Ruzie bij de buren, schreeuwen, hysterisch huilende kinderen of het vriendje van je zoon dat érg vaak angstig lijkt. Iedereen twijfelt wel eens of het bij een ander thuis wel goed gaat, en vooral of je dan in actie moet komen. Veel mensen weten namelijk niet wat ze in dit soort gevallen moeten doen. En juist de verhalen van anderen kunnen ze daarbij helpen. Daarom is onlangs de campagne ‘Elk verhaal helpt’ gestart.

Ongeveer een half jaar geleden maakte ik zoiets mee: een moeder die in mijn ogen erg hardhandig omging met haar zoontje. Ik heb er toen een blog over geschreven, maar voelde me op dat moment zo ontzettend machteloos. Voor mijn idee had ik te weinig gezien om er echt iets mee te kunnen doen, maar ik vond de manier waarop de moeder met haar zoontje omging wel alarmerend. Moest er zelfs een traan om laten. Ik heb even staan twijfelen: moet ik er wat van zeggen? En wat dan? Heeft het zin?

Elk verhaal helpt

Iedereen kan een situatie anders opvatten en beoordelen. Wellicht was het moment dat haar zoon op de grond ging liggen voor deze moeder de druppel die haar emmer deed overlopen. Was het even teveel en liet ze zich voor één keertje gaan. Maar misschien is dit wel structureel en voedt ze haar kinderen op deze manier op. Op geen enkele manier kon ik dit rijmen met hoe ik met mijn eigen kind omga, maar uit één observatie kon ik geen conclusies trekken, dus ben ik verder gelopen. Met een steen in mijn maag dat wel.

Als het mijn buren waren geweest had ik er wellicht wat meer over kunnen zeggen. En dan nog, wanneer is het moment dat je aan de bel gaat trekken? Dat is ook wat de campagne ‘Elk verhaal helpt’ duidelijk wil maken dat het allemaal niet zo makkelijk is. Ik heb mijn verhaal toen gedeeld om aandacht te vragen en om te vragen of het allemaal wat liefdevoller mag. En dat doe ik nu weer, omdat ik vind dat we onze ogen niet mogen sluiten voor mishandeling, in welke vorm dan ook. Dus praat erover, stel vragen, spreek je twijfels uit, bied hulp aan.

Deel je verhaal

Hebben jullie weleens een soortgelijke situatie meegemaakt? Wat hebben jullie toen gedaan? Ben je het gesprek aangegaan? Of heb je je hulp aangeboden? Hoe meer mensen vertellen wat zij hebben gedaan, hoe beter. Want elke situatie is anders en ieder mens is anders. Een verhaal dat voor de één herkenbaar is, hoeft dat voor de ander nog niet te zijn. Ik ben heel benieuwd naar jullie persoonlijke verhalen. Kijk voor meer informatie over de campagne ‘Elk verhaal helpt’, huiselijk geweld, kindermishandeling en oudermishandeling op vooreenveiligthuis.nl

Header foto: Freeimages.com