Uit eten met de kinderen? 10 tips om te zorgen dat jullie hier allemaal van kunnen genieten en dat het geen bron van ergernis hoeft zijn. Tenslotte moet een uitje met de kinderen voor iedereen leuk zijn.

1. Stress niet

Ga niet vooraf al lopen stressen of het allemaal wel goed gaat. Vaak slaat die stress op je kind over en dan gaat het zeker niet goed.

2. Ga eten bij een kindvriendelijke zaak

Kies als eerste een restaurant of andere eetgelegenheid uit waar het ook leuk voor de kinderen kan zijn. Een horecagelegenheid waar het geluid van een vallende vork iedereen al choqueert is niet de juiste plek. Het leukste is natuurlijk een restaurant met een kinderspeelplek. Zorg ook dat je van tevoren even op de kaart kijkt of er dingen bij staan die de kids lusten, anders begin je al gelijk met het eerste probleem.

3. Reserveer een tafel en niet te laat

Reserveer vooraf een tafel. Geef bij de reservering ook aan dat er (kleine) kinderen mee eten. De eetgelegenheid kan er dan rekening mee houden om een geschikte tafel voor je te reserveren. Misschien zelfs op een plek waar de kinderen ook best af en toe wat luidruchtiger kunnen zijn. Reserveer nooit voor een te laat tijdstip een tafel. Hongerige kinderen of kinderen die moe zijn worden er meestal niet vrolijker op.

4. Lekker op het terras

Is het goed weer dan is een plek op het terras natuurlijk ideaal. Hier maakt het ook wat minder uit of de kinderen wat harder praten, het is namelijk sowieso al iets rumoeriger buiten. Ook is het hier helemaal niet zo’n ramp als er een dozijn patatjes op de grond vallen.

5. Zorg voor afleiding

Zorg dat je dingen bij je hebt die het kind afleiding kunnen geven. Bijvoorbeeld een kleur- of spelletjesboek of een puzzeltje. Vergeet de kleurpotloden niet als je een kleurboek meeneemt. Een spelcomputer, een tablet of een telefoon met spelletjes en filmpjes bieden de kinderen vaak ook vermaak als ze er wel een beetje klaar mee zijn. Zorg ook voor een koptelefoon of let op dat het geluid niet te hard staat.

6. Maak het leuk

Maak er tijdens het eten echt een feestje van. Laat de kinderen bijvoorbeeld ieder boontje of patatje een naam van iets geven of laat ze raden waar iets van gemaakt is of uit welk land het komt. Raadseltjes en spelletjes doen het altijd goed aan tafel.

7. Spelenderwijs tafelmanieren leren

Uit eten gaan is ook een manier om de kinderen etiquette bij te brengen. Maar raak niet in paniek als ze het verkeerde bestek pakken of met hun eten spelen. Als je regelmatig uit eten gaat, zal je zien dat er steeds meer dingen blijven hangen van de tafelmanieren.

8. Reserve kleding

Neem voor de zekerheid ook altijd een extra setje kleding mee. De kleine wordt er niet vrolijker van als ze per ongeluk een glas omgooien en ze de hele avond in natte kleding moeten zitten.

9. In de buggy

Past je kind nog in een buggy? Neem die dan vooral mee naar het restaurant. Als de kleine echt moe wordt, kun je hem of haar samen met zijn favoriete knuffel in de buggy in slaapstand zetten. Misschien nog eventjes een lucht doorlatende doek er half overheen om het wat donkerder te maken en voordat je het weet ligt de kleine lekker te slapen. Je kunt natuurlijk ook altijd even een klein wandelingetje maken. Eventueel met je kind in de buggy in de hoop dat ze in slaap vallen of gewoon om even de benen te strekken. Te lang tafelen met kleine kinderen is sowieso wat lastiger, dus even een korte onderbreking is vaak meer dan welkom.

10. Koester kindvriendelijk personeel

Probeer te zorgen dat andere gasten of het personeel zo weinig mogelijk last van je kinderen heeft. Laat ze dus niet door de zaak heenrennen of constant herrie maken. Is het personeel zeer voorkomend, begripvol en vriendelijk geweest? Laat je dankbaarheid hiervoor dan zeker zien met de tip.