Potloodgreep; hoe kan je kind het beste zijn potlood vasthouden?

Moeten kinderen in deze tijd nog wel leren schrijven? Als je het aan mij vraagt, dan antwoord ik op deze vraag met ‘ja!’. Schrijven is een manier om te communiceren en daarnaast ondersteunt het bij de vakken taal en lezen. Als een kind moeite heeft met schrijven, dan...

Trouwen tijdens je zwangerschap

Trouwen is natuurlijk bijzonder, voor iedereen. En trouwen tijdens je zwangerschap is misschien nog wel extra bijzonder. Een groeiende buik maakt die dag nog net een tikkeltje specialer, en geeft de dag nog meer liefde. Je moet dan natuurlijk wel met een aantal zaken...

Berend Botje: Het mysterie van het ei

Vanaf 19 januari 2022 is de avontuurlijke film Berend Botje thuis te bewonderen op DVD of via Video on Demand. Deze familiefilm wil je echt zien, want de avonturen van de Botjes zijn zó bijzonder, dat niemand gelooft dat ze echt zijn gebeurd. Maar Berend Botje weet...

Vijfde ziekte bij mijn baby, wat is het?

Erythema infectiosum, ofwel de vijfde ziekte bij mijn baby, wat is het? Het gaat hier om een besmettelijke vlekjesziekte, die vooral bij kinderen voorkomt. Het kind krijgt over het hele lichaam rode vlekjes en vaak voelen ze zich ook niet zo lekker. Veel kinderen...

Leuke luisterboeken voor kinderen

Behalve dat het heel leuk is, is het ook belangrijk om aan kinderen voor te lezen. Voorlezen (en zelf leren lezen) draagt bij aan de taalontwikkeling van je kind en het is een moment van verbinding met je kind. Geen zin of tijd om voor te lezen? Of op zoek naar een...

Een ziek kind in het gezin hebben, zorgt voor veel extra zorgen en aandacht van de ouders. Het kan voor de broertjes en zusjes soms lastig zijn om te begrijpen waarom papa en mama minder aandacht aan hen geeft. In dit artikel lees je hoe je als compleet gezin om kunt gaan met een ziek broertje of zusje.

Duidelijkheid voor iedereen

De beste manier om scheve gezichten in huis te voorkomen, is door duidelijk te zijn over alle situaties. Je kunt werkelijk iedere situatie aan jouw kinderen, op hun niveau, uitleggen. Is een broertje of zusje ernstig ziek? Dan is het belangrijk dat de rest van de kinderen dit ook weet. Niet alleen kunnen zij zo beter omgaan met het nieuws, maar zullen zij ook eerder begrijpen waarom papa en mama vaker met het zieke broertje en zusje weg zijn of dat er minder aandacht is. Je wilt jouw kind natuurlijk het liefste beschermen tegen zulk nieuws, maar dit kan juist een negatieve werking hebben. Zorg dat je duidelijkheid biedt aan je kinderen over de situatie. Zo weet iedereen wat er aan de hand is en kan er beter op gereageerd worden.

Jaloers

Wanneer een kind ziek is, geef je deze als ouder automatisch meer aandacht. Of het nu een tijdelijk griepje, keelpijn of chronische ziekte is. Een ziek broertje of zusje kan zorgen voor jaloersheid bij de andere kinderen. Aandacht van papa en mama is namelijk enorm belangrijk voor kinderen. De jaloersheid bij kinderen kan zich op verschillende manieren uitten. Wij hebben een aantal uitingen van jaloersheid op een rijtje gezet:

Ook ziek zijn

Heeft jouw kind opeens ook last van hoestbuien wanneer het zieke broertje of zusje hoest? Door jaloersheid kunnen kinderen snel oppikken waarom broertjes en zusjes aandacht krijgen. Door zelf ook ziek te zijn, of ziek zijn nabootsen, krijgen zij ook aandacht.

