10x de leukste buitenactiviteiten voor peuters

De dagen worden langer en de temperaturen gaan omhoog. Het is weer lente! Een fijne tijd om weer zo veel mogelijk buiten te zijn met je peuter. Maar wat kan je allemaal gaan doen? Bekijk hieronder de 10 leukste buiten activiteiten voor peuters en verveel je geen...

4 x waarom spelen met speelgoed belangrijk is voor je kind

Kinderen horen te spelen, toch? Kinderen hebben een geweldige fantasie en zijn dan ook dol op speelgoed. Wat zijn 4 belangrijke redenen waarom spelen met speelgoed  voor kinderen zo belangrijk is? 1. Goed voor de motoriek Spelen in het algemeen is belangrijk voor de...

Spuitluier: alles wat je moet weten over spuitluiers

In dit artikel gaan we het hebben over een onderwerp waar alle ouders (en oppas, grootouders en iedereen die met baby's omgaat) een hekel aan hebben: spuitluiers. Ja, we weten allemaal wat het is, namelijk die ongelukkige situatie waarbij je baby zo'n explosieve berg...

Moedermelk sieraden: De trend van 2023

Ben je zwanger, of ben je onlangs moeder geworden? Dan is dit artikel speciaal voor jou! Alle nieuwe moeders mogen dit artikel onder geen beding overslaan. We vertellen namelijk over dé sieradentrend van 2023 voor kersverse moeders: Moedermelk sieraden. Het is een...

Gender reveal ideeën, tips voor de leukste gender reveal party

Organiseer een onvergetelijke gender reveal party en deel de magie van de onthulling van het geslacht! Een zwangerschap is sowieso speciaal, maar een gender reveal maakt het nog een beetje specialer. Je deelt dan namelijk iets met mensen die je liefhebben. Het...

Wanneer een peuter schopt of slaat, krabt of bijt tref jij als ouder geen enkele schuld. Dan zijn er ongeziene krachten aan het werk die bij elke peuter opborrelt. Onderzoekers noemen het emotionele krachten. Hoewel je peuter een pokergezicht kan opzetten of zelfs lacht als het een ander kind mept, wordt zijn ongecontroleerde agressie gedreven door emotie. Meestal is die emotie angst. In 'Wat te doen als je peuter schopt of slaat' een kleine gids waarom kinderen soms agressief tekeer gaan.

Een peuter wil zeker niet de slechterik spelen

Eerst en vooral moet je beseffen dat je kind jou of iemand anders geen vlieg kwaad wil doen. En het is zeker niet de bedoeling dat je kind de slechterik in de ogen van de ouder wil worden. Als je peuter tegen krabbelt met te schoppen of te slaan, hebben ze zeker geen straf nodig. Het is eerder een signaal dat je kind je nodig heeft en in feite om hulp roept. Peuters zijn in feite jonge en leergierige wetenschappers. Ze experimenteren dag en nacht. Zo leren ze hoe dagelijkse dingen werken. Het is de manier hoe ze hun persoonlijke 'ram geheugen' van begrip opbouwen over hun speelkameraden, over hun ouders en hoe de wereld zich afspeelt rond hun. Elke peuter experimenteert hiermee.

Dat experimenteren met te slaan verdwijnt vanzelf

Wanneer je ziet dat je kind één of twee keren slaat, reageer dan op een rustige en kalme manier. Trek zachtjes de arm weg van de persoon die je kind raakt, zodat je vermijdt dat je dreumes de kans heeft om nog eens een slag uit te delen. Zorg ervoor dat de arm niet op iemand anders terechtkomt. Berisp op een vriendelijke manier dat je dit gedrag niet kan tolereren. Milde woorden hebben een grotere invloed dan een explosieve reactie. Als je niet overdreven reageert, zullen de experimenten met schoppen en slaan wel vanzelf uitdoven. Na een paar tevergeefse pogingen zonder de nodige aandacht van de ouder te krijgen, gaat je kind opnieuw met de hond spelen, ballen gooien of klimmen. Agressie kan je stoppen met spelen.

