Wanneer je kindje naar de opvang gaat of naar school zal je er ongetwijfeld mee te maken krijgen: traktaties. Net zoals ook jij vroeger waarschijnlijk voor je verjaardag iets mocht uitdelen in de groep, zal je kindje dit nu ook graag willen. De tijd van zakjes chips, simpele plakjes cake en groente-/fruitspiesjes in een halve meloen zijn echter verleden tijd. Tegenwoordig lijkt het wel of er hele kunstwerken van jou als ouder worden verwacht. Ben je niet zo creatief en heb je bovendien totaal geen idee wat een gepaste en bovendien gezonde traktatie kan zijn? Wij helpen je graag op weg met alvast wat ideeën die niet alleen leuk zijn, maar ook nog eens relatief makkelijk en goedkoop te maken zijn.

1. Panda rijstwafels

Met een beetje gekleurd papier, huishoudfolie, stift en rijstwafels tover je binnen een handomdraai schattige panda’s tevoorschijn. Pak een rijstwafel in met huishoudfolie zodat je aan één kant een glad oppervlak hebt. Knip uit zwart papier panda ogen en oren en plak deze op de ingepakte wafel. Teken met witte stift de pupillen, met roze een blosje voor de wangen en maak tot slot met zwarte stift een neusje en mondje (of knip dit uit restjes zwart papier). Leg ze op een mooi bord bij elkaar of stop ze in een mandje. Ideaal ook voor de allerkleinste kinderen.

2. Watermeloen pizza

Een ideale zomertraktatie en bovendien bommetje vol vitamines. Snij een dikke plak uit een watermeloen en snij deze plak in circa acht punten (afhankelijk van de grootte van de meloen kun je meer of minder punten snijden). Beleg met diverse soorten fruit zoals partjes kiwi, appel, mandarijntjes, stukjes aardbei of bosbessen. Spray er wat citroensap overheen tegen verkleuring en garneer eventueel met geraspte kokos, hagelslag of “drizzle” er wat gesmolten chocolade overheen. Bewaar koel, bij voorkeur in de koelkast of koelbox. Voor het echte pizza effect stop je de watermeloen pizza in een pizzadoos. Om te voorkomen dat het fruitsap in het karton van de doos trekt kun je de bodem van de doos bekleden met een laagje aluminiumfolie.

3. Popcorn

Popcorn is een prima traktatie en valt bij de meeste kinderen dan ook zeer goed in de smaak. Bovendien kun je er alle kanten mee op en zijn de mogelijkheden haast eindeloos. Kartonnen popcornbakjes kun je kant en klaar kopen bij diverse (online) winkels. Vul deze met popcorn, hang er eventueel een leuk naamlabeltje aan of steek er een versiering in en klaar is kees. Ben je bang dat de popcorn zal uitdrogen of taai worden? Doe deze dan eerst in een boterhamzakje of pak het bakje in zijn geheel in met cellofaan folie. Liever een iets creatiever idee? Maak dan popcornschaapjes. Vul hiervoor boterhamzakjes met popcorn en knoop ze zo dicht dat ze een bol vormen. Zoek op internet het hoofd en de pootjes van een schaap op, pas deze eventueel aan naar het juiste formaat en print uit. Plak het hoofd aan de voorkant van het zakje popcorn en de pootjes aan de onderkant. Leg ze samen in een vrolijk mandje of op een stukje nep gras. Voor een extra gezonde versie pof je zelf de popcorn en laat je suiker en zout achterwege.

4. Fruithoorntjes

Tropisch lekker en bovendien vol vitaminen. Koop kleine ijshoorntjes en vul deze met stukjes fruit. Afhankelijk van het seizoen kun je vrijwel iedere fruitsoort hiervoor gebruiken. Bessen, aardbeien, appel, kiwi, mango, ananas, meloen het kan allemaal. Let er wel op dat het fruit volledig ontpit is en hou de traktatie koel tot het moment van uitdelen. Voor een extra tropisch effect serveer je de fruithoorntjes met een parasolprikkertje.

5. Danoontje-power

De variatie met Danoontje is werkelijk waar eindeloos. Op internet vind je dan ook een groot aantal templates die je gratis kunt printen. Met slechts een beetje lijm en een dergelijke template maak je in een handomdraai een toetje in de vorm van de favoriete (tekenfilm)held van je kindje. Wat dacht je bijvoorbeeld van Bumba of Elmo met een neus van een rood Danoontje? Of een Minion met een lijfje van het welbekende toetje? Heb je geen mogelijkheid om te printen of ben je in een creatieve bui en ga je liever zelf aan de slag? Danoontjes vormen een prima basis om diverse figuren mee te maken. Maak bijvoorbeeld een masker en gebruik het toetje als neus, knip wieken en een deurtje uit gekleurd papier en maak zo een molen of maak er heuse indiaantjes van met wiebeloogjes en een veer.