Het probleem van een peuter die tegenstribbeld om naar bed te gaan, is niet iets dat alleen in de baby- en peuterjaren voorkomt. Weigeren om naar bed te gaan of moeite hebben om in slaap te vallen, kan ook een probleem zijn voor kinderen met een schoolgaande leeftijd. Het is belangrijk om deze problemen zo snel mogelijk aan te pakken. Voldoende slaap en goed uitgerust zijn is met name van cruciaal belang voor kinderen. Zonder een goede nachtrust kunnen peuters moeite hebben om zich te concentreren. Slaapgebrek kan ook van invloed zijn op de gemoedstoestand van kinderen, lichamelijke ontwikkeling en zelfs hun vermogen om ziekten en infecties te bestrijden. Toch heb je het zelf waarschijnlijk al aan de lijve ondervonden hoe vindingrijk peuters zijn om niet naar bed te moeten. Hieronder smoesjes van peuters om niet te hoeven slapen.

1. Hij of zij heeft ergens pijn

Net als je op het punt staat om je een heerlijk glas wijn uit te schenken en jezelf in de zetel te ploffen, komt je peuter opnieuw de kamer uitgelopen om je te vertellen dat hij of zij ergens pijn heeft. In het begin maak je je uiteraard zorgen, omdat je denkt dat de pijn van je peuter echt is. Maar nadat je hem of haar met vragen hebt bestookt, kom je al snel te weten dat het slechts een van zijn of haar vele smoesjes zijn om bedtijd uit te stellen en ervoor te zorgen dat jij een nieuwe aflevering van je favoriete serie mist, waar je trouwens de hele week op hebt gewacht.

2. De buik van peuters zegt vaak op onmogelijke tijdstippen dat het tijd is om te eten

Je peuter is misschien een van de zovele kinderen die weigert te eten, tenzij het half twee in de ochtend is. Ongetwijfeld heb je de ervaring al mogen meemaken. Je wordt midden in de nacht wakker met je peuter drie centimeter van je gezicht die je bijna smekend vraagt om pannenkoeken te bakken (of iets anders) omdat zijn of haar buik vertelt dat ze heel erge honger heeft. Op zo'n momenten kun je beter rustig blijven en je peuter wijsmaken dat er net een electriciteitspanne is.

3. Ze moeten plassen of hebben dorst

Ook al heb je het meermaals gevraagd voor je peuter naar bed ging, na enkele minuten in bed moeten hij of zij plots alweer plassen of heeft hij of zij dorst. Als dit niet werkt of is uitgewerkt, is een andere perfecte smoes van peuters dat ze een slechte droom hebben gehad. Ze hebben hun ogen nog niet eens gesloten, hoe kunnen ze dan al een nare droom hebben? Maar voor hen was het een slechte droom en ongetwijfeld gaat hun overtuiging samen met een waterval aan tranen.

4. Ze willen een knuffel en een kus of hebben iets belangrijks te vertellen

Ook al heeft je peuter een knuffel en een kus gekregen toen je hem of haar naar bed bracht, en een andere toen je met hem of haar naar het toilet ging en nog een andere voordat je zijn of haar kamer verliet, enz. Nee, als peuters niet kunnen of willen slapen, hebben ze onophoudelijk knuffels en kusjes nodig. Elk excuus is goed genoeg om mama of papa in de maling te nemen. Net zoals ze vlak voor het slapengaan plots iets belangrijks te vertellen hebben. Je mag hen dan nog zeggen dat wat ze te vertellen hebben, kan wachten tot jullie aan het ontbijt zitten. Nee, wat ze te zeggen hebben, is immers altijd belangrijk.

5. Ik kan niet slapen zonder mijn favoriet speelgoed of knuffel

Hoe vaak heb je je peuter al niet horen zeggen dat hij niet kan slapen zonder zijn gloednieuwe auto, en die en die (en uiteindelijk wordt het de hele doos auto's), en zij niet zonder al haar barbiepoppen. Nadien volgt gegarandeerd de smoes dat er te veel auto's in zijn bed en te veel poppen in haar bed liggen.

6. Ze moeten nog een verhaal vertellen aan hun knuffel

Peuters nemen graag het gedrag van volwassenen over. Dus, als je hen een verhaal vertelt, moeten ze dit spannende verhaal uiteraard eerst doorvertellen aan hun knuffel. Helaas blijft het niet bij een knuffel die het verhaal moet horen, maar moeten ze het apart vertellen aan alle 22 knuffels die ze hebben. Als je niet de hele nacht naast het bed van je peuter wilt doorbrengen, kun je hem of haar er maar beter van overtuigen dat de knuffels moe zijn en hij of zij ze wakker houdt.