De Amerikaanse versie van het kinderprogramma Sesamstraat introduceerde afgelopen zondag voor het eerst een muppet met autisme. Het schattige meisje heet Julia en heeft oranje haar, een gele huid en een roze jurkje. Julia is de nieuwste toevoeging aan de familie van het kindertelevisieprogramma Sesamstraat en werd in Amerika gepresenteerd tijdens het actualiteitenprogramma 60 Minutes. Maak kennis met Julia!

Sesamstraat en een muppet met autisme

Julia bestaat al langer in de boeken van het project ‘Sesame Street and Autism: See Amazing in All Children’. Het karakter werd bedacht om kinderen de kenmerken van autisme beter te laten begrijpen. “In de VS wordt bij 1 op de 68 kinderen autisme vastgesteld”, zegt Jeannette Betancourt van het project. “We willen ervoor zorgen dat deze kinderen beter worden begrepen en het stigma rondom autisme kleiner wordt.

Voor Stacey Gordon, die de stem vertolkt van Julia, is het een erkenning van kinderen met autisme. Ze heeft zelf een autistisch zoontje en noemt de positieve invloed die Sesamstraat heeft op kleine kinderen. “Als de vriendjes van mijn zoon via Sesamstraat kennis hadden kunnen maken met autisme dan hadden ze misschien niet angstig gereageerd op mijn zoontje”, zegt Gordon tegen Daily News.

Een korte clip over de introductie van de muppet met autisme Julia:

De kennismaking met Julia in Sesamstraat

In de eerste aflevering maakt Julia kennis met Pino, die in de Amerikaanse versie van Sesamstraat Big Bird wordt genoemd. Elmo legt aan Big Bird uit dat Julia een beetje stil is, omdat ze even moet wennen aan het maken van nieuwe vriendjes. “Ze doet soms gewoon wat langer over de dingen”, zegt Elmo. “Ze doet dingen net iets anders, op een Julia-manier.” Maar het is niet de bedoeling dat Julia een typetje nadoet. “Alle kinderen zijn uniek, ook kinderen met autisme”, legt Betancourt uit.

Sesamstraat in Nederland

Sesamstraat is sinds 1969 op de Amerikaanse televisie en behoort tot een van de best bekeken programma’s voor kinderen. De show wordt in 120 landen wereldwijd gemaakt en uitgezonden.

In Nederland is Sesamstraat al meer dan 40 jaar op de televisie en wordt uitgezonden door de NPO. Het is niet duidelijk wanneer de eerste aflevering met Julia, de muppet met autisme, in Nederland te zien is.