Kerst in de keuken: 3 zoete recepten voor kerst

Kerstmis is een tijd van samen zijn en natuurlijk ook gezellig samen eten. Bijna driekwart van de Nederlanders duikt met kerst minimaal een dag de keuken in om een heerlijk feestmaal op tafel te toveren. Mocht je daar tegenop zien, lees dan vooral onze tips voor een...

10 redenen om wasbare luiers te gebruiken

'Gatsie, poep uitspoelen.' 'Blegh, poep in je wasmachine.' Dat zijn de reacties die ik als eerste hoor als ik vertel dat wij in ons gezin wasbare luiers gebruiken. Nou, ik kan je vertellen; dit was 50 jaar geleden misschien zo. Toen ouders nog doeken met...

De leukste musea voor kinderen

Een dagje naar een pretpark of dierentuin is natuurlijk hartstikke leuk, maar soms zou je ook wel eens willen dat je kind iets leert van het uitje. Een ideale oplossing daarvoor is om je kids mee te nemen naar een museum, maar bij het horen van het woord museum is de...

Stoomboot van Sinterklaas knutselen

Sinterklaas is weer in het land en dat is te merken. De Sinterklaas aftelkalender hangt aan de muur, er worden verlanglijstjes gemaakt, schoenen gezet en ook de tijd van knutselen en het maken van mooie surprises is weer aangebroken. Wil je zelf een stoomboot van...

Vruchtbare dagen en ovulatie berekenen

Als je probeert om zwanger te worden is het belangrijk om rekening te houden met je vruchtbare dagen en je ovulatie. Vrijen op vruchtbare dagen vraagt timing. Wanneer is je ovulatie en ben je vruchtbaar? Vlak voor je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Met onze...

Het meest belangrijke voor een geestelijk gezond leven als volwassene is een emotioneel stabiele kindertijd. Een gebrek aan zelfvertrouwen kan op latere leeftijd voor ontzettend grote problemen zorgen. Als ouder kun je, o.a. door deze 5 tips om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten, het de basis geven die nodig is voor een evenwichtig leven als volwassene.

We staan er meestal niet bij stil als we kleine kinderen een standje geven en iedereen kent het dat-had-ik-beter-niet-gezegd gevoel. Het is uiteraard de bedoeling niet dat je op eieren gaat lopen bij het opvoeden van een kind, maar bedachtzaamheid en inzicht in hun denkvermogen en gevoelsleven is op z'n minst nodig. Daarbij is het belangrijk om genoeg liefde te tonen. 

1. Vele pluimpjes geven sterke vleugels

Kinderen moeten nog heel wat leren en hebben, zoals iedereen, nu en dan bevestiging nodig. Ze vragen die bevestiging ook vaak al is het niet altijd op de juiste manier. Vaak hebben we de neiging om die vraag te negeren, gewoonweg omdat ze niet als behoefte begrepen wordt. Probeer je in te leven in het kleine hoofdje en, ook al loopt eens iets fout, de positieve intentie te zien en hen een pluimpje te geven omdat ze op hun manier hebben laten merken dat ze naar erkenning zochten.

2. Falen bestaat niet

Wanneer je in gedachten houdt dat falen niet bestaat wordt het leven plots een heel stuk aangenamer. Faalangst is iets wat je een kind meegeeft van kleins af. Vanaf het moment dat je een kind het inzicht aanreikt dat falen niets meer is dan feedback, een testmomentje van 'wat kun je al en waar moeten we nog op oefenen', help je mee zijn eigenwaarde te versterken.

3. Functioneel bloot

Indien je merkt dat jouw kind angstig is voor iets, negeer dat signaal niet. Laat het weten dat bang zijn niet abnormaal is en meer nog, dat jij als kind ook bang was. Jezelf blootgeven is geen teken van zwakte. Het is empathisch meevoelen met het kleintje waardoor het een gezonder zelfbeeld krijgt.

4. Let op je woorden!

Een gouden stelregel die helaas vaak overtreden wordt is; maak nooit ruzie in het bijzijn van kind(eren). Wanneer de gemoederen hoog oplaaien worden er altijd kwetsende dingen heen en weer gegooid. En waar gaan echtelijke ruzies meestal over? Juist, over geld of de opvoeding van de kinderen. Voor jou zal 'Val toch dood!' in een hoogoplopende woordenstrijd geen enkele betekenis hebben en alleen maar een frustratie zijn die je er uitgooit. Kun je je voorstellen hoe dat bij een kind, die tot een bepaalde leeftijd alles letterlijk nemen, binnen komt?

5. Laat het zijn

Jouw kind is een uniek wezentje met al zijn fantastische en mooie kwaliteiten. Je bent er trots op en daar heb je alle redenen voor. Maar wat als jouw telg, figuurlijk, niet zo ver kan springen als een ander kind van haar of zijn leeftijd? Wat als het niet zo handig is als het buurmeisje of niet zo slim als het klasgenootje?

Elk kind moet de kans krijgen om op eigen tempo te ontwikkelen. Vergelijken en dezelfde, of nog betere, resultaten verwachten is nefast voor het zelfvertrouwen van een kind. Je kunt inzet en ijver alleen maar aanmoedigen, maar verlang nooit dat jouw kleintje dezelfde resultaten behaalt of de eerste van de klas moet wordt als het die kwaliteiten niet bezit.