10x de leukste buitenactiviteiten voor peuters

De dagen worden langer en de temperaturen gaan omhoog. Het is weer lente! Een fijne tijd om weer zo veel mogelijk buiten te zijn met je peuter. Maar wat kan je allemaal gaan doen? Bekijk hieronder de 10 leukste buiten activiteiten voor peuters en verveel je geen...

4 x waarom spelen met speelgoed belangrijk is voor je kind

Kinderen horen te spelen, toch? Kinderen hebben een geweldige fantasie en zijn dan ook dol op speelgoed. Wat zijn 4 belangrijke redenen waarom spelen met speelgoed  voor kinderen zo belangrijk is? 1. Goed voor de motoriek Spelen in het algemeen is belangrijk voor de...

Spuitluier: alles wat je moet weten over spuitluiers

In dit artikel gaan we het hebben over een onderwerp waar alle ouders (en oppas, grootouders en iedereen die met baby's omgaat) een hekel aan hebben: spuitluiers. Ja, we weten allemaal wat het is, namelijk die ongelukkige situatie waarbij je baby zo'n explosieve berg...

Moedermelk sieraden: De trend van 2023

Ben je zwanger, of ben je onlangs moeder geworden? Dan is dit artikel speciaal voor jou! Alle nieuwe moeders mogen dit artikel onder geen beding overslaan. We vertellen namelijk over dé sieradentrend van 2023 voor kersverse moeders: Moedermelk sieraden. Het is een...

Gender reveal ideeën, tips voor de leukste gender reveal party

Organiseer een onvergetelijke gender reveal party en deel de magie van de onthulling van het geslacht! Een zwangerschap is sowieso speciaal, maar een gender reveal maakt het nog een beetje specialer. Je deelt dan namelijk iets met mensen die je liefhebben. Het...

Grootmoeders en grootvaders zijn in het verleden altijd centrale spilfiguren geweest in het gezin. Moeders en vaders vertrouwen nu meer dan ooit op oma's en opa's om voor jonge kinderen te zorgen. In de blog “Tien tips over de rol van oma en opa in de opvoeding” lees je hoe belangrijk de grootouders kunnen zijn en een specifieke functie binnen het gezin kunnen vervullen. Overweeg deze tien redenen om een sterke familieband tussen je ouders en je kinderen te stimuleren.

Oma's en opa's zijn vertrouwelingen voor kleinkinderen

Soms kan je kind het gevoel hebben dat hij of zij niet naar jou of naar je partner kan komen om te vertellen wat hun in feite dwarszit. Recent uitgevoerd sociaal onderzoek heeft ontdekt dat kinderen vaak hun grootouders als vertrouwenspersoon gebruiken omdat ze geen ouderlijk gezag hebben om hen te straffen voor wat ze zeggen of voelen. Kinderen hebben vaak het gevoel dat ze hun slechte beslissingen aan hun grootouders beter kunnen vertellen zonder hetzelfde oordeel of schuldgevoelens te krijgen dat ze van hun ouders zouden krijgen. Je kind kan zelfs het gevoel hebben dat zij op meer begrip kunnen rekenen bij oma en opa dan bij moeder of vader. Grootmoeders en grootvaders hebben een rijke levenservaring achter de rug en bieden advies zonder oordeel over school, werk en het dagdagelijkse leven.

Grootouders zijn ideale bondgenoten en entertainers

Oma's en opa's hoeven niet altijd tijd te besteden en zich zorgen maken over de opleiding van een kind, huiswerk, voeding, netheid en andere alledaagse activiteiten zoals shoppen. De relatie tussen ouders en je kinderen is meestal gericht op constante activiteiten, boodschappen en verplichtingen, maar de grootouders van je kind hoeven niet aan die vereisten te voldoen. De grootouders kunnen meer 'quality-time” met de kinderen doorbrengen waardoor ze de volledige aandacht krijgen tijdens hun bezoek. Grootouders hebben vaak meer geduld voor de herhaalde vragen die een kind vaak stelt.

Het aanleren van normen en waarden door oma en opa

Kinderen kunnen leren hoe belangrijk het is om nauwe familiebanden te onderhouden door een goede band te smeden met hun grootouders. Een ondersteunende grootmoeder en grootvader brengen een kind tolerantie en onvoorwaardelijke liefde bij. De relatie grootouders kleinkind laat immers zien dat familie meer is dan alleen maar moeder en vader. Wanneer de grootouder dat soort liefde toont, moedigt het je kinderen aan hetzelfde gedrag aan te nemen. Kinderen nemen deze meegekregen normen en waarden mee in hun latere leven wat helpt om later een sterker sociaal netwerk op te bouwen.

Oma's en opa's weten heel veel over de geschiedenis van de familie

Kennis van je voorouders en waar je roots liggen, is een belangrijk onderdeel van je persoonlijke identiteit. Voor kinderen kan het grasduinen in het verleden wat familieleden professioneel hebben gedaan, helpen dat ze bij een bepaalde gemeenschap horen. Dit gevoel voor veiligheid helpt om emotionele intelligentie te ontwikkelen door te verwijzen naar de ontberingen waarmee grootouders in een ver verleden werden geconfronteerd. Oma's en opa's zijn ook een geweldige bron voor humor en een educatieve “encyclopedie” over het familiale leven van voorouders en de geschiedenis van een land.

