De kleurschool brengt veel plezier voor een kind, maar kan ook gevaren met zich meebrengen. Waar moet je als ouders voor oppassen als je je kind naar de kleuterschool stuurt? Lees snel verder!

1. Risicovolle spelletjes

Op de kleuterschool komt het regelmatig voor dat er risicovolle spelletjes worden gespeeld. Denk daarbij aan spelen in de klimrekken en dergelijke. In principe is dat niet zo gevaarlijk, maar kinderen laten zich snel opstoken door andere kinderen. Ze willen zich dan niet laten kennen. Dit kan als gevolg hebben dat ze acties gaan ondernemen die eigenlijk boven hun kunnen liggen. Dit kan zeer gevaarlijk zijn, want fysiek zijn kleuters nog niet heel sterk. Je moet je kind dan ook altijd goed in de gaten houden. Op een kleuterschool ben je er zelf echter vaak niet bij. Wil je gevaar voorkomen? Instrueer dan de juffrouw of meester. Weet je bijvoorbeeld dat je kind vaak risico's neemt? Laat hem of haar dan extra opletten. Zo kun je gerust naar huis, anders maak je je thuis de hele tijd zorgen!

2. Ruzie tussen kinderen

Kinderen kunnen erg gemeen zijn. Niet alleen tegen ouders, maar ook tegen elkaar. Als je je kind naar de kleuterschool stuurt, is er altijd een kans dat er een vervelend kind bijzit. Dit kind kan het leven van jouw kind behoorlijk zuur maken. Iets wat jij als ouder natuurlijk niet wilt, aangezien je je kind graag gelukkig ziet. Een nadeel is vaak dat kinderen niet aan de ouders gaan vertellen wanneer ze ruzie hebben. Hoe kom je daar dan achter? Vaak kun je hier op indirecte manier wel naar vragen. Je kunt bijvoorbeeld aan je kind vragen of hij of zij het naar zijn zin heeft. Het kan dan zijn dat je kind meer informatie gaat geven. Aan de hand van die informatie kom jij dan weer meer te weten en kun je doorvragen. Het klinkt nu misschien alsof je in een detectivefilm zit, maar dat is natuurlijk niet zo. Het punt is dat je met doorvragen veel meer te weten komt.

3. Gepest worden

Naast ruzie krijgen bestaat er natuurlijk ook de kans dat je kind gepest wordt. Pesten is iets wat veel kinderen doen. Elke ouder is bang dat zijn of haar kind gepest wordt. Pesten kan namelijk een grote emotionele impact hebben op je kind. Niet alleen op de korte termijn, maar ook op de lange termijn. Kinderen die veel gepest worden zijn later erg onzeker. Het kan zijn dat ze daardoor emotionele problemen krijgen, of minder goed kunnen concentreren op school. Dit kan dan weer de toekomst in de weg zitten. Probeer je kind daarom altijd te behoeden voor pesten. Op veel zaken heb je als ouder geen impact, maar op een aantal ook wel. Allereerst is het belangrijk dat je kind normale kleding draagt. Als je volwassen bent wordt het sneller geaccepteerd als je anders bent. In de kinderwereld is dat echter een doodzonde. Juist kinderen die heel veel opvallen worden gepest. Ze voldoen namelijk niet aan de norm en daardoor zijn ze een gemakkelijk slachtoffer. Ook moet je ervoor zorgen dat je kind altijd schone kleding draagt. Niet alleen schone kleding, maar ook een beetje nette kleding. Het hoeven natuurlijk niet allemaal dure merken te zijn, maar het kan wel voordelig zijn om af toe wat nieuws te kopen.

4. Slechte meesters en juffrouwen

Sommige kleuterscholen hebben begeleiders die ontzettend aardig zijn. Ze zorgen goed voor de kinderen en je merkt duidelijk dat ze het beroep met passie doen. Daartegenover staat ook een grote groep van mensen die het wel doen, maar het eigenlijk niet leuk vinden. Ze hebben een naar karakter, veel irritatie, maar toch hebben ze ooit besloten om meester of juffrouw te worden. Een slechte begeleider kan het leven van je kind in ernstige mate verzieken. Ga altijd na of je kind het wel naar zijn zin heeft. Dat kun je gemakkelijk nagaan door vragen te stellen wat hij of zij van zijn begeleider vindt. Je moet dan niet specifiek opletten naar wat je kind zegt, maar de sub-communicatie die je kind overbrengt. Wat zijn de onderliggende emoties? Aan de hand daarvan kun je actie ondernemen door bijvoorbeeld je kind naar een andere kleuterschool te sturen.