Jaarlijks gebeuren er zo’n 7.500 ongelukken met huishoudelijke chemicaliën en daarbij zijn voornamelijk kinderen betrokken. Ze zien geen gevaar in schoonmaakmiddelen. Niet gek ook: schoonmaakmiddelen zitten in verpakkingen met opvallende en felle kleuren en de inhoud heeft vaak ook nog een leuk kleurtje. Ontzettend aantrekkelijk voor kinderen dus.

Nu was ik al behoorlijk alert op alles wat in ons huis voor ons kind op grijphoogte staat na de cursus EHBO aan baby’s en kinderen die ik volgde, maar na het bekijken van dit filmpje én de test die ik een tijdje geleden met mijn (toen nog) dreumes deed, ben ik nóg alerter en heb ik meer voorzorgsmaatregelen getroffen.

VeiligheidNL heeft in 2015 samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit een onderzoek gedaan naar de aantrekkingskracht van huishoudelijke chemicaliën op kinderen. De kinderen kregen een stuk speelgoed en een huishoudelijk schoonmaakmiddel voor zich en moesten kiezen wat hen het meest aansprak. Het resultaat is tamelijk schokkend: van alle kinderen die meededen aan het onderzoek (tussen de 1 en 4 jaar) koos 51% voor huishoudchemicaliën. Bekijk op Youtube het filmpje Geef je kind geen keus.

Gaaf of gevaarlijk? De test!

Naar aanleiding van de uitslag van het onderzoek startten VeiligheidNL en de NVWA de campagne Geef Kinderen Geen Kans waarbij ook een zelftest voor je kind hoorde, die helaas niet meer online staat. Die test heb ik destijds met mijn zoontje van bijna 16 maanden wel gedaan. Ik pakte de iPad erbij en liet hem zijn gang gaan. Ik had niet de illusie dat mijn dreumes weloverwogen keuzes zou maken en ik kon me ook goed voorstellen dat de keuze tussen een houten blokkentoren en een felgekleurde fles makkelijk is gemaakt. Toch schrok ik wel van de uitslag. Hij koos dus in 40 % van de gevallen voor ‘speelgoed’ dat eigenlijk een schoonmaakmiddel, verf of andere giftige stoffen bevat. Tijd om eens een rondje door het huis te maken. Hoe kun je nou zorgen dat jouw huis veilig is voor wat betreft de toegang tot schoonmaakmiddelen?

uistlag-deel

Veiligheid in huis

Je moet er uiteraard voor zorgen dat je kind huishoudelijke chemicaliën niet te pakken kan krijgen. Zo voorkom je vergiftiging door schoonmaakmiddelen:

  • Lees voor gebruik de verpakking en volg de instructies op. Alle etiketten krijgen de komende jaren nieuwe gevaarsymbolen;
  • Zet huishoudmiddelen buiten bereik van je kinderen: hoog in de kast of in een beveiligd keukenkastje. Er zijn speciale veiligheidshaakjes te koop om kastdeuren af te sluiten voor kinderen;
  • Sluit de verpakking altijd goed af, ook tijdens het gebruik!

Heeft je kind iets binnen gekregen? Laat het niet overgeven en geef het geen water. Bel 1-1-2 en volg de instructies op. Lees meer informatie over giftige stoffen, giftige planten en download hier de gifwijzer.

Lees meer over hoe je je huis baby- en kindproof kunt maken.