Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Vruchtbare dagen en ovulatie berekenen

Als je probeert om zwanger te worden is het belangrijk om rekening te houden met je vruchtbare dagen en je ovulatie. Vrijen op vruchtbare dagen vraagt timing. Wanneer is je ovulatie en ben je vruchtbaar? Vlak voor je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Met onze...

5 tips om lekker te slapen tijdens je zwangerschap

Dat een zwangerschap gepaard gaat met de nodige kwaaltjes en ongemakken is wel algemeen bekend. Niet goed slapen tijdens je zwangerschap is een veel gehoorde klacht. Ook zit je de dag vaker op het toilet, beweeg je jezelf wat langzamer voort en als je pech hebt ben je...

Flessenwarmer: zo kies je de perfecte flessenwarmer in 2024

Als je een baby hebt, dan weet je hoe belangrijk het is om de fles goed op te warmen voordat je deze aan je baby geeft. Een flessenverwarmer kan daarbij uitkomst bieden. Maar welke is nu de beste keuze voor jou? In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over...

Wanneer een peuter schopt of slaat, krabt of bijt tref jij als ouder geen enkele schuld. Dan zijn er ongeziene krachten aan het werk die bij elke peuter opborrelt. Onderzoekers noemen het emotionele krachten. Hoewel je peuter een pokergezicht kan opzetten of zelfs lacht als het een ander kind mept, wordt zijn ongecontroleerde agressie gedreven door emotie. Meestal is die emotie angst. In 'Wat te doen als je peuter schopt of slaat' een kleine gids waarom kinderen soms agressief tekeer gaan.

Een peuter wil zeker niet de slechterik spelen

Eerst en vooral moet je beseffen dat je kind jou of iemand anders geen vlieg kwaad wil doen. En het is zeker niet de bedoeling dat je kind de slechterik in de ogen van de ouder wil worden. Als je peuter tegen krabbelt met te schoppen of te slaan, hebben ze zeker geen straf nodig. Het is eerder een signaal dat je kind je nodig heeft en in feite om hulp roept. Peuters zijn in feite jonge en leergierige wetenschappers. Ze experimenteren dag en nacht. Zo leren ze hoe dagelijkse dingen werken. Het is de manier hoe ze hun persoonlijke 'ram geheugen' van begrip opbouwen over hun speelkameraden, over hun ouders en hoe de wereld zich afspeelt rond hun. Elke peuter experimenteert hiermee.

Dat experimenteren met te slaan verdwijnt vanzelf

Wanneer je ziet dat je kind één of twee keren slaat, reageer dan op een rustige en kalme manier. Trek zachtjes de arm weg van de persoon die je kind raakt, zodat je vermijdt dat je dreumes de kans heeft om nog eens een slag uit te delen. Zorg ervoor dat de arm niet op iemand anders terechtkomt. Berisp op een vriendelijke manier dat je dit gedrag niet kan tolereren. Milde woorden hebben een grotere invloed dan een explosieve reactie. Als je niet overdreven reageert, zullen de experimenten met schoppen en slaan wel vanzelf uitdoven. Na een paar tevergeefse pogingen zonder de nodige aandacht van de ouder te krijgen, gaat je kind opnieuw met de hond spelen, ballen gooien of klimmen. Agressie kan je stoppen met spelen.

Als je heftig reageert, blijft zijn agressief gedrag toenemen

Wanneer je als ouder overstuur reageert, des te meer gaan kinderen nog harder ageren op je reactie. Je creëert een onbewust een averechts effect. Je kind voelt zich in de hoek en in het nauw gedreven om opnieuw proberen te slaan, te bijten of andere minder fraaie dingen te doen. De belangrijkste hoofdreden voor deze tegenaanval, is dat je kind niet in staat is om te begrijpen waarom je schreeuwde of terug sloeg. Of zijn arm greep en een stoel naar de hoek sleepte. Het maakte je peuter alleen maar angstig omdat je nakomeling niet begreep wat je hiermee wou aanduiden. Dus keert je peuter terug naar de slechte gewoonte om het te proberen te begrijpen. Vrij snel zal je kind het in de gaten krijgen dat zijn gedragsattitude niet de juiste is.

Tot twee jaar hebben kinderen het moeilijk om te communiceren

In de leeftijd van achttien maanden tot twee jaar vinden kinderen het aartsmoeilijk om hun verlangens te uiten met de ouders, vriendjes en ouders. Negatief gedrag is trouwens een bepaalde wijze waarop ze een keuze maken om hun mening te ventileren. Nakomelingen in de leeftijd van drie tot zes jaar kan zulke gedragshouding het voortvloeisel zijn van het nooit eerder hebben ervaren om met heikele situaties om te gaan. Je kan je enkele vragen stellen welke factoren agressief gedrag beïnvloeden. Enkele vragen om aan zelfreflectie te doen:

  • Wie schopt, slaat of bijt mijn kind? In aanwezigheid van anderen? Als het telkens dezelfde persoon is die agressie opwekt, moet je achterhalen waarom dit het geval is?
  • Wat zorgt ervoor dat je kind zich zo opvliegend en gewelddadig gedraagt? Heeft het te maken met opwinding, frustratie of een persoonlijke vete?
  • Hoe wordt de agressie uitgedrukt: uit zich dit in boos gedrag of in verbale boze woorden? Eerst verbale woede, gevolgd door fysieke agressie?

Leer je peuter dat een agressieve houding volledig verkeerd is

Het is belangrijk om met je kinderen te praten over agressie tijdens een rustig moment. Licht je kind toe met een duidelijke verklaring dat schoppen, slaan, bijten en andere agressief gedrag volledig verkeerd is. Hou het simpel voor kinderen die tussen achttien maanden en twee jaar oud zijn. Wees consistent en vastberaden, telkens wanneer je kind agressief wordt.

Zorg voor een straf als het agressief gedrag begint

Bereid een plan voor wanneer het agressief gedrag start. In huiselijke kring kan dit een stoel voor een time-out zijn bijvoorbeeld. Weg van het gezin waar je kind kan blijven tot het gekalmeerd is. Als agressief gedrag voorvalt onderweg, kies dan een plaats in de nabije omgeving waar je kind tot bedaren komt. Dat kan in de auto zijn of op een bankje in de buurt waar jij je op dat ogenblik met je kind begeeft. Kinderen tussen drie en zeven jaar willen je uittesten welke berisping ze krijgen wanneer ze zich onheus gedragen.

Wat mag je als ouder zeker niet doen?

Sla nooit terug

Kom nooit in de verleiding om je kind te imiteren in de vorm van oog om oog, tand om tand. Geef nooit zelf het slechte voorbeeld. Probeer altijd je kalmte te bewaren.

Verbied gewelddadige tv series en videogames

Hoewel tv geweld en videogames niet alle kinderen op een negatieve wijze beïnvloedt, kan het een grote impact hebben op anderen die de aandrang hebben om kwaad en boosaardig uit de hoek te komen.