Als je heftig reageert, blijft zijn agressief gedrag toenemen

Wanneer je als ouder overstuur reageert, des te meer gaan kinderen nog harder ageren op je reactie. Je creëert een onbewust een averechts effect. Je kind voelt zich in de hoek en in het nauw gedreven om opnieuw proberen te slaan, te bijten of andere minder fraaie dingen te doen. De belangrijkste hoofdreden voor deze tegenaanval, is dat je kind niet in staat is om te begrijpen waarom je schreeuwde of terug sloeg. Of zijn arm greep en een stoel naar de hoek sleepte. Het maakte je peuter alleen maar angstig omdat je nakomeling niet begreep wat je hiermee wou aanduiden. Dus keert je peuter terug naar de slechte gewoonte om het te proberen te begrijpen. Vrij snel zal je kind het in de gaten krijgen dat zijn gedragsattitude niet de juiste is.

Tot twee jaar hebben kinderen het moeilijk om te communiceren

In de leeftijd van achttien maanden tot twee jaar vinden kinderen het aartsmoeilijk om hun verlangens te uiten met de ouders, vriendjes en ouders. Negatief gedrag is trouwens een bepaalde wijze waarop ze een keuze maken om hun mening te ventileren. Nakomelingen in de leeftijd van drie tot zes jaar kan zulke gedragshouding het voortvloeisel zijn van het nooit eerder hebben ervaren om met heikele situaties om te gaan. Je kan je enkele vragen stellen welke factoren agressief gedrag beïnvloeden. Enkele vragen om aan zelfreflectie te doen:

  • Wie schopt, slaat of bijt mijn kind? In aanwezigheid van anderen? Als het telkens dezelfde persoon is die agressie opwekt, moet je achterhalen waarom dit het geval is?
  • Wat zorgt ervoor dat je kind zich zo opvliegend en gewelddadig gedraagt? Heeft het te maken met opwinding, frustratie of een persoonlijke vete?
  • Hoe wordt de agressie uitgedrukt: uit zich dit in boos gedrag of in verbale boze woorden? Eerst verbale woede, gevolgd door fysieke agressie?

Leer je peuter dat een agressieve houding volledig verkeerd is

Het is belangrijk om met je kinderen te praten over agressie tijdens een rustig moment. Licht je kind toe met een duidelijke verklaring dat schoppen, slaan, bijten en andere agressief gedrag volledig verkeerd is. Hou het simpel voor kinderen die tussen achttien maanden en twee jaar oud zijn. Wees consistent en vastberaden, telkens wanneer je kind agressief wordt.

Zorg voor een straf als het agressief gedrag begint

Bereid een plan voor wanneer het agressief gedrag start. In huiselijke kring kan dit een stoel voor een time-out zijn bijvoorbeeld. Weg van het gezin waar je kind kan blijven tot het gekalmeerd is. Als agressief gedrag voorvalt onderweg, kies dan een plaats in de nabije omgeving waar je kind tot bedaren komt. Dat kan in de auto zijn of op een bankje in de buurt waar jij je op dat ogenblik met je kind begeeft. Kinderen tussen drie en zeven jaar willen je uittesten welke berisping ze krijgen wanneer ze zich onheus gedragen.

Wat mag je als ouder zeker niet doen?

Sla nooit terug

Kom nooit in de verleiding om je kind te imiteren in de vorm van oog om oog, tand om tand. Geef nooit zelf het slechte voorbeeld. Probeer altijd je kalmte te bewaren.

Verbied gewelddadige tv series en videogames

Hoewel tv geweld en videogames niet alle kinderen op een negatieve wijze beïnvloedt, kan het een grote impact hebben op anderen die de aandrang hebben om kwaad en boosaardig uit de hoek te komen.