Een kind in de opvang met Kerst: het is een scenario waar je liever niet aan denkt. In Nederland zijn er ruim 100.000 kinderen die opgroeien in een onveilige en instabiele thuissituatie. Zij worden bijvoorbeeld verwaarloosd of mishandeld. Bij 55.000 kinderen gaat het zodanig mis dat thuiswonen zelfs niet meer mogelijk is. Noortje en Maaike, lid van de jongerenadviesraad The Unforgettables (onderdeel van Het Vergeten Kind), vertellen over hun Kerst in de opvang.

'O, ze doen hier toch aan Kerst?'

Noortje vertelt: “De leuke, gezellige feestdagen waar mensen knus met hun familie bij de boom zitten, dat miste ik het meest tijdens mijn eerste Kerst in de opvang. Ik miste mijn moeder en tante die lekkere dingen kookten in de keuken. Op de groep probeerden ze het wel gezellig te maken hoor: met een versierde kerstboom en lichtjes langs de ramen, maar het voelde zo anders. De andere jongeren waren, net als ik, een beetje verdrietig. Samen probeerden we er toch het beste van te maken. Op de groep had ik twee vrienden met wie ik heel goed kon praten, en met z’n drietjes kookten we een kerstmaaltje. Zo ontstond er toch een beetje een kerstgevoel.” Maaike: “De daklozenopvang vond ik de ergste woonlocatie. Met de feestdagen in aantocht wilde ik daar helemaal niet zijn. Ik heb nog van alles geprobeerd om het tegen te houden, maar tevergeefs. Toen ik daar aankwam, stond er een kerstboom bij de ingang. ‘O, ze doen hier toch aan Kerst?’, dacht ik nog. Maar er was niks fijns aan die plek en al helemaal niet met Kerst. Ik was bang en durfde niet uit bed te komen. Iedere avond belde ik de moeder uit mijn oude gastgezin of zij mij alsjeblieft wilde komen ophalen. Een ding hielp mij wel tijdens die decembermaand: schaatsen. Dan was ik even uit die opvang. Wind door mijn haren en schaatsen maar. Dat was een van de weinige positieve dingen in die periode.”

The Unforgettables

Noortje en Maaike zijn twee van de vijftig bijzondere jongeren die in de jongerenraad van Het Vergeten Kind zitten: The Unforgettables. Dit zijn jongeren die zelf weten hoe het is om in een kwetsbare thuissituatie te wonen of om te leven in een opvanglocatie. Deze jongerenambassadeurs kunnen de stichting advies geven en meedenken als het gaat om kwetsbare kinderen. Meer weten over The Unforgettables? Op hetvergetenkind.nl lees je meer over hun activiteiten. Speciaal voor de decembermaand heeft Het Vergeten Kind het GEEF Magazine uitgebracht. Naast de verhalen van Noortje en Maaike vind je in dit magazine ook tips en inspiratie voor de decembermaand. Download hier jouw gratis GEEF Magazine