Grootouders als rolmodellen

Wanneer voorouders actief blijven in het leven van hun kleinkind, bieden ze een ideaal voorbeeld van hoe het verouderingsproces op een positieve manier in de nabije toekomst kan werken. Je kind leert onrechtstreeks waarom het uiterst belangrijk is om een gezonde levensstijl te leiden. Betrokken grootouders tonen vaak aan dat “oud” worden niet saai of inactief hoeft te zijn. Wanneer oma en opa uitgesproken positief staat tegenover ouder worden en wat het betekent, ontwikkelt je kind automatisch gezonde verwachtingen over volwassenheid. Deze observaties gaan ook positieve effecten hebben hoe je kind je gaat behandelen wanneer je als ouders in een later stadium eveneens een oudere leeftijd hebt bereikt.

Oma's en opa's helpen je kind juiste beslissingen te nemen

De juiste doeltreffende beslissing nemen over een belangrijk onderwerp kan voor je kind overweldigend lijken. In deze hectische en uiterst prestatie gerichte samenleving van vandaag moet je kind misschien oordelen vellen die niet voor de hand liggen, maar die wel de toekomst een bepaalde richting geeft. Zoals bijvoorbeeld naar welke middenschool moet worden gegaan of een keuze maken om voor een bepaalde sportdiscipline te kiezen. De eigen verwachtingen voor je kind zijn misschien niet objectief, vooral als je denkt welke rugzak dat je meedraagt uit het verleden over je eigen levenservaringen. De grootouders van je kind kunnen in deze situaties helpen om een objectiever beeld van de situatie op te hangen. Dit om doemdenken met een bepaalde éénrichting visie te voorkomen. Het andere perspectief van een andere generatie helpt om de stress van je kind te verminderen. Het bevordert en versterkt alleen maar het zelfvertrouwen van je kind. Het helpt sowieso bij het nemen van drastische besluiten waar je soms door de bomen het bos niet meer ziet.

Verschillende vaardigheden verwerven door oma en opa

De appel valt niet ver van de boom. Kinderen leren door te kijken wat ze andere mensen zien doen. Ouders gelden als het grote schoolvoorbeeld bij kinderen. Maar oma's en opa's zijn een ander belangrijk voorbeeld voor het leren van verschillende vaardigheden. Je kinderen leren behendigheid zoals een taart bakken, hoe ze hun kleren strijken of olie in de auto verversen. Grootouders hebben vaak een zee van tijd voor deze activiteiten te organiseren en hebben jarenlange ervaring met het uitvoeren ervan. Klusjes laten uitvoeren door je kleinkinderen helpen eveneens om essentiële vaardigheden bij te brengen die ze nodig hebben om op latere leeftijd zelfstandig te leven.

Rijke levenservaringen om te delen

Door de jaren heen functioneren grootouders als een soort doorgeefluik om geweldig advies voor je kinderen te geven. Je ouders kunnen zowel jij als je kinderen nuttige richtlijnen geven hoe je bepaalde niet alledaagse situaties op de juiste manier aanpakt en inschat. Naarmate je ouders ouder zijn heeft de ervaring geleerd wat belangrijk is in het leven en wat geen onoverkomelijk probleem lijkt. Grootouders delen levenservaringen hoe ze belangrijke vraagstukken hebben opgelost en hoe ze de knoop doorhakken van bepaalde netelige dilemma's die ze zijn tegengekomen in de loop van hun leven. De leeftijd heeft hen geleerd wat ze niet moeten doen om hun tijd te verspillen aan piekeren. Zij kunnen ouders en je kinderen helpen om het kaf van het koren te scheiden.

Kleinkinderen leggen de nieuwste trends uit aan oma en opa

Grootouders kunnen ook profiteren van de technologische kennis van de kleinkinderen. Je kinderen kunnen grootouders begeleiden hoe ze op hun computers, laptop, tablet of smartphones moeten navigeren. Of hoe ze populaire trends als games gebruiken. Senioren die regelmatig sociale interacties hebben, leven zelfs gezonder volgens een recent onderzoek. Je kinderen zijn een oneindige inspiratiebron van amusement en bieden de mogelijkheid om nieuwe dingen uit te proberen die ze anders nooit zouden hebben overwogen. Kleinkinderen vertegenwoordigen ook de toekomst en geven grootouders de kans om een echt verschil in de (technologische) wereld te maken.

Het profijt van drie generaties

Wanneer je kinderen tijd met de grootouders doorbrengen, profiteren drie generaties hiervan. Je kinderen halen voordeel van de geschiedenis, advies, onvoorwaardelijke liefde en begeleiding van oma en opa. Daarnaast maak je als ouders tegelijkertijd gebruik van dagelijkse routines en schema's die je met je kinderen thuis deelt. Grootouders anderzijds delen hun ervaringen en levensverhalen met kleinkinderen die bereid zijn een luisterend oor te zijn. Die interactie tussen oma en opa, ouders en kleinkinderen zorgt ervoor dat drie generaties er de nodige baat bij hebben.