Boos naar zieke broertje of zusje

Jaloersheid kan er ook voor zorgen dat jouw kind onaardig doet tegen het zieke broertje of zusje. Ze zijn jaloers op alle aandacht die hij of zij van papa en mama krijgt. Hierdoor kunnen zij het broertje of zusje niet uitstaan. Dit wil je natuurlijk ten alle tijden voorkomen.

Niet luisteren en extreem gedrag

Wanneer jouw kind te weinig aandacht krijgt en jaloers is op de aandacht die het zieke broertje of zusje krijgt, kan jouw kind op andere manieren aandacht zoeken. Als ouder van een ziek kind heb je al genoeg zorgen en spanningen, extreem gedrag van jouw andere kind kun je daar moeilijk bij hebben. Het is daarom goed dat je dit tijdig signaleert als een drang om aandacht.

Aandacht verdelen

Het is belangrijk dat je als ouder jouw aandacht goed blijft verdelen, ook wanneer een kind ziek is. Het kan lastig zijn omdat het natuurlijk angstig is wanneer een kind ziek is. Deze wil je dicht bij je houden en veel liefde en aandacht geven. Voorkom dat je hierdoor jouw andere kinderen te kort doet. Je kunt bijvoorbeeld wanneer het zieke kind slaapt, even extra aandacht geven aan de andere kinderen. Ga samen een spelletje doen en zorg voor één-op-één contact. Zo voelt niemand zich buitengesloten.

Vraag om hulp

Wanneer een kind ziek is, heb je het als ouder druk en zorgt het voor veel kopzorgen. Het is daarom belangrijk dat je op tijd aan de bel trekt. Durf om hulp te vragen. Op deze manier kan bijvoorbeeld opa of oma helpen met oppassen op de andere kinderen. Een goede optie is wanneer jouw kind erg ziek is, de andere kinderen bij opa en oma te laten logeren. Zo heb jij genoeg tijd om voor jouw zieke kind te zorgen en hebben de andere kind ook een gezellige tijd met genoeg aandacht. Ook is dit een perfecte manier om ervoor te zorgen dat niet iedereen wordt aangestoken.

Durf om help te vragen wanneer dit nodig is. Zorgen voor een ziek kind kost veel tijd en energie. Je hoeft je niet bezwaard te voelen om hulp te vragen. Een goede buur kan bijvoorbeeld ook uitkomst bieden. Wanneer jouw kind een uurtje kan spelen bij de buren, kun je zelf even de volledige aandacht aan het zieke broertje of zusje geven.

Sociale ontwikkeling

Voor kinderen is het moeilijk om te delen. Dit is zichtbaar in het delen van favoriet speelgoed, maar ook in de aandacht van papa en mama. Een ziek broertje of zusje kan het geduld van jouw kinderen flink testen. Het is belangrijk voor de sociale ontwikkeling dat jouw kind niet alleen leert om de aandacht te delen, maar ook empathie te ontwikkelen voor het zieke broertje of zusje. Dit kun je als ouder op zo'n moment goed leren. Leer jouw kind dat het zieke broertje of zusje juist een extra goede grote broer of zus kan gebruiken. Leer dat het belangrijk is om goed te zorgen voor het broertje en zusje en laat jouw kind ook een rol spelen. Laat het bijvoorbeeld helpen om een knuffel uit te zoeken voor het zieke broertje of zusje al steun.

Ziekte in de familie en zeker bij kinderen kan voor heel wat spanningen in huis zorgen. Een ziek broertje of zusje is het recept voor jaloersheid bij de andere kinderen. Hier kun je als ouder van een ziek kind natuurlijk helemaal het geduld en begrip niet voor hebben. Toch is het belangrijk om goed met deze situatie om te gaan. Zorg voor duidelijkheid over de situatie en betrek jouw kind ook voor de sociale ontwikkeling. Wanneer het mogelijk is zorg er dan voor dat je jouw aandacht goed verdeeld en zorg voor genoeg één-op-één momenten met alle kinderen. Zo voelt niemand zich buitengesloten. Een ziek kind hebben zorg voor veel stress en spanning, wees daarom niet bang om hulp te zoeken. Een logeerweekend bij de grootouders kan heel wat stress verlichten.