4 x waarom spelen met speelgoed belangrijk is voor je kind

Kinderen horen te spelen, toch? Kinderen hebben een geweldige fantasie en zijn dan ook dol op speelgoed. Wat zijn 4 belangrijke redenen waarom spelen met speelgoed  voor kinderen zo belangrijk is? 1. Goed voor de motoriek Spelen in het algemeen is belangrijk voor de...

Spuitluier: alles wat je moet weten over spuitluiers

In dit artikel gaan we het hebben over een onderwerp waar alle ouders (en oppas, grootouders en iedereen die met baby's omgaat) een hekel aan hebben: spuitluiers. Ja, we weten allemaal wat het is, namelijk die ongelukkige situatie waarbij je baby zo'n explosieve berg...

Moedermelk sieraden: De trend van 2023

Ben je zwanger, of ben je onlangs moeder geworden? Dan is dit artikel speciaal voor jou! Alle nieuwe moeders mogen dit artikel onder geen beding overslaan. We vertellen namelijk over dé sieradentrend van 2023 voor kersverse moeders: Moedermelk sieraden. Het is een...

Gender reveal ideeën, tips voor de leukste gender reveal party

Organiseer een onvergetelijke gender reveal party en deel de magie van de onthulling van het geslacht! Een zwangerschap is sowieso speciaal, maar een gender reveal maakt het nog een beetje specialer. Je deelt dan namelijk iets met mensen die je liefhebben. Het...

Voorbereiden op de middelbare school, hoe doe je dat?

De basisschooltijd vliegt voorbij en het einde van de basisschool nadert. Het was toch nog maar gisteren dat je je kind afzette in de kleuterklas? Nu zwaai je haar of hem bijna uit naar de brugklas. Een grote verandering, van het vertrouwde klasje naar een nieuwe...

Een kind leert niet van de een op andere dag het alfabet en cijfers komen ook niet uit de lucht vallen. Er gaat een unieke ontwikkeling voor de herkenning van cijfers en letters aan vooraf. Twee bolletjes worden opeens het cijfer acht en de letters van je naam, zie je opeens in veel andere woorden terug. In dit artikel lees je precies hoe het herkennen van cijfers en letters gaat. Heeft jouw kind nog moeite met letterbegrip en het herkennen van cijfers en letters? Lees dan ook onze handige tips waardoor ieder kind eenvoudig cijfers en letters leert herkennen.

Geprogrammeerd om te herkennen

Het kan wat futuristisch klinken, maar verschillende onderzoekers stellen dat we van jongs af aan al geprogrammeerd zijn om bepaalde symbolen te herkennen. De neurologische ontwikkeling begint al in de baarmoeder en de hersenen worden al vanuit de baarmoeder gestimuleerd om symbolen te herkennen. Niet voor niets dat kinderen al op jonge leeftijd weten van een cirkel, vierkant en een driehoek is. Deze basissymbolen vormen de start voor het herkennen van cijfers en letters.

Baby en peuterleeftijd

Baby's en peuters maken enorme sprongen door in hun ontwikkeling. Het herkennen van papa en mama en herkennen van vormen begint al op jonge leeftijd. Wanneer op peuterleeftijd er meer wordt gespeeld, worden de basisvormen herkend. Jouw kind leert wat een cirkel, vierkant en driehoek is en kan deze vormen in steeds meer dingen terugzien. Dit is voor veel kinderen de start van het herkennen van cijfers en letters.

De taalontwikkeling heeft ook enorme sprongen vanaf de peuterleeftijd. De eerste woordjes en woordcombinaties worden gemaakt. Waarom dit belangrijk is voor de herkenning van cijfers en letters? Door het herkennen van woorden, kunnen ook symbolen gekoppeld worden aan woorden. Jouw kind kan bijvoorbeeld al tot drie tellen en leert zo het begrip voor de cijfers.

Kleuterspurt

De kleuterleeftijd is de leeftijd dat jouw kleine mannetje of meid opeens zo hard groeit en ontwikkelt, dat je het bijna niet bij kunt houden. Jouw kleuter leert zinnen uit te spreken en kan vaak al veel beter tellen. Ook is dit het moment dat ze hun eigen naam niet alleen herkennen, maar ook vaak kunnen schrijven. Hierdoor worden die vreemde symbolen al goed gerangschikt. Jouw kind leert niet alleen letters herkennen, ook is dit de start van het letterbegrip. Op kleuterleeftijd wordt het alfabet geleerd en jouw kleuter weet binnen de kortste keren letters te herkennen.

