat is jullie gezinssituatie? Kan je kind het aan om met een smartphone om te gaan? Nadenken over dit soort zaken is belangrijk als voordat je overgaat tot het aankopen van een mobiele telefoon. Als je je afvraagt 'wanneer mogen kinderen een telefoon?', dan kunnen volgende overdenkingen je wellicht helpen om een beslissing te nemen.

Waarom wil jouw kind een mobiel?

Het antwoord op die vraag zal afhangen van de situatie waarin je kind zich bevindt. Kinderen van gescheiden ouders bijvoorbeeld, zullen sneller een telefoon kunnen gebruiken om contact te houden met beide ouders. Op die manier hebben ze ook het gevoel dat ze papa of mama altijd kunnen bereiken als ze hen missen en dat kan voor een kind belangrijk zijn.

Ook de sociale omgeving buiten het gezin is van (groot) belang. Het kan zijn dat alle vriendjes in de klas er al eentje hebben, of dat je kind bij een bepaalde groep wil horen. Of je kind wil haar of zijn sociale status verhogen. Er kunnen bijvoorbeeld klasgenootjes zijn die bijvoorbeeld opscheppen met hun nieuwe telefoonhoesje voor Iphone SE. Zo kunnen andere kinderen je kind soms makkelijk overtuigen om bij hun ouders te vragen om ook zo'n telefoon of hoesje. Indien je het gevoel hebt dat jouw kind om die reden een telefoon wil, is het goed om hierover samen in gesprek te gaan.

Big brother of big mother/father

Vroeger waren kinderen soms uren weg van huis, zonder dat moeder of vader precies wisten waar hun kroost uithing. In de huidige maatschappij is dat bijna ondenkbaar geworden. Als ouder voel je je pas gerust als je weet waar je kind is en of het veilig is. Het is belangrijk om de balans te vinden tussen loslaten en controle houden. Het gevaar schuilt er namelijk in dat je jouw kind de boodschap meegeeft dat je het niet vertrouwt en opzadelt met angst en dat kan nooit de bedoeling zijn. Overweeg, voor je de beslissing neemt om een mobiel telefoontje te kopen voor je kind, of hij het werkelijk nodig heeft of dat je het doet voor je eigen geruststelling. Als het gaat om je eigen angsten dan is het een optie om daar mee aan de slag te gaan.

De wereld in één handje

Rond de leeftijd van 10 tot 12 jaar krijgen de meeste kinderen al een eigen mobiele telefoon. Bij het gebruik van de telefoon draait alles rond sociale contacten en communicatie, omdat de technologie het allemaal heel makkelijk gemaakt heeft. Maar een smartphone is ook een mini-computer waar kinderen rechtstreeks de toegang hebben tot een hoop informatie. Veel (middelbare) scholen gebruiken applicaties om cijfers en andere zaken te communiceren. Een kind dat zelf geen smartphone heeft, kan dan buiten de boot vallen omdat er belangrijke informatie gemist wordt.

Goede afspraken maken

Maak duidelijke afspraken vantevoren. Wanneer mag de telefoon gebruikt worden en wanneer moet ie uit of weggelegd worden. Spreek bijvoorbeeld in ieder geval een tijdstip af tot welke tijd 's avonds de mobiel gebruikt mag worden. Bijvoorbeeld 2 uur voor het slapen gaan. Laat je kind haar mobiel uit doen en in de woonkamer laten zodat het niet verleidelijk wordt om op de slaapkamer toch nog 'even te kijken'. Het lijkt op het eerste gezicht onschuldig, dat telefoongebruik, maar kinderen kunnen echt verslaafd raken aan hun telefoon. Maak dus goede afspraken met je kind zodat het weet wat er op dit vlak van haar of hem verwacht wordt.

Er is dus geen eenduidig antwoord op de vraag 'wanneer mogen kinderen een telefoon?'. Bekijk de situatie die geldt voor jouw gezin en jouw kind en maak een overwogen keuze.

Dit artikel bevat een gesponsorde link.