Lezen en schrijven

Wanneer jouw kind leert lezen en schrijven, vallen alle puzzelstukjes ineens op hun plaats. De letters vormen logische verbanden en jouw kind leert wat cijfers betekenen en wat ze kunnen doen. De eerste boekjes worden vooral gelezen als een samenhang van letters die ze herkennen. In een kwestie van tijd leren kinderen niet alleen de letters te herkennen, maar ook te combineren en volledig te begrijpen.

Tips voor letter en cijfer herkenning

Merk je dat jouw peuter, kleuter of kind moeite heeft met het herkennen van letters en cijfers? Merk je dat leeftijdgenootjes een voorsprong hebben op dit gebied? Ieder kind leert anders en heeft een andere ontwikkeling. Toch kun jij als ouder ze de beste start geven en helpen aan de hand van de volgende tips:

Samen spelen

Samen spelen is niet alleen belangrijk voor het ontwikkelen van een band, maar het heeft ook enorm veel educatieve waarde. Als ouder kun je namelijk tijdens het spelen, jouw kind veel bijbrengen. Je leert bijvoorbeeld niet alleen wat vormen zijn, maar kunt ook telkens de cijfers en letters benoemen op het kinderspeelgoed. Een goed spelletje om cijfers en letters te herkennen, doe je door een memory spel. Zoek de twee dezelfde kaartjes. Je doet er goed aan om een memory spel te kopen met cijfers en letters. Jouw kind moet dan niet alleen dezelfde kaartjes vinden, maar leert zo ook gelijk de cijfers en letters.

Verhaaltje voor het slapen

Een verhaaltje voor het slapengaan is belangrijker dan je denkt. Het is niet slechts een trucje om jouw kind in slaap te krijgen, maar het is zowel belangrijk voor de taalontwikkeling als voor het herkennen van letters. Laat jouw kind “meelezen”. Zeker bij boeken voor jonge kinderen, kun je jouw kind laten “meelezen” en zelf de letters aanwijzen. Lees en laat zien welke letters er bijvoorbeeld bij het woord vis, juf of muis horen. Zo wordt het verhaaltje voor het slapengaan niet alleen leuker, ook een stuk educatiever.

Educatieve series

Dat je van televisie kijken vierkante ogen krijgt, is allang ontkracht. Hoe graag je jouw kind ook liever buiten hebt spelen, dan voor de tv, het heeft zeker zo zijn voordelen. Wie is er niet groot gebracht met het segment uit Sesamstraat 'Is het een cijfer of een letter?'. Jouw kind kan veel leren van de juiste educatieve series. Veel kinderseries geven de aandacht aan cijfers en letters en jouw kind leert zo zonder dat hij of zij het door heeft cijfers en letters. De volgende keer hoef je je dus niet schuldig te voelen als je de kinderen weer voor de tv zet, ze leren er enorm veel van!

Liedjes

Kinderen leren goed door verbanden. Door te zingen, maken ze het verband van de melodie met de tekst. Het kan voor veel kinderen een stuk makkelijker zijn om cijfers en letters te onthouden door een liedje. Maak gebruik van het welbekende alfabet melodietje om jouw kind letters te leren.

Problemen met herkenning cijfers en letters

Toch is de herkenning van cijfers en letters en het begrip voor deze niet altijd vanzelfsprekend. Veel kinderen leren zonder moeite cijfers en letters herkennen, terwijl andere hier van jongs af aan moeite mee hebben. Dit kan een vroegtijdig teken zijn van dyscalculie of dyslectie. Dyscalculie staat voor problemen met het herkennen van cijfers, toepassen van cijfers en het door elkaar halen van cijfers. Dit kan een grote invloed hebben op rekenkundige prestaties van kinderen. Dyslectie staat voor problemen met de herkenning van letters, lezen, schrijven en in sommige gevallen spreken. Ondanks dat dyslectie steeds vaker voorkomt, kan het nog steeds zorgen voor moeite en onbegrip op school. Kinderen die vanaf jonge leeftijd moeite hebben met het herkennen van letters, kunnen in uiterste gevallen wanneer zij weinig hulp krijgen laaggeletterd worden.

Cijfers en letters herkennen is een uniek proces dat al vanaf jonge leeftijd begint. Het ontdekken en herkennen van vormen is belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van jouw kind. Dit proces gaat veelal vanzelf, maar als ouder kun je natuurlijk jouw kind het beste helpen met deze ontwikkeling. Kies voor het juiste speelgoed, educatieve series en lees samen een verhaaltje voor het slapengaan. Merk jij dat jouw kind moeite heeft met het herkennen van cijfers en letters? Wees dan niet bang om tijdig aan de bel te trekken.